ΕΘΝΙΚΑ

Ο κύριος που ήθελε να ευθυγραμμίσει τα άστρα έχει… πιαστεί στα πράσα

Ο κύριος που ήθελε να ευθυγραμμίσει τα άστρα έχει… πιαστεί στα πράσα, Κώστας Βενιζέλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Το κουβάρι με τα όσα έγιναν το 2017 στο Κραν Μοντάνα ξετυλίγεται όσο έρχονται στο φως περισσότερα στοιχεία. Όπως το “εξαφανισμένο” πρακτικό της συνάντησης της 4ης Ιουλίου, το οποίο δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή ο “Φιλελεύθερος” διά του Μιχάλη Ιγνατίου. Πρόκειται για μια συνάντηση, για την οποία παρόλο που έγινε, κάποιοι “πείσθηκαν” (μεταξύ αυτών και… ευκολόπιστοι Ελληνοκύπριοι) από τον τότε απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντε (που πιάστηκε… στα πράσα) ότι ήταν στη… φαντασία ακόμη και όσων συμμετείχαν. Γιατί όμως;

Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού, το πρωί μετέφερε αυτά που του είπε ο Γενικός Γραμματέας και το απόγευμα, άλλα τους έλεγε, διαφορετικά. Το γιατί φάνηκε και στη συμπεριφορά του σε όλη τη θητεία του. Ο κύριος που ήθελε να εναρμονίσει τα άστρα, όπως είναι γνωστό, στην ίδια Διάσκεψη, είχε ενημερώσει τους συμμετέχοντες, σε μια σύνοδο που λάμβαναν μέρος όλες οι αντιπροσωπείες, πως “έρχονται οι πρωθυπουργοί”, Ελλάδος, Τουρκίας και Βρετανίας. Αυτό, όμως, δεν ήταν αλήθεια.

Ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, βγήκε από την αίθουσα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και διαπίστωσε ότι αυτό που είπε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ ήταν ψέμα. Του το υπέδειξε ο Κοτζιάς επανερχόμενος στην αίθουσα και ο Άιντε επιχείρησε να “διασκεδάσει” με το ψέμα, την παραπλανητική πληροφορία, που έδωσε στη σύσκεψη. Δεν ήταν, όμως, ένα απλό ψέμα, αλλά μια συνειδητή προσπάθεια να παγιδεύσει τις συζητήσεις, να παρακάμψει όσους θεωρούσε “εμπόδια” στα σχέδια του.

Ο ρόλος του έχει αποκαλυφθεί. Και δεν αναφέρεται αυτό, επειδή όπως ισχυρίζονται κάποιοι, πάντα στεκόμαστε απέναντι από ξένους αξιωματούχους, που έρχονται να… βοηθήσουν στο Κυπριακό. Το λένε αυτό και για την κριτική, που ασκείται στον νυν Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ. Η αλήθεια είναι πως εκεί που κρίνεται πως γίνονται ενέργειες, που επηρεάζουν αρνητικά, αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της χώρας, θα ασκείται κριτική. Και θα είμαστε απέναντι. Όσοι θέλουν μπορούν να ταυτίζονται με τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς και τους συνοδοιπόρους τους, ας το κάνουν.

Ο κύριος πιάστηκε στα πράσα

Το τι έχει γίνει στο Μοντ Πελεράν και στο Κραν Μοντανά, έχει τη σημασία του, επειδή κρίνεται η στάση και συμπεριφορά όλων και η διαχείριση της δικής μας πλευράς. Η διαχείριση, που έγινε από τον πρόεδρο Αναστασιάδη, επιδέχεται διαφόρων αναγνώσεων. Η δική μου είναι πως κρίνεται πρωτίστως για τις απαράδεκτες προτάσεις, που είχε καταθέσει στις 5 Ιουλίου, στην προσπάθεια του να ικανοποιήσει κάποιες από τις επιδιώξεις της τουρκικής πλευράς. Κυρίως σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του κράτους, που είναι κομβικής σημασίας.

  Φτιάχνει κλίμα η Ουάσιγκτον για ελληνοτουρκικά και Κυπριακό

Την ίδια ώρα, όμως, δεν μπορεί να καταλογιστεί στην ελληνική πλευρά ότι έχει τινάξει στον αέρα τη Διάσκεψη. Στο δείπνο της τελευταίας ημέρας, είναι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που έβαλε ένα τέλος στην προσπάθεια. Έβαλε τελεία επιμένοντας στα θέματα της Ασφάλειας, επιχειρώντας λίγο-πολύ να βγάλει ψεύτη τον Γενικό Γραμματέα ή πως δεν κατάλαβε αυτά που του είχε πει. Αυτοί που υποστηρίζουν το αντίθετο, είναι οι ίδιοι που δεν τους ενοχλούσε το γεγονός ότι το αλήστου μνήμης σχέδιο Ανάν, προέβλεπε και εγγυήσεις και παραμονή στρατευμάτων.

Όταν, λοιπόν, τελειώσει το… αυτομαστίγωμα και ξεπερασθεί το σύνδρομο ότι “εμείς φταίμε για όλα”, θα φτάσουμε και στο διά ταύτα. Ό,τι δηλαδή, ο στόχος δεν είναι μέσα από την αυτοενοχοποίηση να ικανοποιηθεί η κατοχική Τουρκία, αλλά να αρθούν πλήρως τα κατοχικά δεδομένα. Να απαλλαγεί η Κύπρος πλήρως από την εξάρτηση της Τουρκίας. Αυτό προϋποθέτει την απελευθέρωση της και την επίτευξη μιας συμφωνίας χωρίς στρεβλωτικές ρυθμίσεις, που θα καθιστούν προβληματική τη λειτουργία του κράτους. Η λειτουργία του κράτους δεν θα πρέπει να διαμορφώνει συνθήκες για μόνιμες αντιπαραθέσεις, στη βάση της εθνικής προέλευσης. Ένα κράτος, δηλαδή, που θα διαιωνίζει με τη λειτουργία του τον εθνικισμό.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι