Ποια ΜΜΕ και think tanks διαχέουν την τουρκική προπαγάνδα στις ΗΠΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε 15 τουρκικές επαρχίες

Η τουρκική κυβέρνηση, μέσω μιας επιθετικής πολιτικής δημοσίων σχέσεων και παχυλά αμειβομένων λομπίστων, προωθεί την τουρκική προπαγάνδα από αμερικανικά think tanks και μέσα ενημέρωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ρεπορτάζ-φιάσκο των New York Times, στο οποίο ανέφερε ότι η Ελλάδα είχε στήσει ένα «μυστικό κέντρο κράτησης μεταναστών» στην περιοχή του Έβρου.

Ο δημοσιογραφικός οργανισμός υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση, όταν αποδείχθηκε ότι η μαρτυρία του “Σύρου πρόσφυγα” στην οποία είχε βασιστεί το ρεπορτάζ, στην nπραγματικότητα άνηκε σε έναν Τούρκο πολίτη, υποστηρικτή της κυβέρνησης Ερντογάν. Αυτήν την φορά το αμερικανικό ειδησιογραφικό πρακτορείο “The Hill” δημοσίευσε άρθρο της Sasha Toperich, αντιπροέδρου αμερικανικού think tank, στο οποίο εκθείαζε τις προσπάθειες της Τουρκίας στην καταπολέμηση του κορονοϊού.

Το άρθρο εξυπηρετούσε απροκάλυπτα την προπαγάνδα της τουρκικής κυβέρνησης. Η Toperich, μεταξύ άλλων, εκθείαζε την ιατρική βοήθεια που έστειλε η Τουρκία σε χώρες των Βαλκανίων, την Ιταλία και την Ισπανία, μία πρακτική που ακολουθεί η Κίνα και η Ρωσία, η οποία αποκρύβει και γεωπολιτικές σκοπιμότητες.

Η Sasha Toperich, αντιπρόεδρος του Transatlantic Leadership Network, υποστηρίζει τον βασικό σύμμαχο του προέδρου Ερντογάν στην Λιβύη, την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του πρωθυπουργού Φαγέντ αλ Σαράτζ. Όμως, ταυτόχρονα, αρθρογραφεί και υπέρ του καθεστώτος Σίσι, του μεγαλύτερου πολέμιου της τουρκικής επιρροής στον αραβικό κόσμο!

Το “ανεξάρτητο” άρθρο του Μάικλ Φλιν

Δεν είναι πρώτη φορά που το “The Hill” δημοσιεύει άρθρα προπαγανδιστικού εξωραϊσμού της Τουρκίας. Είχε δημοσιεύσει άρθρο γνώμης του Μάικλ Φλιν, τότε στενού συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς καμία αναφορά στις επαγγελματικές διασυνδέσεις του με επιχειρηματίες του περιβάλλοντος Ερντογάν. Ο Φλιν ήταν ο πρώτος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ που απομακρύνθηκε κακήν κακώς από το πόστο του, λόγω της εμπλοκής του και στο Russiagate.

Το ειδησιογραφικό πρακτορείο παρουσίαζε το άρθρο του Φλιν ως «άρθρο γνώμης ενός πρώην Αμερικανού αξιωματούχου», την στιγμή που ήταν γνωστό σε όλα τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης, πως ο Φλιν ήταν λομπίστας της Τουρκίας. Το άρθρο, που κατέληγε στο συμπέρασμα πως «η Τουρκία είναι απαραίτητη για τα αμερικανικά συμφέροντα», είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας πληρωμένης καταχώρησης.

Το “The Hill” υποχρεώθηκε, μερικούς μήνες μετά την δημοσίευση του άρθρου, να προσθέσει μία υποσημείωση πως ο Φλιν πλέον κατηγορούνταν ως πράκτορας της τουρκικής κυβέρνησης, όχι από τα ΜΜΕ, αλλά από το ίδιο το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης! Να θυμίσουμε πως ο Φλιν ήταν υπέρμαχος της έκδοσης του ιμάμη Γκιουλέν στην Τουρκία, ενώ φέρεται να είχε ενορχηστρώσει μέχρι και σχέδιο απαγωγής του Τούρκου ιμάμη!

Άρθρο προπαγάνδας

Με όλη αυτή την προϊστορία του ειδησιογραφικού πρακτορείου, δεν προκαλεί καμία εντύπωση που το άρθρο της Toperich επαινούσε την τουρκική κυβέρνηση, την στιγμή που η αβελτηρία της στην λήψη περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, επισημάνθηκε από την πλειονότητα των διεθνών ΜΜΕ.

Ενδεικτικό είναι πως η κυβέρνηση Ερντογάν επέβαλε εσπευσμένα απαγόρευση κυκλοφορίας στις μεγάλες πόλεις το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενέργεια που προκάλεσε πρωτοφανές χάος με ουρές πολιτών στα καταστήματα. Χάος στο οποίο ανέλαβε την ευθύνη ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοιλού, πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Τούρκου προέδρου, που υπέβαλε την παραίτηση του, η οποία τελικώς δεν έγινε δεκτή από τον Ερντογάν.

*Με πληροφορίες από το ahvalnews.com

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι