Ο πόλεμος με NAVTEX θα έχει συνέχεια – Η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές της Ελλάδας
21/10/2020Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μας πληροφόρησε ότι σε επιστολή που έστειλε σε Ευρωπαίους ομολόγους του, ζητά «να σταματήσει η εξαγωγή στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμού προς την Τουρκία»! Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας καλεί την Γερμανία και τις Ισπανία και Ιταλία, να σταματήσουν τις παραδόσεις στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία (υποβρύχια, άρματα μάχης κτλ).
Και γεννιέται το ερώτημα: Πράγματι πιστεύει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ότι η επιστολή του, θα ληφθεί υπόψιν από τους ομολόγους του στην ΕΕ; Πιστεύω, ότι δεν είναι δυνατόν να το πιστεύει. Τότε όμως γιατί την έστειλε; Αλλά, ας δούμε την κατάσταση λίγο πιο ψύχραιμα, συγκεκριμένα τι έκαναν οι Τούρκοι στην περιοχή του Καστελλόριζου, μόλις την περασμένη Τρίτη. Καταρχήν, από το μεσημέρι της Τρίτης απομακρύνθηκε από την περιοχή του Καστελλόριζου, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis καθώς και τα πλοία, βοηθητικά και πολεμικά, που το συνοδεύουν.
Ωστόσο πριν το μεσημέρι τα τουρκικά πλοία είχαν περάσει το όριο των 12 ναυτικών μιλίων και είχαν προσεγγίσει τις ακτές της νήσου Μεγίστης και Στρογγύλης, στα 10 και οκτώ ναυτικά μίλια αντίστοιχα. Η παράνομη τουρκική NAVTEX, στα όρια της οποίας κινείται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο και η συνοδεία του, έχει δεσμεύσει και μία περιοχή, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 6,5 ναυτικών μιλίων από την νήσο Μεγίστη και λήγει την Πέμπτη.
Όμως όλα δείχνουν ότι θα ανανεωθεί ή θα εκδοθεί νέα NAVTEX και θα έχουμε μια πιο ενδιαφέρουσα συνέχεια! Βέβαια, αν στην νέα επίσκεψή του στην περιοχή το Oruc Reis συνοδεύεται και από πλωτό γεωτρύπανο, που θα κάνει ερευνητικές ή άλλες δοκιμαστικές εργασίες στο βυθό, τότε τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, όπως φυσικά και η ελληνική αντίδραση. Η βασική τουρκική θέση είναι πως, οτιδήποτε πέραν του συμπλέγματος του Καστελλορίζου και των έξι ναυτικών μιλίων χωρικών υδάτων, είναι τουρκικό.
Στενή παρακολούθηση του τουρκικού στόλου
Και στο πλαίσιο αυτό, ο τουρκικός στολίσκος δημιουργεί υποθήκες, αν όχι και τετελεσμένα, για την μελλοντική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην περιοχή, τα οποία όμως απορρίπτονται από την ελληνική πλευρά. Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο είναι έξι ναυτικά μίλια, καθώς εκκρεμεί το μονομερές δικαίωμα της Ελλάδας για επέκτασή τους στα 12 ναυτικά μίλια. Αυτό πρακτικά σημαίνει και αύξηση της ελληνικής κυριαρχίας.
Ένα δικαίωμα, που δεν έχει απεμπολήσει η Ελλάδα, αλλά η μη αξιοποίησή του το καθιστά, εκ των πραγμάτων, ανίσχυρο. Μέχρι τότε όμως, τα χωρικά τους ύδατα πέρα από τα έξι ναυτικά μίλια στο Αιγαίο, λογίζονται κατά το διεθνές δίκαιο, ως διεθνή ύδατα, στα οποία επιτρέπεται η αβλαβής διέλευση πλοίων κάθε κατηγορίας, ακόμη και πολεμικών. Επομένως την περασμένη Τρίτη, ο τουρκικός στολίσκος δεν παραβίασε ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Ο τουρκικός στολίσκος παρακολουθείται από πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.
Οι εντολές που έχουν οι ένοπλες δυνάμεις από την κυβέρνηση, είναι να αναπτυχθούν επιχειρησιακά στην περιοχή και να περικυκλώσουν της περιοχή του Καστελλόριζου, με σκοπό την προστασία των διακηρυγμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων, δηλαδή τα έξι ναυτικά μίλια από το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου.
Ταυτόχρονα στην περιοχή της δυνητικής ελληνικής κυριαρχίας (έξι με 12 ναυτικά μίλια), οι ναυτικές δυνάμεις δεν παρεμποδίζουν την κίνηση των τουρκικών πλοίων, αφού σύμφωνα με τα ισχύον νομικό πλαίσιο πραγματοποιούν, θεωρητικά τουλάχιστον, αβλαβή διέλευση σε διεθνή ύδατα. Όμως οι ελληνικές ναυτικές δυνάμεις ειδοποιούν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, μέσω ασυρμάτου, ότι βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, παρότι μη υιοθετηθείσης εισέτι.
Θα δοκιμαστεί η ελληνική πλευρά
Για αυτό ο σωστός όρος είναι «εικαζόμενης ελληνικής υφαλοκρηπίδας». Επομένως έχουμε μία διέλευση τουρκικών πλοίων, που πραγματοποιείται χωρίς την άδεια των ελληνικών αρχών, τα οποία πρέπει να αποχωρήσουν. Όμως την προειδοποίηση των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων, αγνοούν επιδεικτικά οι Τούρκοι πλοίαρχοι. Ασφαλώς, η κρίση στο Αιγαίο δεν εκτονώθηκε με την προσωρινή αποχώρηση του τουρκικού στολίσκου από την περιοχή του Καστελλόριζου.
Εκτιμώ, ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει μια νέα και ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα φάση, που θα δοκιμαστούν εξίσου, από τη μια η μετριοπάθεια και η στρατηγική ψυχραιμία της Ελλάδας και από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, η επεκτατική βουλιμία και ο επιθετικός οίστρος της Τουρκίας. Λόγω της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικής πολιτικής, η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αποτρεπτικής της πολιτικής, επισπεύδει την ολοκλήρωση κρίσιμων για την εθνική άμυνα εξοπλιστικών προγραμμάτων και ενισχύει τις μάχιμες μονάδες σε Έβρο και νησιά, με το αναγκαίο στρατιωτικό προσωπικό.
Μεταξύ των πρωτοβουλιών είναι και η αύξηση της στρατιωτικής θητείας, από εννέα μήνες που είναι σήμερα στο Στρατό Ξηράς στους 12 μήνες, όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ελπίζουμε αυτή η όψιμη σπουδή για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων με τα απαραίτητα στρατιωτικά μέσα και το αναγκαίο στρατιωτικό προσωπικό, να μην αποδειχτεί ότι έγινε “κατόπιν εορτής”, επιδεικνύοντας στον καιρό της κρίσης, την αμεριμνησία των “μωρών Παρθένων”!