ΑΝΑΛΥΣΗ

Περιμένει το σινιάλο το τουρκικό γεωτρύπανο…

Περιμένει το σινιάλο το τουρκικό γεωτρύπανο...

Το τουρκικό γεωτρύπανο Abdulhamid Han βρίσκεται μεταξύ Κύπρου και Ρόδου και περιμένει την απόφαση του Ερντογάν για να ξεκινήσει για την κυπριακή ΑΟΖ.

Με αναμμένες μηχανές είναι το τουρκικό γεωτρύπανο Abdulhamid Han και αναμένει “σινιάλο” για να πλεύσει προς την κυπριακή ΑΟΖ. Το σκάφος βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κύπρου, εκτός κυπριακής και ελληνικής θαλάσσιας περιοχής και οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό που αναμένεται είναι η πολιτική απόφαση, την οποία μόνο ο Ερντογάν μπορεί να λάβει, ώστε κινηθεί νοτίως και ανατολικά και να αρχίσει γεωτρήσεις. Θα πρόκειται για μια κίνηση επανόδου της κατοχικής πλευράς στην κυπριακή ΑΟΖ μετά από μια περίοδο ανάπαυλας.

Ο τουρκικός σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα έχει διαμορφωθεί και είναι, ενδεχομένως, θέμα χρόνου αλλά και συγκυριών για να υλοποιηθεί. Μια συγκυρία, για παράδειγμα, θα μπορούσε να ήταν στην περίπτωση κατά την οποία η γαλλοϊταλική κοινοπραξία ΕΝΙ-ΤΟΤΑΛ ξεκινήσει, όπως έχει προαγγείλει, γεώτρηση και ανάπτυξη κοιτασμάτων. Σημειώνεται ότι ηγεσία της ιταλικής ΕΝΙ έχει διαβεβαιώσει τη Λευκωσία ότι θα είναι η πρώτη από τις εταιρείες, που θα “βγάλει” φυσικό αέριο από τον κυπριακό βυθό. Μια τέτοια τουρκική κίνηση, διά γεώτρησης, μπορούσε να θεωρηθεί “απάντηση”. Στην μεγάλη εικόνα του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πρέπει να ενταχθεί και η συναντίληψη της Λευκωσίας με την αμερικανική Chevron για εκμετάλλευση αποθεμάτων φυσικού αερίου στο “Αφροδίτη”.

Όλοι οι σχεδιασμοί

Ποια τα σχέδια της Άγκυρας; Να ξεκινήσει γεωτρήσεις στα θαλασσοτεμάχια 4,6,7. Το 6 και το 7 έχει αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στις ΕΝΙ και ΤOTAL. Υπενθυμίζεται ότι και στο παρελθόν οι Τούρκοι είχαν κάνει γεώτρηση σε περιοχή του θαλασσοτεμαχίου 6, μακριά από εκεί που είχε διενεργήσει η γαλλοϊταλική κοινοπραξία. Μάλιστα οι δυο εταιρείες δεν αντέδρασαν και επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός. Είχε αναφερθεί τότε, ότι οι Τούρκοι κινούνταν σε περιοχή που με βάση τις ενδείξεις δεν υπήρχε φυσικό αέριο!

Την ίδια ώρα, η κατοχική πλευρά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην ήδη ειλημμένη απόφασή της για γεωτρήσεις στα παράνομα θαλασσοτεμάχια “F” και “G”, που έχει, δήθεν, παραχωρήσει η αποσχιστική οντότητα στην TRAO και βρίσκονται νοτίως της Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Απριλίου 2019, μέσω του Τούρκου Μόνιμου Αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Έθνη, είχε σταλεί επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού, με την οποίαν τον ενημέρωναν “για την καθορισμένη” θαλάσσια περιοχή του ψευδοκράτους! Με βάση τον χάρτη που κατατέθηκε, τα τουρκικά θαλασσοτεμάχια επικαλύπτουν εκείνα της κυπριακής ΑΟΖ ( 1,2,3,8,9,13).

Τι περιμένει η Άγκυρα

Το ζητούμενο είναι ο χρόνος που θα επιλεγεί για να σταλεί το Abdulhamid Han στην περιοχή μας. Συνδέεται αυτή η κίνηση με τα όσα συμβαίνουν επί του εδάφους; Δηλαδή, με τις μικρές κρίσεις, που η κατοχική πλευρά προκαλεί συνεχώς στη νεκρή ζώνη; Θα είναι ένας σχεδιασμός, κλιμάκωσης της έντασης σε θάλασσα και έδαφος; Ενδεχομένως. Αυτό είναι ένα σενάριο, το οποίο είχε υιοθετηθεί και στο παρελθόν.

