ΑΠΟΨΗ

Πως δημιουργεί σκηνικό πολέμου η Τουρκία

Πως δημιουργεί σκηνικό πολέμου η Τουρκία, Γιώργος Τσιτσιλιάνος

Παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες μία έντονη, καθημερινά αυξανόμενη, ανησυχητική ρητορική ολόκληρου σχεδόν του πολιτικού συστήματος της Τουρκίας, με απαράδεκτα σχόλια σε βάρος της χώρας μας. Επίσης, επί του πεδίου παρατηρούμε επιθετικές κινήσεις από τα τουρκικά drones, που οφείλουμε να τις διερευνήσουμε σε βάθος και να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, δεδομένου ότι αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να συνεχιστεί, για ευνόητους λόγους, μιας και η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση, δημιουργώντας σκηνικό πολέμου.

Είχαμε την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας με κύριο θέμα την Ελλάδα, απ’ όπου προέκυψαν, για ακόμη μία φορά, επιθετικές-πολεμικές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν. Να προσθέσουμε και τις δηλώσεις του «νύχτα θα έρθουμε» και «η στήριξη από τις ΗΠΑ δεν θα σας σώσει». Είχαμε την αιφνιδιαστική επίσκεψη (με ειδικό αεροσκάφος του Λευκού Οίκου) του Αμερικανού συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν στην Κωνσταντινούπολη και τη συνάντηση με το “δεξί χέρι” του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, που προκαλεί ερωτήματα.  Αν αναλογιστούμε ότι δεν πέρασε και πολύ χρόνος, που ο Ερντογάν βρισκόταν στη  Νέα Υόρκη, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου είχε ανεπιτυχώς προσπαθήσει να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και Αμερικανούς γερουσιαστές, για να θέσει το θέμα των F-16, τα ερωτήματα αυξάνονται.

Αν προσέξουμε ότι μετά από ένα εικοσιτετράωρο είδαμε τα πρωτοκλασάτα μέλη της κυβέρνησης του Ερντογάν, να μεταβαίνουν στην Λιβύη και να υπογράφουν μνημόνιο συνεργασίας, που παραχωρεί δικαιώματα στην Τουρκία να διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες εντός της άκυρης τουρκολιβυκής συμφωνίας της ΑΟΖ που υπογράφτηκε το 2019, τα ερωτηματικά πολλαπλασιάζονται, με την λογική ότι η τουρκική ενέργεια, ενδεχομένως είχε συζητηθεί προηγουμένως μεταξύ Σάλιβαν και Καλίν, πριν εκδηλωθεί.

Όλα αυτά δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην τελική φάση ενός πολύ καλού οργανωμένου τουρκικού αναθεωρητικού επιθετικού σχεδίου στην πατρίδα μας, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις που θα επικρατήσουν την κατάλληλη για τα τουρκικά σχέδια χρονική στιγμή. Και το λέω αυτό ψύχραιμα, γιατί θεωρώ πλέον μαθηματικά βέβαιο, ότι η τουρκική ηγεσία έχει πάρει την απόφαση να επιτεθεί συνολικά στη χώρα μας, σε όλα τα μέτωπα, στο Αιγαίο, τον Έβρο, το Καστελόριζο και στην Κύπρο, στήνοντας καταρχήν ένα σκηνικό γεώτρησης νοτίως της Κρήτης, εντός πιθανόν των χωρικών μας υδάτων. Ωστόσο, οι γείτονες έχουν υπομονή, περιμένουν στη γωνία να διερευνήσουν σε βάθος τις κινήσεις των συμμάχων μας (ΗΠΑ και ΕΕ) για το πως θα διαμορφωθεί η διεθνής γεωπολιτική και οικονομική κατάσταση που επηρεάζεται άμεσα από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι λόγοι που συγκλίνω προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι εξής:

Η διεθνής αστάθεια

• Η ΕΕ και οι ΗΠΑ μπορεί να λένε ότι «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται» και ότι «τα νησιά είναι ελληνικά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο». Ωστόσο, δεν προχωρούν στο δια ταύτα, δηλαδή δεν παίρνουν καθαρή θέση, αφήνοντας κάποιο κενό. Και όταν λέω καθαρή θέση εννοώ να δηλώσουν επίσημα ότι σε περίπτωση επίθεσης της Τουρκίας στην Ελλάδα, τότε αυτή θα έχει να αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αμυντικά και με πολύ σκληρά οικονομικά μέτρα. Γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο οι σύμμαχοί μας θα βάλουν την Τουρκία στη θέση της και θα κάνουν τον Ερντογάν να σταματήσει να… κελαηδά. Ωστόσο, αυτό όπως έχουμε παρατηρήσει, δεν πραγματοποιείται, γεγονός που αφήνει ελεύθερο το πεδίο από πλευράς Τουρκίας να μας προκαλεί. Όσο οι ΗΠΑ και η ΕΕ αποφεύγουν να κάνουν μία παρόμοια δήλωση, ο Ερντογάν θα αξιολογεί τις διαθέσεις, την διεθνή γεωστρατηγική σκηνή και ανάλογα θα αποφασίσει πότε θα έρθει η κατάλληλη χρονική στιγμή να μας επιτεθεί πολλαπλά .

• Το ενεργειακό είναι επίσης κυρίαρχο θέμα και ιδιαίτερα τώρα, με την καταστροφή των αγωγών Nord Stream 1 και 2 και το πιθανό κλείσιμο των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ουκρανία. Το γεγονός αυτό δεν ήταν τυχαίο και ενδεχομένως κρύβει ένα συνολικό σχέδιο αποσταθεροποίησης της Ευρώπης που θα επηρεάσει και τις ΗΠΑ. Η Ευρώπη αναγκαστικά έχει στρέψει -και θα στρέψει ακόμη περισσότερο- την προσοχή της στην ενεργειακή κρίση, που είναι λογικό, ώστε να εξασφαλίσει ηλεκτρική ενέργεια στους πολίτες της. Και επομένως το θέμα της επιθετικότητας της Τουρκίας θα έρθει σε δεύτερη, τρίτη, ή τέταρτη προτεραιότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι στη περίπτωση αυτή, η Τουρκία θα εφοδιάζεται κανονικά με φυσικό αέριο από την Ρωσία, ενώ η χώρα μας ίσως αντιμετωπίσει προβλήματα με τον εφοδιασμό της, γεγονός που θα μας επηρεάσει και αμυντικά.

• Επίσης λογικό είναι οι σύμμαχοι να έχουν στρέψει την προσοχή τους στον πόλεμο της Ουκρανίας. Επιπλέον, φοβούνται πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από την Ρωσία, στην περίπτωση που οι Ουκρανοί αρχίσουν να ανακαταλαμβάνουν τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας από τον πόλεμο. Αυτό το σενάριο είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί και το γνωρίζουν πολύ καλά οι δυτικοί . Επομένως είναι λογικό οι δυτικοί σύμμαχοί μας σε περίπτωση σύρραξης με την Τουρκία να μην μπορούν να δράσουν κατασταλτικά, γεγονός που θα αφήσει ενδεχομένως έκθετη την χώρα μας στο αναθεωρητικό-στρατηγικό σχέδιο του Ερντογάν.

Η εσωτερική πίεση

• Η δημοφιλία του Τούρκου προέδρου συνεχώς μειώνεται. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση είναι βέβαιο ότι ο Ερντογάν θα χάσει τις επερχόμενες εκλογές, λόγω της τουρκικής οικονομίας που βαδίζει από το κακό στο χειρότερο. Επομένως, είναι λογικό ενισχύοντας τις εθνικιστικές τάσεις και στο πεδίο, να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο .

• Είναι γεγονός ότι αυτή διαχρονική κατάσταση που επικρατεί, τα ΜΜΕ της Τουρκίας έχουν δηλητηριάσει τον κοινωνικό ιστό της σε βάρος της Ελλάδας. Έχουν εργαλειοποιήσει μεγάλο πληθυσμό της με εθνικιστικές κορώνες, ότι η Ελλάδα είναι ο κακός γείτονας που τους επιβουλεύεται και, επομένως, πρέπει να διαφυλάξουν τα συμφέροντα της χώρας τους.

• Η Ελλάδα όλο αυτό το διάστημα έχει δείξει μία φοβία, είτε μας αρέσει να το δεχτούμε είτε όχι, αν κρίνουμε από τις πολλές υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά μας, τις παραβιάσεις, τα τεκταινόμενα στην Κύπρο και τα drones να φωτογραφίζουν τις θέσεις μας στα ανατολικά νησιά του Αιγαίου. Αυτή η υποχωρητικότητα προφανώς δηλώνει αδυναμία με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η ελληνική ισχύς

• Οι τελευταίες μας σοβαρές εξοπλιστικές προμήθειες, που έχουν την δυνατότητα να δώσουν την ισχυρή δύναμη ποιοτικά στην αποτρεπτική μας ικανότητα, χρειάζονται χρόνο για να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά. Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι γείτονες. Δυστυχώς, δεν έχουν ληφθεί οι κατάλληλες εξοπλιστικές αποφάσεις. Όπως είναι το πρόγραμμα της προμήθειας των νέων κορβετών, που είναι μία συνολική λύση στον εκσυγχρονισμού του στόλου σε συνδυασμό με την προμήθεια των φρεγατών Belharra. Επίσης, δεν είδαμε την ενίσχυση του στόλου με πλοία ενδιάμεσης λύσης, όπως ήταν ο σχεδιασμός του ΓΕΝ, ενώ το πρόγραμμα της αναβάθμισης των φρεγατών ΜΕΚΟ έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα .

• Η οικονομία μας λόγω του ενεργειακού βρίσκεται σε ασύμβατα οικονομικά νερά, αφού όλα τα οικονομικά στοιχεία καθημερινά μεταβάλλονται. Το δεκαετές ομόλογο τρέχει κοντά στο 5%, ο πληθωρισμός τρέχει στο 12%, οπότε ο δανεισμός καθίσταται αδύνατος προς το παρόν. Συνεπώς η διαχείριση του κρατικού προϋπολογισμού προϋποθέτει σύνεση ,να καλύψουμε με τον βέλτιστο τρόπο τις ανάγκες μας ανάλογα με τις προτεραιότητές μας. Στοιχεία λαϊκισμού λόγω των επερχόμενων εκλογών δεν θα πρέπει να παρατηρηθούν λόγω των εξελίξεων, γιατί ζούμε σε μία θολή οικονομική και γεωπολιτική κατάσταση, με αβέβαιο μέλλον και, επομένως, όλα οφείλουμε να τα λαμβάνουμε υπόψη, για να μην αιφνιδιαστούμε και να μην βρεθούμε για ακόμη μία φορά σε οικονομικό εκτροχιασμό, που αυτή τη φορά είναι βέβαιο ότι ο λαός μας δεν θα το αντέξει.

Συνεπώς, η πατρίδα μας βρίσκεται και αυτή όπως η Τουρκία σε οικονομική αρρυθμία λόγω των εξελίξεων με το ενεργειακό που δεν γνωρίζουμε την κατάληξη και όλα θα εξαρτηθούν από τις οικονομικές αποφάσεις που θα δρομολογήσει η ΕΕ, προς θετική ή αρνητική κατεύθυνση. Ωστόσο, τα οικονομικά κερδοσκοπικά συμφέροντα είναι τόσο ισχυρά στην Ευρώπη, που πολύ αμφιβάλλω αν οι Ευρωπαίοι είναι ικανοί να μεταβάλλουν τη στάση τους στο ενεργειακό .

• Ο Ερντογάν είναι πανούργος, το διαπιστώσαμε για ακόμη μία φορά τώρα, με την κίνησή στην Λιβύη, όπου για ακόμη μία φορά η ελληνική διπλωματία αιφνιδιάστηκε. Η κάθε δήλωσή του κρύβει σκοπιμότητα, τίποτα δεν είναι τυχαίο, διαθέτει τα ίδια χαρακτηριστικά του προέδρου Πούτιν, έχει άριστες σχέσεις με την Ρωσία και το Ιράν και πιθανόν να κρύβει κάποιο άσσο στο μανίκι για τις τουρκικές επιδιώξεις. Αυτή όπως αντιλαμβάνεστε είναι η δουλειά της ΕΥΠ να μας πληροφορεί για παρόμοια θέματα, ώστε να μην αιφνιδιαζόμαστε και να προλαβαίνουμε τις αρνητικές εξελίξεις. Και όχι να παρακολουθεί τους μη αρεστούς κατ’ αυτήν Έλληνες πολίτες . Το συμπέρασμα είναι ότι πολλά θα δούμε στο άμεσο χρονικό διάστημα και θα πρέπει η ελληνική κοινωνία να είναι ενωμένη και έτοιμη για όλα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι