Οι Τούρκοι εργαλειοποιούν ακόμα και τον αδέσποτο πύραυλο

Βενιζέλος Κώστας
1150
Τι θα μπορούσε να είχε προκαλέσει ο αδέσποτος S-200 - Ο κίνδυνος είναι εδώ, Κώστας Βενιζέλος

Ο αδέσποτος πύραυλος, ο οποίος εξερράγη στην περιοχή του Πενταδακτύλου στα κατεχόμενα, ήταν, όπως περιγράφηκε, ένα ατύχημα χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα. Πρόσφερε, ωστόσο, αυτό το περιστατικό ευκαιρία στην τουρκική πλευρά για να το αξιοποιήσει πολιτικά, προς εξυπηρέτηση των ευρύτερων σχεδιασμών και συμφερόντων της.

Πρώτον, ο εν δυνάμει εγκάθετος της Άγκυρας στα κατεχόμενα, ο πολυτάλαντος Κουντρέτ Οζερσάι, τον οποίο κάποιοι στις ελεύθερες περιοχές έχουν καταστήσει επίσημο συνομιλητή τους, επιχειρεί από την πρώτη στιγμή να αξιοποιήσει τον πύραυλο για να κερδίσει πολιτικούς και διπλωματικούς πόντους το κατοχικό καθεστώς. Επικοινώνησε με διαπιστευμένους πρέσβεις στην Κυπριακή Δημοκρατία για να συζητήσει, το θέμα ενώ σε διεθνή ΜΜΕ παρουσιάστηκε σαν "υπουργός Εξωτερικών" της "Βόρειας Κύπρου".

Δεν φτάνει, που μέχρι να καταλάβουν τι ήταν το αντικείμενο που σκορπίστηκε στον Πενταδάκτυλο πέρασαν ώρες, το μόνο που είχαν στο μυαλό τους στα κατεχόμενα ήταν να αυτοπαρουσιαστούν σαν "ξεχωριστή οντότητα". Αυτή η δημοσιότητα για το ψευδοκράτος είναι περιστασιακή και δεν μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί πολιτικά. Εκτός κι εάν η Κυπριακή Δημοκρατία μείνει με δεμένα τα χέρια και παρακολουθεί τα επικοινωνιακά τερτίπια των εγκάθετων της Άγκυρας.

Δεύτερον, σοβαρότερη θεωρείται η προσπάθεια από τουρκικής πλευράς, με αφορμή την έκρηξη, να δικαιολογήσουν την αναγκαιότητα δήθεν εγκατάστασης του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Ακούστηκαν ήδη φωνές στην Άγκυρα προς αυτή την κατεύθυνση. Ισχυρίστηκαν πως επιβάλλεται η εγκατάσταση του συγκεκριμένου πυραυλικού συστήματος, με το επιχείρημα πως θα αποτελεί ομπρέλα προστασίας τόσο για την Τουρκία όσο και την κατεχόμενη Κύπρο.

Ένα παραλίγο ατύχημα, ένας αδέσποτος πύραυλος, που από τύχη δεν έπεσε σε κατοικημένη περιοχή, ή σε ένα από τα πολλά εν πτήση επιβατικά αεροσκάφη που κυκλοφορούν στον εναέριο χώρο της Κύπρου, εργαλειοποιείται για να αξιοποιηθεί πολλαπλώς. Αυτή είναι η κατοχική Τουρκία, έτσι λειτουργεί.

Την ίδια ώρα, το κατοχικό καθεστώς με εντολές της Άγκυρας, κινείται και σε άλλα πεδία επιβολής τετελεσμένων, όπως αυτό της Αμμοχώστου, με την προσπάθεια προετοιμασίας του εδάφους για εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της πόλης. Σημειώνεται συναφώς ότι ο Οζερσάι πήγε το απόγευμα της Δευτέρας εντός της κλειστής πόλης «για μια πρώτη γενική ανασκόπηση». Σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο facebook, ανέφερε: «Επισκεφθήκαμε την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, πριν ξεκινήσει η καταγραφή από την αρμόδια επιτροπή».

Σε ένα άλλο πεδίο, όχι άσχετο με την γενικότερη προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί πραγματοποίησε προχθές σύσκεψη για τη λειτουργία των κινητών τηλεφώνων τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα κατεχόμενα. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα «οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί».

Κι όλα αυτά ενώ συνεχίζονται οι προκλήσεις και οι προσπάθειες επιβολής τετελεσμένων στην κυπριακή ΑΟΖ από την κατοχική Τουρκία. Με την γεώτρηση του "Πορθητή" και την κάθοδο του δεύτερου γεωτρύπανου στην περιοχή. Κατά τα άλλα, αναζητείται τρόπος επανάληψης των συνομιλιών. Να συνομιλούμε δηλαδή και οι Τούρκοι να συνεχίζουν τον αμανέ της εδραίωσης τετελεσμένων.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.