Ο τουρκικός επεκτατισμός δεν καταλαβαίνει από πανδημία

Για «παράνομες αξιώσεις» κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών

«Οι ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν και τώρα έχουμε και τρίτο πλωτό τρυπάνι». Το μήνυμα από την Άγκυρα είναι επαναλαμβανόμενο και ξεκάθαρο. Το ανέφερε προχθές –για μια ακόμη φορά– ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που οργανώθηκε από το τουρκικό τμήμα της δεξαμενής σκέψης Atlantic Council στην Τουρκία και την Οργάνωση Τουρκικής Κληρονομιάς.

Κατά τη συζήτηση αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς της Άγκυρας, επιβεβαιώνοντας τις προθέσεις του καθεστώτος Ερντογάν. Δεν είχαμε καμία ψευδαίσθηση για τις τουρκικές προθέσεις, άλλωστε παρακολουθούμε όλες τις κινήσεις που γίνονται από την Άγκυρα. Τι είπε λοιπόν ο Τσαβούσογλου; Αναφέρθηκε στις προτάσεις της Άγκυρας και τη στάση της ελληνικής πλευράς κι άλλων επαναλαμβάνοντας τις αξιώσεις της, δηλώνοντας:

«Ζητήσαμε από την ΕΕ, τον ΟΗΕ, ακόμη και την Ελλάδα, ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιήσει οποιεσδήποτε δραστηριότητες, γεωτρήσεις ή εκμετάλλευση στην Ανατολική Μεσόγειο προτού καταλήξουν σε συμφωνία για ακριβοδίκαιη κατανομή εσόδων. Δυστυχώς δεν συνέβη». Δηλαδή, ο Τσαβούσογλου μας είπε ότι η Τουρκία απαιτεί:

  • Πρώτον, συνδιαχείριση, συνεκμετάλλευση και διαμοιρασμό των εσόδων. Όλα φυσικά αφορούν τι θα πάρει η Τουρκία, χωρίς να δίνει.
  • Δεύτερον, ότι η Άγκυρα έχει προ πολλού ανακοινώσει πως επιθυμεί να αρχίσει συζητήσεις με τις χώρες της περιοχής για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Με όλες τις χώρες της περιοχής, πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία ειρήσθω εν παρόδω, θεωρεί «εκλιπούσα», διότι δεν την αναγνωρίζει.

Η συζήτηση με τον Μητσοτάκη

Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ερντογάν. Είπε επί τούτου ο Τσαβούσογλου: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν πράγματι το πρότεινε στο Λονδίνο, στον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, αλλά η Ελλάδα προτιμά να ασκεί πιέσεις ενάντια στα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή, αντί να απαντά στις εκκλήσεις μας για ειλικρινή διάλογο. Για μια εύλογη σταθερότητα, ο βασικός στόχος θα πρέπει είναι να έλθουν μαζί οι δύο πλευρές στο νησί για δίκαιη κατανομή των εσόδων και η πρόταση των τουρκοκυπριακών αρχών αντιπροσωπεύει τη μόνη λογική και ρεαλιστική βάση για μια λύση».

Δεν κομίζει κανείς οτιδήποτε το καινούργιο εάν επισημάνει πως η Τουρκία ακόμη και στην περίοδο της πανδημίας παραμένει μια επιθετική και επικίνδυνη χώρα. Κι αυτό δεν μπορεί κανείς να το υποβαθμίσει. Είναι δε προφανές πως μετά την πανδημία θα βιώσουμε κλιμάκωση αυτής της επιθετικότητας. Αυτό θα πρέπει να το έχουν υπόψη τους σε Αθήνα και Λευκωσία. Γιατί η Τουρκία δεν θα μας φέρει προ εκπλήξεως, καθώς προειδοποιεί και προαγγέλλει. Θα βρεθούμε προ εκπλήξεως εάν δεν λάβουμε υπόψη μας τα όσα λέγονται και ανακοινώνονται από τουρκικής πλευράς.