Τι ενδεχομένως να περιμένει η κατοχική δύναμη για να προβεί στο επόμενο της βήμα; Σίγουρα δεν πρόκειται να κάνει οτιδήποτε πριν την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, που χρονικά τοποθετείται στις 7 Δεκεμβρίου, την ερχόμενη Πέμπτη δηλαδή. Στην ελληνική πρωτεύουσα θα συνεδριάσει, ως γνωστό, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος και Τουρκίας. Χωρίς να αποκλείεται οτιδήποτε κατά πάσα πιθανότητα μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη μάλλον δεν θα εκδηλωθεί τέτοιας εμβέλειας τουρκική πρόκληση.

Η Άγκυρα προφανώς και αξιολογεί και τις εξελίξεις στην περιοχή μας, με το συνεχιζόμενο πόλεμο στο Ισραήλ. Αλλά και το γεγονός ότι στη θαλάσσια περιοχή βρίσκονται πολεμικά σκάφη διαφόρων χωρών. Στα υπόψη είναι και με ποιους μπορεί να συνεργασθεί. Με Ισραήλ και Αίγυπτο δεν φαίνεται να μπορεί.

Οι σχεδιασμοί είναι συγκεκριμένοι, το σκάφος βρίσκεται κοντά στην περιοχή που θα σταλεί και η Άγκυρα παρουσιάζεται αποφασισμένη να έχει ρόλο και λόγο στα ενεργειακά. Να κινηθεί σε θαλασσοτεμάχια τα οποία θεωρεί “αμφισβητούμενα” και ισχυρίζεται ότι της ανήκουν. Την ίδια ώρα χρησιμοποιεί τους Τουρκοκύπριους για να βρίσκεται στην περιοχή και να εμπλέκεται στα ενεργειακά. Για αυτό και το κατοχικό καθεστώς συντηρεί την πρόταση για συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου, αλλά και από κοινού αποφάσεις στο ζήτημα αυτό. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ότι «είναι δυνατό να αξιοποιηθεί το ενεργειακό δυναμικό που υπάρχει για να επωφεληθούν και οι δυο πλευρές, χωρίς να περιμένουμε μια οριστική λύση του Κυπριακού», είναι ενδεικτικές των προθέσεων της κατοχικής πλευράς. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έσπευσε να αναφέρει πως υπάρχουν παραδείγματα, παραπέμποντας στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. Δηλαδή, συμφωνία μεταξύ δυο κρατών.

Η πρόταση ΟΗΕ για απεσταλμένο

Γυναίκα, πρώην υπουργό Εξωτερικών από χώρα της Λατινικής Αμερικής, με σημαντικές εμπειρίες σε ειρηνευτικά θέματα, είναι το πρόσωπο που προτείνει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, για να αναλάβει ρόλο απεσταλμένου για το Κυπριακό. Η Γραμματεία του Διεθνούς Οργανισμού έχει διαβιβάσει το όνομα στην κυπριακή κυβέρνηση και στο κατοχικό καθεστώς την Παρασκευή. Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, πρόκειται για πρόσωπο το οποίο έχει διαδραματίσει ρόλο σε σημαντικά ζητήματα στο διεθνές πεδίο, κυρίως σε θέματα, που έχουν να κάνουν με εκτόνωση κρίσεων. Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών θεωρούν ότι η συγκεκριμένη κυρία, μελλοντικά, πιθανόν να αναλάβει και Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού.

Μετά τη διαβίβαση του ονόματος, αναμένεται τώρα η απάντηση των εμπλεκομένων, που θα ανάψουν πράσινο ή κόκκινο φως στον Γενικό Γραμματέα για να προχωρήσει ο διορισμός. Ο Γενικός Γραμματέας ενθαρρύνει τους εμπλεκόμενους να αποδεχθούν την πρότασή του. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες είχε προτείνει για τη θέση αυτή την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας, Τζούλι Μπίσοπ. Την πρόταση είχε αποδεχθεί η Λευκωσία, αλλά την απέρριψε η κατοχική πλευρά, με το επιχείρημα ότι προερχόταν από χώρα της Κοινοπολιτείας, στην οποία ανήκει η Κυπριακή Δημοκρατία. Σημείωναν παράλληλα ότι θα ήταν “υπό την επιρροή των Βρετανών”. Η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, για να αποφευχθούν αντιδράσεις και ενστάσεις από την κατοχική δύναμη επέλεξε πρόσωπο, το οποίο δεν προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κοινοπολιτεία.

Η Λευκωσία έχει διευκολύνει μέχρι τώρα τη διαχείριση του ΟΗΕ για να προχωρήσει ο διορισμός (αλλαγή τίτλου κλπ), αν και είναι προφανές πως δύσκολα θα μπορεί να ξεπερασθεί η τουρκική στάση. Η κατοχική πλευρά όχι μόνο επιμένει στην αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας και ίσου διεθνούς καθεστώτος, αλλά προκαλεί και εντάσεις στη νεκρή ζώνη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι