ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Μπαράζ επιστολών Τσαβούσογλου – Πού αποβλέπουν οι τουρκικές απειλές (upd)

Μπαράζ επιστολών Τσαβούσογλου – Πού αποβλέπουν οι συνεχείς τουρκικές απειλές (upd), Αλφόνσος Βιτάλης

Ο Ερντογάν, εξακολουθεί να διατηρεί υψηλούς τόνους με εμπρηστικές δηλώσεις και απειλές, υπονομεύοντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τα όσα δήλωσε σήμερα πριν την αναχώρηση του για την Βοσνία, καταγράφουν όχι απλά την προσπάθεια του να απευθυνθεί στο εσωτερικό ακροατήριο εν’ όψει των εκλογών, αλλά και το ότι δίπλα στη ατζέντα των μονομερών διεκδικήσεων της Τουρκίας προς την Ελλάδα, προσθέτει και ενισχύει την πίεση του προς τις ΗΠΑ για την προμήθεια νέων F-16 (αλλά και την συμμετοχή του στο πρόγραμμα των F-35). Οι δε ισχυρισμοί του για τους  S-300 που μεταφέρθηκαν εδώ και χρόνια στη Κρήτη, συνιστούν ένα πρόσθετο μοχλό πίεσης προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά και μεθόδευση “ενοχοποίησης” της ελληνικής πλευράς ή και συμψηφισμού.

Το νέο κρεσέντο εμπρηστικών δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου, έρχεται την επομένη των επιστολών και των διαδοχικών ενημερώσεων της Αθήνας, μέσω του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τον Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τους Ευρωπαίους Εταίρους, αλλά και την αντίδραση της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με την Γαλλίδα ομόλογό του Catherine Colonna, έστειλε αυστηρό μήνυμα στις «εξωφρενικές» απειλές της Τουρκίας, σημειώνοντας πως «απορρίπτουμε τα νεοοθωμανικά νταηλίκια». Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός επεσήμανε στην Γαλλίδα υπουργό πως είναι «απαράδεκτο» να δέχεται η χώρα μας απειλές και ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της.

H Γαλλίδα υπουργός δήλωσε «ήμασταν στο πλευρό της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να είμαστε», επισημαίνοντας πως βεβαίως η Γαλλία «παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε κλιμάκωση. Το είπα χθες στην Άγκυρα και το επανέλαβα και σήμερα… κανείς δεν θέλει να υπάρξει περαιτέρω όξυνση, κλιμάκωση και ότι όλοι θα πρέπει να επιδείξουν συγκράτηση».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του ertnews.gr, προηγήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου ένα μπαράζ τουρκικών επιστολών, υπογεγραμμένες από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την «λύση των προβλημάτων του Αιγαίου», επιστολές που εστάλησαν σε 25 πρωτεύουσες της ΕΕ, στον Ζοζέπ Μπορέλ, στον Γενς Στόλτενμπεργκ, στον Αντόνιο Γκουτέρες και στα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Για μία ακόμα φορά η Τουρκία επικαλείται «παράνομες δράσεις» και «μαξιμαλιστικά αιτήματα» της Ελλάδας.

Ειδικότερα, στις επιστολές αναφέρεται ότι υπάρχει μια σειρά προβλημάτων στο Αιγαίο, όπως το πλάτος των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων, η παραβίαση του μη στρατιωτικού καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και ότι υπάρχουν νησιά, βραχονησίδες και βράχια, καθώς επίσης περιοχές εξυπηρέτησης όπως SAR, FIR και NAVTEX που δεν ανήκουν στην ελληνική κυριαρχία σύμφωνα με τις διεθνής συνθήκες. Σε αυτές η Τουρκία εμφανίζεται, υποκριτικά, να υπέρ του διαλόγου, κατηγορώντας την χώρα μας ότι είναι αυτή που τον αποφεύγει, δυναμιτίζοντας το κλίμα.

Συνεχιζόμενες απειλές

Για την ώρα τουλάχιστον και με τους υπάρχοντες συσχετισμούς στο Κογκρέσο, φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο έως και αδύνατο οι ΗΠΑ να κάνουν το “χατίρι του Ερντογάν να ακυρώσουν επιλεκτικά τον νόμο CAATSA και να δώσουν στην Τουρκία σύγχρονα αεροσκάφη. Τις ώρες μάλιστα που δεν έχει αλλάξει θέση στο θέμα “αγκάθι” για τις ΗΠΑ και τους Δυτικούς αναφορικά με το ρωσικό σύστημα S-400 που διαθέτει, ενώ υπάρχει στην συμφωνία με τη Ρωσία και option για προμήθεια και άλλης συστοιχίας S-400.

Η επανάληψη των γνωστών απειλών με αναφορές στο 1922 και την Σμύρνη με την φράση «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», δεν γίνονται μόνο για εσωτερική κατανάλωση, αλλά και γιατί ο Ερντογάν και οι κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες της γείτονος (υπό την πίεση του εθνικιστή κυβερνητικού εταίρου του, αλλά και της εθνικιστικής αντιπολίτευσης), επιχειρούν συστηματικά μια νέα ακόμα πιο επιθετική προσέγγιση για τα ελληνικά νησιά.

Σε μια πρώτη φάση (από την μεταπολίτευση και μετά) οι Τούρκοι έθεταν θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ο Ερντογάν από το περασμένο καλοκαίρι και με επιστολή στον ΟΗΕ συνέδεσε την αποστρατιωτικοποίηση με θέμα κυριαρχίας επί των ελληνικών νησιών και πλέον αφού προηγήθηκε η εθνικιστική αντιπολίτευση ο Ερντογάν και όλοι οι κορυφαίοι Υπουργοί του μιλούν για «νησιά υπό κατοχή» από τους Έλληνες. Η ρητορική αυτή δεν εγκυμονεί κινδύνους μόνο για την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα είναι και καμπανάκι για ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Δυτικούς πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκαλέσει κλυδωνισμούς στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν για το φυσικό αέριο

Άλλωστε  και τα όσα ο κ. Ερντογάν ανέφερε για τον κ. Πούτιν και το φυσικό αέριο, είναι κομμάτι της πολιτικής εκβιασμού που κάνει, αλλά ταυτόχρονα της διαχρονικής πολιτικής της Τουρκίας να “παίζει με όλους” και να κινείται ως εκκρεμές από την μια άκρη στην άλλη. Ο Τούρκος Πρόεδρος στις δηλώσεις του εξέφρασε τη στήριξή του στον, Βλαντίμιρ Πούτιν, για τα μέτρα που έχει πάρει με το φυσικό αέριο ως αντίδραση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις. «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το φυσικό αέριο. Η Ευρώπη θερίζει ό,τι σπέρνει. Η στάση και οι κυρώσεις της Ευρώπης εναντίον του κ. Πούτιν έφεραν αναπόφευκτα τον Πούτιν στο σημείο να πει “αν το κάνεις αυτό, θα το κάνω έτσι”. Νομίζω ότι η Ευρώπη θα περάσει αυτόν τον χειμώνα με σοβαρά προβλήματα, δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι στις δηλώσεις του πριν αναχωρήσει για την Βοσνία, ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε συζητήσεις με το ΝΑΤΟ για το δήθεν “κλείδωμα” τουρκικών μαχητικών F-16 από το ραντάρ του αντιαεροπορικού συστήματος S-300. Παράλληλα, όπως υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος για το ίδιο ζήτημα, η Ελλάδα «υπολογίζει» τις δηλώσεις που έκανε ο ίδιος προ ημερών και «αντιλαμβάνεται τις ευαισθησίες μας». Επίσης εκτόξευσε  τις γνωστές απειλές: «Η Ελλάδα θα πρέπει να σκεφτεί καλύτερα και να αποφασίσει τι είδους σχέση θα έχει με την Τουρκία. Πάντα λέω ότι μπορεί ξαφνικά να έρθουμε ένα βράδυ».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx