Quantcast
Ορούτς Ρέις: Τρικυμία στη θάλασσα ή εν κρανίω; - slpress.gr
Παιγνίδια με το Oruc Reis και πολεμικές κραυγές από τον Ερντογάν, slpress

Η “σκοτεινή” είσοδος του Ορούτς Ρέις στη ελληνική υφαλοκρηπίδα στις 06.40 της 31-1-2020 “δικαιολογήθηκε” ως αποτέλεσμα των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή που είχε δεσμεύσει η Τουρκία με Navtex. Η δικαιολόγηση αυτή, για την είσοδο του τουρκικού σκάφους, αλλά και το πέπλο μυστηρίου που την καλύπτει, δημιουργούν εύλογα ερωτήματα, τα οποία θα εξετάσουμε στη συνέχεια.

Από τι συνίστατο η δυσμένεια των καιρικών συνθηκών; Δυσμενείς καιρικές συνθήκες για την θάλασσα θεωρούνται οι καταιγίδες, η ομίχλη και πολύ ισχυροί άνεμοι που προκαλούν ανάλογο κυματισμό (τρικυμία). Ας εξετάσουμε όμως ποια ήταν η καιρική πραγματικότητα της περιοχής αυτής κατά την είσοδο του τουρκικού σκάφους. Όπως φαίνεται στην φωτογραφία του δορυφόρου (εικόνα 1) του EUMETSAT ώρας 06.30 τοπική (04.30 UTC) o καιρός ήταν καθαρός από νεφώσεις, άρα καταιγίδες δεν υπήρχαν, ούτε καν βροχές.

Επίσης από τα μετεωρολογικά στοιχεία που μελετήσαμε δεν προκύπτει ότι υπήρχε περίπτωση ομίχλης στην περιοχή. Διαπιστώσαμε τέλος, ότι στην περιοχή της Navtex επικρατούσαν βορειοδυτικοί άνεμοι 7 έως 8 μποφώρ μόνον για 3-5 ώρες, περίπου γύρω από την ώρα εισόδου του πλοίου. Οι άνεμοι ήταν και παρέμειναν ασθενέστεροι ανατολικά προς Κύπρο, νότια προς Αίγυπτο και δυτικά της περιοχής αυτής. Όμως το πλοίο επέλεξε να κινηθεί δυτικά, προς την Ελλάδα.

Μετά από αυτό το μικρό χρονικό διάστημα ο άνεμος εξασθενούσε σταδιακά. Στην εικόνα 2 παρατηρούμε το μέγιστο του ανέμου στις 05.00 τοπική ώρα (03.00 UTC) βάσει του προγνωστικού μοντέλου GFS.

Να σημειώσουμε ότι όταν επικρατούν τέτοιοι άνεμοι για τόσο μικρό χρονικό διάστημα, δεν προλαβαίνουν να προκαλέσουν την ανάλογη τρυκυμία. Επίσης, αυτή η ένταση ανέμου δεν ήταν τόσο υψηλή, ιδιαίτερα για ένα ωκεανογραφικό σκάφος. Εκτός και αν έχει απλώσει στη θάλασσα τα ειδικά καλώδια, όπως διέρρευσε, οπότε κινδυνεύει να καταστραφεί ο εξοπλισμός του.

Απορίες και ερωτήματα 

Αν συνέβη αυτό, τότε όντως μπορεί να δικαιολογηθεί εκ πρώτης όψεως η είσοδος του τουρκικού πλοίου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όμως, αν η είσοδος του τουρκικού σεισμογραφικού ήταν τόσο αθώα, θα κώφευε στις κλήσεις της ελληνικής φρεγάτας; Επί πλέον θα της απαντούσε σε κάποια από τις πολλές κλήσεις ότι κινείται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, αν αυτές οι διαρροές αληθεύουν;

Είναι βέβαιο, ότι ο κυβερνήτης του ερευνητικού σκάφους ήταν ενημερωμένος πολύ νωρίτερα, από τους Τούρκους μετεωρολόγους, για την εξέλιξη του καιρού. Δηλαδή για το πότε και που θα έχει τους ισχυρούς ανέμους. Συνεπώς δεν αιφνιδιάστηκε από τον καιρό και αποφάσισε ξαφνικά, να κινηθεί προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Γιατί λοιπόν άπλωσε τα ερευνητικά του καλώδια, ενώ γνώριζε ότι ο άνεμος θα αυξηθεί; Γιατί παρέμεινε τόσες ώρες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αφού πολύ σύντομα μετά την είσοδό του ο καιρός βελτιώθηκε;

990 τα κρουσματα με μεταλλάξεις - Ομως στην Κρήτη, το 50%

Από τα ανωτέρω φαίνεται ότι η δικαιολογία του δυσμενούς καιρού δεν ευσταθεί, πράγμα το οποίο εγείρει ακόμα περισσότερα ερωτήματα. Η τουρκική κυβέρνηση, μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει θέση για το σενάριο των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Αυτό αυξάνει την αμφιβολία για την ακρίβεια της εκδοχής που προέβαλε η ελληνική κυβέρνηση. Επιπροσθέτως φαίνεται ότι η ελληνική φρεγάτα δεν εμπόδισε το τουρκικό σεισμογραφικό κατά τον πλού του, όπως είχε κάνει την προηγούμενη φορά, με αποτέλεσμα να μπερδευτούν τα καλώδιά του και να μην επιτύχει στο σκοπό του. Αν συνέβη κάτι τέτοιο, αποτελεί άλλη μία κατάκτηση των Τούρκων και σε μια ανάλογη περίπτωση, μελλοντικά, θα κάνουν κάτι επιπλέον, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς τους.

Ψυχολογικές επιχειρήσεις φόβου 

Οι αξιωματικοί συνάδελφοι του πολεμικού μας ναυτικού γνωρίζουν πολύ καλά πώς να αντιμετωπίσουν επιχειρησιακά τέτοιες καταστάσεις, χωρίς να είναι απαραίτητο να έρθουν σε θερμή σύγκρουση. Πόσο όμως τους το επιτρέπουν οι πολιτικές ηγεσίες, διαχρονικά, από το επεισόδιο των Ιμίων και μετά;

Όποια και αν είναι η πραγματικότητα η Τουρκία, με αυτό το πρόσφατο επεισόδιο, πέτυχε, για άλλη μία φορά, να κάνει ψυχολογικές επιχειρήσεις κάμψης του ηθικού της ελληνικής πλευράς, δια του φόβου, και ανάτασης του ηθικού της τουρκικής. Το δικό μας πολιτικό σύστημα (όχι μόνον η εκάστοτε κυβέρνηση) τι ψυχολογικές επιχειρήσεις ασκεί; Πώς όμως να κάνει ψυχολογικές επιχειρήσεις, όταν δείχνει τόσο αδύναμο να αντισταθεί στις τουρκικές ορέξεις;

Συναφώς, θεωρούμε ότι ο λαός βαθύτερα φοβάται αυτήν την αδυναμία του πολιτικού συστήματος να αντισταθεί και όχι τόσο την Τουρκία. Όμως αν δεν προστατεύεται το ηθικό του λαού, με τι κουράγιο θα αντισταθεί; Θα συνεχίσει άραγε το πολιτικό σύστημα να αφήνει απροστάτευτο το ηθικό του λαού; Διότι ο φόβος προκαλεί τρικυμία εν τω κρανίω κάθε ανθρώπου, η οποία τον παραλύει.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.