Οι μοιρολογίστρες της όποιας λύσης

Κώστας Βενιζέλος
6

του Κώστα Βενιζέλου  - 

Μετά από κάθε αδιέξοδο στο Κυπριακό, υπάρχει μια άκρατη κινδυνολογία από τις γνωστές μοιρολογίστρες της όποιας λύσης: Θα κουβαλήσουν κι άλλους έποικους, θα μεταναστεύσουν οι Τουρκοκύπριοι, θα ισλαμοποιηθεί πλήρως η βόρεια Κύπρος, θα προσαρτήσουν τα Κατεχόμενα (λες και δεν τα έχουν de facto καταστήσει επαρχία της Τουρκίας) κ.λπ.

Όλη αυτή η κινδυνολογία ουσιαστικά περιγράφει τα όσα διαδραματίζονται από το 1974 και εντεύθεν στα Κατεχόμενα, στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού που άρχισε να εφαρμόζεται από την επόμενη ημέρα της εισβολής. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού ασφαλώς και γίνονται κι άλλα βήματα. Ο Ερντογάν είχε δηλώσει στο παρελθόν πως η Τουρκία δίνει 1 δισ. δολάρια τον χρόνο στο κατοχικό καθεστώς. Ήθελε να δικαιολογήσει «γιατί η "ΤΔΒΚ" είναι "τέκνο της μητέρας πατρίδας" και όχι "αδελφή χώρα"».

Το ψευτοδίλημμα και τα συμφέροντα

Τι προτείνουν οι κινδυνολόγοι και οι αφελείς που πέφτουν στην παγίδα των τουρκικών σχεδιασμών; Να λυθεί το Κυπριακό το συντομότερο για να αποτραπεί η τουρκοποίηση των Κατεχομένων. Και για να μην τουρκοποιηθούν τα Κατεχόμενα θα πρέπει να αποδεχθούμε συμφωνία που θα προσφέρει στην Τουρκία δυνατότητες παρέμβασης και ελέγχου ολόκληρης της Κύπρου. Το δίλημμα που τίθεται είναι παραπλανητικό και σκοπίμως διαμορφωμένο για να επιβληθεί μια όποια λύση ανεξαρτήτως του κόστους και των επιπτώσεων.

Οι κίνδυνοι υπάρχουν και όσο περνά ο καιρός με άλυτο το Κυπριακό αυξάνονται. Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να επιλεγεί το χειρότερο σενάριο που μπορεί να υπάρξει. Να παραδοθεί ο πολιτικός, οικονομικός και γεωστρατηγικός έλεγχος της Κύπρου στην Τουρκία, όπως διαχρονικά επιδιώκει η Άγκυρα. Αυτός ο έλεγχος σε κάποιο βαθμό προσφέρεται μέσα και από τις συζητήσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού.

Αλλά αυτό αφορά στους διαχειριστές και όχι στους πολίτες, Οιπολίοτες, όταν χρειαστεί θα τοποθετηθούν αρνητικά σε ρυθμίσεις που θα καθιστούν την Κυπριακή Δημοκρατία τουρκικό προτεκτοράτο. Κι αυτό θα είναι μια δεύτερη απάντηση σε δημοψήφισμα ότι το πλαίσιο που συζητείται από τους εκάστοτε διαχειριστές του Κυπριακού δεν αποτελεί επιλογή των πολιτών.

Οι μονόδρομοι που δημιουργούν μόνοι τους για να οδηγήσουν στην αδιέξοδη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία αποτελούν επιλογή μόνο για τους κοντόφθαλμους βολεμένους, επαγγελματίες του Κυπριακού. Ας προσθέσουμε και τους αιθεροβάμονες της όποιας λύσης. Είναι επιλογή και για τις πολιτικοοικονομικές ελίτ. Δεν είναι επιλογή για τους πολίτες. Σίγουρα για τους Ελληνοκυπρίους, αλλά και για πολλούς Τουρκοκυπρίους.

Κράτος όλων των πολιτών

Η αποτροπή της τουρκοποίησης μέρους της Κύπρου δεν θα γίνει, ανοίγοντας την πόρτα για την πλήρη τουρκοποίησή της. Η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να επιτευχθεί, ικανοποιώντας τις επιδιώξεις, τις προτεραιότητες, τους σχεδιασμούς, και τα οράματα του τουρκικού εθνικισμού. Η αποτροπή μπορεί να γίνει με ανατροπή των τουρκικών σχεδιασμών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη συνεργασία και εν πολλοίς συμμαχία που μπορεί να γίνει με Τουρκοκύπριους.

Οι Τουρκοκύπριοι που είναι κάτοχοι διαβατηρίων, ταυτοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να υπερασπιστούν την Κυπριακή Δημοκρατία και να επιμένουν πως η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο μέσα από αυτό. Το διαβατήριο δεν παραχωρείται/ κατέχεται μόνο για διευκόλυνση. Είναι κρατικό έγγραφο και ταυτότητα εκπροσώπησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ούτε το ψευδοκράτος, ούτε η Τουρκία μπορεί να είναι μέρος της συμφωνίας, μιας λύσης. Η μόνη διέξοδος είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό το κράτος, όλων των πολιτών της, μπορεί να αποτρέψει την τουρκοποίηση. Ας ξεκαθαρίσουν τη θέση τους οι Τουρκοκύπριοι: Θέλουν την Κυπριακή Δημοκρατία ή επιλέγουν την ασφυξιογόνο θαλπωρή της Τουρκίας;

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.