ΘΕΜΑ

Ο “χρήσιμος” Ντάουνερ δίπλα στον Τατάρ

Ο "χρήσιμος" Ντάουνερ δίπλα στον Τατάρ, Κώστας Βενιζέλος

Δεν κρατούσε τα προσχήματα ούτε όταν ήταν ειδικός εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα ήταν προσεκτικός τώρα, που δεν έχει καμία σχέση; Ο Αυστραλός πρώην υπουργός Εξωτερικών και για έξι χρόνια απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, είχε αφήσει «εποχή» κατά τη θητεία του. Αποχώρησε με «θόρυβο» αφήνοντας τα… αποτυπώματά του στη διαχείριση που ακολούθησε από τους διάδοχους του. «Θόρυβο» άφησε και υπόθεση, που φερόταν να είχε εμπλακεί και αφορούσε θέμα κατασκοπείας στο Ανατολικό Τιμόρ ( φυσικό αέριο).

Μετά από τόσα χρόνια, ο Αυστραλός “ξύπνησε μνήμες”. Πήγε προ ημερών απευθείας στα κατεχόμενα με πτήση στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Και πήγε για να συναντήσει τον εγκάθετο της Άγκυρας. Πώς βρέθηκε και ποιος τον θυμήθηκε είναι λίγο- πολύ γνωστό. Τον προσέγγισαν, του πρότειναν και αποδέχθηκε να πραγματοποιήσει το ταξίδι. Η επίσκεψη του στα κατεχόμενα δεν οργανώθηκε από τον ίδιον. Δεν είχε, δηλαδή, επιθυμήσει το νησί της Αφροδίτης και είπε να μεταβεί στα κατεχόμενα, που είναι και πιο φθηνά! Αυτό που δεν έκανε όταν ήταν απεσταλμένος του ΟΗΕ το έπραξε τώρα. Πήγε με πτήση απευθείας στα κατεχόμενα.

Το ταξίδι του Ντάουνερ προφανώς και συνδέεται με την μεγάλη, γιγαντιαία προσπάθεια της κατοχικής πλευράς για αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας, με τελικό στόχο την αναγνώριση. Ο Ντάουνερ απλά χρησιμοποιείται για να ενισχύσει τις πρωτοβουλίες. Δεν έχει ρόλο, ούτε και επιρροή. Είναι, όμως, μια χρήσιμη εικόνα δίπλα στον Τατάρ. Είναι ο χρήσιμος της συγκεκριμένης στιγμής.

Μετά τη συνάντησή του με τον κατοχική ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο παράνομος Μπαϊράκ, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ευτυχής(!) που επέστρεψε στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην «τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου», όπως φέρεται να αποκάλεσε την αποσχιστική οντότητα, το ψευδοκράτος. «Εργάστηκα για λύση του Κυπριακού για έξι χρόνια. Οι ίδιες απόψεις επαναλαμβάνονται ακόμη στο Κυπριακό και δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση με αυτές τις απόψεις. Επομένως θα πρέπει να συζητηθούν νέες και δημιουργικές ιδέες», επισήμανε ο Ντάουνερ. Είναι σαφές τι εννοεί. Να μπουν στην εξίσωση των συζητήσεων οι τουρκικές αξιώσεις για «κυριαρχική ισότητα» και «ίσο διεθνές καθεστώς» (Κυπριακής Δημοκρατίας και “ΤΔΒΚ”).

Το “επιχείρημα” του είναι πως επειδή διεξάγονται χρόνια συζητήσεις και δεν καταλήγουν πρέπει να γίνουν αποδεκτές οι τουρκικές επιδιώξεις στο νησί. Αυτό το εξέφραζε και τότε- ως αξιωματούχος του ΟΗΕ- συγκαλυμμένα με τη μέθοδο των “γεφυρωτικών προτάσεων”. Με τις αλχημείες στο συνταγματικό, την εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών, κι άλλων θεμάτων.

Ο Ντάουερ είχε δείξει τις προθέσεις του…

Αυτός ο άνθρωπος χειρίστηκε το Κυπριακό για έξι χρόνια. Και είχε δείξει και στη διάρκεια της θητείας του τις προθέσεις του. Και σε ό,τι αφορά την ουσία του Κυπριακού, τις προσεγγίσεις του αλλά και αναφορικά με τις μεθοδεύσεις τους. Παρά το γεγονός ότι είχε βρει πολλούς υποστηρικτές και οπαδούς στις ελεύθερες περιοχές, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ είχε καταφέρει να αποδείξει με κάθε τρόπο πως δεν ήταν αντικειμενικός εν δυνάμει μεσολαβητής. Δεν είναι μόνο οι παρεμβάσεις του, που επιβεβαιώνουν τούτο, αλλά η εν γένει συμπεριφορά του.

Υπενθυμίζεται κατηγοριοποιούσε κόμματα (σε φιλικά και μη) όπως και πολιτικούς και ΜΜΕ. Κανονικό φακέλωμα. Αυτά επιβεβαιώνονται και από τη διαρροή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων και στο βιβλίο «Σημαδεμένη τράπουλα», των Αιμιλιανίδη, Κοντού και Κέντα. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, πρώην πρέσβης της χώρας του στο Λονδίνο και πρώην αξιωματούχος του ΟΗΕ επιβεβαίωσε τη φήμη του. Το είχε ανάγκη να το πράξει; Γιατί άραγε αποδέχθηκε την πρόσκληση;

Κάποιοι θα υποστηρίξουν πως με την ενέργεια του «εκδικείται» την ελληνική πλευρά επειδή ήταν ανυπάκουη, αντιδρούσε. Η συμπεριφορά του τότε απασχόλησε, ως γνωστό, τη Βουλή (και τον διέσωσε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ). Ο Ντάουνερ δεν είναι ο πρώτος, που χρησιμοποιείται από τους Τούρκους. Προηγήθηκαν κι άλλοι και προφανώς θα υπάρξει και συνέχεια. Το τουρκικό λόμπι δουλεύει συστηματικά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι