Οι ιδέες, τα όχι του Τατάρ, τα ΑΑΑ και η σιωπή του Ερντογάν
20/05/2024Η Κυπριακή Δημοκρατία υποδέχθηκε, πρόσφατα, την προσωπική απεσταλμένη της προσωπικής απεσταλμένης του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, στο τρίτο της ταξίδι έχοντας ενώπιον της ιδέες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συζητήσει διάφορες ιδέες με την κ. Ολγκίν, τις οποίες η αξιωματούχος του ΟΗΕ μετέφερε στον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.
Η κ. Ολγκίν μετέφερε στον Τατάρ τα όσα συζήτησε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όπως το θέμα των οδοφραγμάτων, πλην όμως επέστρεφε στο προεδρικό με την άρνηση του κατοχικού ηγέτη. Καμία συζήτηση. Είτε θα γίνονταν δεκτά αυτά που ο ίδιος ζητά είτε τίποτε. Αν και τα Ηνωμένα Έθνη ήθελαν τη Λευκωσία να δίνει κι άλλα για να ικανοποιηθεί η κατοχική πλευρά, ωστόσο, αυτό δεν μπορούσε να γίνει. Εκτός κι εάν τα Ηνωμένα Έθνη θα θυσίαζαν την ουσία και τη λύση για ένα διαδικαστικό ζήτημα.
Ο Τατάρ όπως είναι γνωστό επέμενε στα τρία Α ( απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο και απευθείας διεθνείς σχέσεις) και αυτή ήταν η απάντησή του στα όσα τέθηκαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως εκείνο που πρωτίστως θέλει η τουρκική πλευρά και το θέτει ως προτεραιότητα είναι το απευθείας εμπόριο από το λιμάνι της Αμμοχώστου.
Οι κινήσεις αυτές έγιναν στη σκιά της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Άγκυρα. Τι έγινε στην Άγκυρα; Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε το Κυπριακό, ζήτησε από τον Ερντογάν να αποδεχθεί η τουρκική πλευρά μια συνάντηση Χριστοδουλίδη και Τατάρ και στη συνέχεια μια Διάσκεψη 5 συν 1. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ερντογάν δεν απάντησε. Έμεινε σιωπηλός. Τι σημαίνει αυτό; Δεν το απέρριψε, ούτε όμως το αποδέχθηκε. Μάλλον, όμως, επιλέγηκε η σιωπή για να μην απορρίψει την πρόταση και “κολλήσουν” οι συζητήσεις λόγω Κυπριακού. Άλλωστε είναι σαφές πως το βάρος να μην γίνει αποδεκτή η πρόταση με εντολές από την Άγκυρα το σήκωσε ο Τατάρ.
Πώς θα κινηθεί η κ. Ολγκίν
Η προσωπική απεσταλμένη του Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, αναμένεται πως το πρώτο δεκαήμερο Ιουνίου θα συναντηθεί με τον Αντόνιο Γκουτέρες και στη συνέχεια θα υποβάλει την έκθεση της. Το περιεχόμενο της έκθεσης θα εξαρτηθεί κατά πόσο η ίδια θα θέλει να συνεχίσει την αποστολή, οπότε θα ζητήσει παράταση ή θα εγκαταλείψει κηρύσσοντας τη λήξη της προσπάθειας
Πολλά θα κριθούν και από τις προθέσεις των εμπλεκόμενων. Ελλάδα και Κύπρος θέλουν την απεσταλμένη να συνεχίσει, η Τουρκία ωστόσο δεν θέλει να ακούσει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά του Γενικού Γραμματέα. Ο κ. Γκουτέρες προφανώς και δεν θα αποφασίσει μόνος του, θα διαβουλευθεί με την προσωπική του απεσταλμένη αλλά και με άλλους βασικούς παίκτες όπως τους Αμερικανούς και τους Άγγλους. Οι ιδέες, τα όχι του Τατάρ και η σιωπή του Ερντογάν.