Όταν το Euronews κάνει τη Βόρεια Μακεδονία “Μακεδονία” – Ζητούνται ευθύνες
05/01/2022Παραβιάσεις της Συνθήκης των Πρεσπών, γίνονται και από την αμερικανική διασπορά της Βόρειας Μακεδονίας, που διατηρεί έντονα εθνικιστικά αισθήματα. Το περιστατικό με το Euronews και την Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά (UMD) αποδεικνύει το πόσο καλά λειτουργεί η σκοπιανή προπαγάνδα καθώς και τα ισχυρά ερείσματα που διαθέτει.
Το Euronews σε αρχικό του δημοσίευμα για την απογραφή στα Σκόπια την ανέφερε Βορειομακεδονική γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της UMD. O πρόεδρος της UMD Μ. Κολόσκι με ανάρτησή του στο Facebook έγραψε ότι: «Το Euronews έκανε λάθος χαρακτηρίζοντας την απογραφή στην ΠΓΔΜ ως “απογραφή της Βόρειας Μακεδονίας”. Η Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά (UMD) έγραψε αμέσως στο EuroNews και διόρθωσε την αναφορά σε “μακεδονική απογραφή”. Δεν υπάρχει τίποτα όπως “Βορειομακεδονικό».
To Euronews είναι τηλεοπτικό-ειδησεογραφικό δίκτυο της ΕΕ και με την ενέργειά του παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο που έχει ορίσει ως επίσημη ονομασία τη Βόρεια Μακεδονία. Την ονομασία έχουν αποδεχθεί και τα κράτη-μέλη της ΕΕ και με αυτή η γειτονική χώρα φιλοδοξεί να ενταχθεί κάποια στιγμή στην ΕΕ.
Αναζήτηση ευθυνών
Αν για παράδειγμα κάθε ομογενειακή οργάνωση έκανε παράπονα για αναφορές, τότε θα έπρεπε να αλλάζουν οι τίτλοι των ειδήσεων. Αλλά αυτό δεν γίνεται, καθώς κάθε τηλεοπτικό-ειδησεογραφικό μέσο, έχει διοίκηση και διεύθυνση ενημέρωσης και δεν μπορεί ο καθένας από έξω να επιβάλλει τη γνώμη του.
Η διοίκηση του Euronews πρέπει να αναζητήσει ευθύνες και να τιμωρήσει τον υπεύθυνο που αποφάσισε την αλλαγή. Το ευρωπαϊκό τηλεοπτικό-ειδησεογραφικό δίκτυο, είναι και κανάλι της Ελλάδας και με την ενέργειά του στρέφεται εναντίον της χώρας μας. Δεν μπορεί ένας δημοσιογράφος- συντάκτης να παίρνει αποφάσεις που υπονομεύουν τα εθνικά συμφέροντα ενός κράτους-μέλους.
Το ζήτημα είναι ιδαίτερα σοβαρό και εντύπωση προκαλεί εντύπωση η αναλγησία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το ότι δεν αντέδρασε, ίσως να μην πήρε χαμπάρι το περιστατικό ή να το υποβάθμισε. Θα πρέπει άμεσα να προβεί σε ενέργειες και να αναζητήσει ευθύνες για την απαράδεκτη ενέργεια του Euronews.
Εθνικιστική οργάνωση
H Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά είναι μια εθνικιστική οργάνωση που ασκεί έντονη κριτική και στον πρώην πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και είχε επανειλημμένως απαιτήσει την παραίτησή του. Σε δελτίο Tύπου το Νοέμβριο του 2021 αναφέρει, ότι αντιτάχθηκε σθεναρά στη λεγόμενη Συμφωνία Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία, στη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα και το νόμο για τη γλώσσα στη “Μακεδονία”.
Επίσης, η UMD επισήμανε δημόσια τις επιπτώσεις που θα είχε η ψήφιση καθενός από αυτά τα μέτρα στο “μακεδονικό έθνος-κράτος και στην ταυτότητα”. Η οργάνωση από το 2004, αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι λειτουργεί ως «ο κορυφαίος διεθνής οργανισμός για τις ανάγκες και τα συμφέροντα των Μακεδόνων και των Αμερικανών της μακεδονικής κληρονομιάς».
Ο πρόεδρος της Ενωμένης Μακεδονική Διασποράς επικρίνει και το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας για ολιγορία στο “ατόπημα” του Euronews. Αναφέρει, ότι «τεχνικά, αυτή είναι η δουλειά που πρέπει να κάνει το Υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και το προσωπικό του, αλλά από την αλλαγή του ονόματος, το UMD έγινε το υπουργείο Εξωτερικών (State Department) του μακεδονικού λαού».
Τι κάνει η Ελλάδα
Οι προκλήσεις των Σκοπιανάων υπονομεύουν τα ελληνικά συμφέροντα, από την στιγμή που κάνουν κουρελόχαρτο τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αν λάβουμε υπόψη και την ανοχή της UEFA στο EURO 21 όταν η εθνική ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας εμφανίστηκε με φανέλα που έφερε τον ακρωνύμιο “Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Μακεδονίας” και το τι συνέβη με το Euronews, τότε εύλογα αντιλαμβάνεται κάποιος το ποιος έχει το πάνω χέρι.
Η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να αντιδρούν άμεσα καθώς η μη αντιμετώπιση της σκοπιανής προπαγάνδας, δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις στον κόσμο αλλά και στη διεθνή διπλωματία. Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να προωθεί την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, αγνοώντας τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μόνο το βουλγαρικό βέτο εμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ. Η Σόφια εμμένει στις “κόκκινες γραμμές” που έχει θέσει.