Οι Γάλλοι αποκτούν ναύσταθμο στην Κύπρο – Προς στρατηγικό άξονα

Οι Γάλλοι αποκτούν ναύσταθμο στην Κύπρο - Προς στρατηγικό άξονα, Κώστας Βενιζέλος

Ομάδες εμπειρογνωμόνων από τη Γαλλία έχουν έλθει στην Κύπρο και έχουν μελετήσει τον χώρο όπου αναμένεται να κατασκευαστεί ναύσταθμος. Οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες εξέτασαν τον βυθό στην περιοχή του Μαρί, τις υποδομές, τις δυνατότητες που υπάρχουν, την περιοχή γενικότερα και θα επανέλθουν. Το επόμενο βήμα είναι να γίνουν τα σχέδια κατασκευής.

Για να προχωρήσει, ωστόσο, η κατασκευή πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλικής Δημοκρατίας, κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα. Θα σταλεί, δηλαδή, στον υπουργό Άμυνας, Σάββα Αγγελίδη, πρόταση από το Παρίσι. Όπως πληροφορούμαστε θα αφορά, μεταξύ άλλων, τη μόνιμη στάθμευση πολεμικών πλοίων στον ναύσταθμο που θα κατασκευαστεί.

Δεν θα πρόκειται για κυρίαρχη βάση, αλλά για χρήση των υποδομών σε μόνιμη βάση. Μέρος της κατασκευής, που θα γίνει από γαλλική κρατική εταιρεία, θα το αναλάβει η Γαλλία, η οποία θα πληρώνει και για τη χρήση. Όλα, βέβαια, θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο της πρότασης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως Αναστασιάδης και Μακρόν έχουν ανοίξει κανάλια επικοινωνίας.

Η γαλλική εμπλοκή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα αναβάθμισης των σχέσεων των δύο χωρών. Εντός της κυπριακής ΑΟΖ θα παραμείνει για καιρό το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ, που βρέθηκε στη Λεμεσό τις τελευταίες ημέρες. Είναι σαφές πως τα γαλλικά συμφέροντα, μετά την εμπλοκή της εταιρείας Τotal σε θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, είναι σημαντικά και επιβάλλουν αναβαθμισμένη παρουσία. Παράλληλα με αυτό, το Παρίσι θέλει να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην Ανατολική Μεσόγειο. Γενικότερα, όπως σημείωναν ξένες διπλωματικές πηγές, το Παρίσι θέλει να ενισχύσει τη γεωπολιτική του θέση, ενώ παράλληλα επιδιώκει αναβάθμιση του ρόλου του εντός της ΕΕ μετά την έξοδο της Βρετανίας.

Την ίδια ώρα, σε σχέση με τους Αμερικανούς είναι σαφές πως η προσοχή είναι στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της ExxonMobil, εξέλιξη που θα ενισχύει την παρουσία της στην περιοχή. Οι Αμερικανοί τεντώνουν το σχοινί με τον Ερντογάν, λόγω του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Ωστόσο, είναι πρόδηλο πως το πρόβλημα είναι ο Τούρκος Πρόεδρος και όχι η χώρα του.

Ανοικτά κανάλια επικοινωνίας

Την ίδια ώρα, στην Ουάσινγκτον επενδύουν στις τριμερείς συνεργασίες στην περιοχή, ειδικά σε αυτήν που μετέχει το Ισραήλ. Όπως συναφώς σημειώνεται από διπλωματικές πηγές, οι Αμερικανοί διαμορφώνουν έναν άξονα προώθησης των σχεδιασμών τους, βασικός πυλώνας του οποίου είναι το Ισραήλ. Σε αυτόν περιλαμβάνονται Ελλάδα, Κύπρος, βαλκανικές χώρες μέχρι και την Πολωνία. Το ζητούμενο είναι πώς αντιλαμβάνονται στην Ουάσινγκτον τον ρόλο Ελλάδας και Κύπρου και πώς Αθήνα και Λευκωσία. Για τέτοια στρατηγικά ανοίγματα υπάρχει πάντα η εξίσωση, κερδών και απωλειών, αξιολογώντας δεδομένα, δυνατότητες και ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον.

Η Λευκωσία, την ίδια ώρα, διατηρεί ανοικτά κανάλια επικοινωνίας και με άλλες χώρες, όπως είναι η Ρωσία. Τούτο καθίσταται σαφές με κάθε τρόπο, ενώ διατηρούνται κανάλια επικοινωνίας με τη Μόσχα, τόσο απευθείας όσο και διά της εδώ πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ταυτόχρονα, όλες αυτές οι κινήσεις γίνονται λαμβάνοντας πρωτίστως υπόψη πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της ΕΕ.

Όλο αυτό το υπό διαμόρφωση παζλ, γεωπολιτικό και ενεργειακό, δεν σημαίνει πως η Κύπρος έχει βρει προστάτες. Η κάθε μια χώρα προστατεύει χωριστά τα συμφέροντά της και δεν πρόκειται να κηρύξει πόλεμο στην Τουρκία για χάριν της Κύπρου. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί, ασφαλώς, να επενδύει στη βοήθεια των τρίτων, που εάν και εφόσον δοθεί θα είναι καλοδεχούμενη, αλλά να στηριχθεί σε ίδιες δυνάμεις σε συνεργασία με την Ελλάδα.

Στη Λευκωσία, όπως και στην Αθήνα, παρακολουθούν από κοντά τις τουρκικές κινήσεις. Αν και υπάρχουν και κύκλοι στις δύο πρωτεύουσες που θεωρούν πως οι προκλήσεις οφείλονται στην προεκλογική περίοδο, οι γνώστες της τουρκικής συμπεριφοράς θεωρούν την τακτική της έντασης συνεχιζόμενη, επαναλαμβανόμενη, ανεξαρτήτως εκλογών. Γι’ αυτό και δεν αναμένουν πως θα διαφοροποιηθεί μετεκλογικά το σκηνικό και το ζητούμενο είναι πώς θα κινηθούν οι Τούρκοι την επόμενη περίοδο. Από το Αιγαίο μέχρι και δυτικά, νοτίως και της Κύπρου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι