Πως τα πάνε στο ΥΠΕΞ με τον πολιτικό ρεαλισμό – To εξαφανισμένο tweet που θα στρίμωχνε τον Κυριάκο

Μπραντ ντε φερ Δένδια-Βαρουφάκη για την αμυντική συμφωνία

Όσο γράφονται αυτές οι γραμμές ο ένοικος της οδού Principal del Avila, Quinta “Maryland”, Alta Florida στο Καράκας παραμένει εκεί. Ο Έλληνας πρέσβης Νικόλαος Κοτροκόης, τον οποίο παρασημοφόρησε η κυβέρνηση Μαδούρο, παραμένει στη θέση του, αν και ήδη έχει ανακοινωθεί η αντικατάστασή του. Σημειώνεται ότι ο Κοτροκόης έχει διατελέσει με επιτυχία και πρόξενος στη Βόρεια Ήπειρο (2011-2014). Την ίδια στιγμή, ο Χουάν Γκουαϊδό, που επιχείρησε ανεπιτυχώς να ανατρέψει πραξικοπηματικά την εκλεγμένη κυβέρνηση του Μαδούρο, ανακοίνωσε την αποστολή δικού του πρέσβη στην… Ελλάδα μέσω twitter!

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αν και έχει πιστωθεί με σημαντικές αποτυχίες στην εξωτερική πολιτική -πχ Σκοπιανό (2018), ευρωπαϊκή ήττα (2015)- ωστόσο διατήρησε τη νόμιμη στάση έναντι της Βενεζουέλας. Η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, αφενός βαρύνεται με μεγάλες αστοχίες και λάθη, αφετέρου διατηρεί το status της νομίμως εκλεγμένης κυβέρνησης παρά τον παράνομο αποκλεισμό της από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Με την αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα, άλλαξε 180ο ο διεθνής προσανατολισμός του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών έναντι της Βενεζουέλας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προέβη στην κίνηση να αναγνωρίσει αυθαίρετα εσωτερική πολιτική δύναμη ενός άλλου κράτους ως νόμιμο πρόεδρο. Είναι άστοχο να θεωρείται πως επειδή το ίδιο έκαναν και οι Ευρωπαίοι, αυτό είναι και το σωστό. Στην ΕΕ δεν υπάρχει ουσιαστική κοινή εξωτερική πολιτική παρά μόνον όταν συμφέρει τα ισχυρότερα μέλη της. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε ένα πρώτο δείγμα μιας όχι και τόσο ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής που θα στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο.

Τα πράγματα όμως έδειξαν την 14η Αυγούστου να γίνονται πιο δύσκολα, καθώς ο πολιτικά συμπαθής στον Μητσοτάκη πραξικοπηματίας Γκουαϊδό έστειλε μήνυμα-βόμβα μέσω twitter: «Προχωράμε στον διορισμό διευθύνοντα συμβούλου στην CITGO [Θυγατρική στις ΗΠΑ της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας], στη σύσταση επιτροπής για τη μελέτη και προστασία της περιουσίας της Βενεζουέλας και την τοποθέτηση πρεσβευτών στην Ελλάδα και το Ισραήλ». To tweet είχε αναφέρει και δημοσιοποιήσει σε ρεπορτάζ του ο Άρης Χατζηστεφάνου την 14η Αυγούστου, αλλά μετά από ώρες κατέβηκε! Γιατί συνέβη αυτό όμως;

Μέχρι να εξαφανιστεί η ανάρτηση, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε αντιδράσει δημόσια ενώ τα ελληνικά ΜΜΕ, εκτός από το info-war, δεν έχουν αναφερθεί καθόλου στο περιστατικό. Είναι όμως η Αθήνα διατεθειμένη να δεχτεί διπλωματικό εκπρόσωπο ενός ανθρώπου δίχως κράτος; Η ελληνική κυβέρνηση σε ποιόν θα δώσει άραγε επίσημα τα διαπιστευτήριά της; Αντίστοιχα, ο νέος διπλωμάτης που θα στείλει ο Δένδιας με ποιόν θα δώσει χειραψία; Τον Γκουαϊδό ή τον Μαδούρο; Το γεγονός ότι δεν έχει φύγει ακόμα -ο πετυχημένος κατά τ’ άλλα- Έλληνας πρέσβης από το Καράκας δεν είναι άσχετο με την υπόθεση.

Έτσι όπως τα έκανε ο Μητσοτάκης, «η επίδοση διαπιστευτηρίων θα πρέπει να γίνει στον Γκουαϊδό, που όμως μετά από 6 μήνες δεν κατάφερε να δημιουργήσει γύρω του κυβερνητικές δομές, και όχι στον Μαδούρο, κι αυτό φαίνεται να προβληματίζει την ελληνική πλευρά» αναφέρεται εύλογα σε ρεπορτάζ της DW.

Οι ιθύνοντες στη ΝΔ, αλλά και όλα σχεδόν τα ελληνικά κόμματα, έχουν μειώσει τις δόσεις του πολιτικού ρεαλισμού βάσει του οποίου η κρατική οντότητα είναι ο κυρίαρχος δρων στη διεθνή κονίστρα ενώ επικαλούνται το Δίκαιο κατα το δοκούν. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάθε δικαίωμα να διαφωνεί με την κυβέρνηση ενός κράτους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να συμμετέχει στη μεθόδευση της θεσμικής αντικατάστασής του εκ των έσω. Αυτό είναι επέμβαση που δεν σέβεται τη διεθνή νομιμότητα την οποία επικαλείται το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έναντι, για παράδειγμα, της… Τουρκίας. Δύο μέτρα και δύο σταθμά;

Προφανώς, υπάρχουν πλέον πολλοί περισσότεροι παίχτες, αλλά είναι επικίνδυνο για μια χώρα δίχως “χέρια” να χορεύει ζεϊμπέκικο με ανατροπείς αμφιλεγόμενων -έστω- κυβερνήσεων πλην νομίμως εκλεγμένων. Η εξαφάνιση του tweet πάντως είναι ανακουφιστική για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι