ΘΕΜΑ

Πρόγραμμα DIANA: Ο επιταχυντής καινοτομίας για την Άμυνα

Πρόγραμμα DIANA: Ο επιταχυντής καινοτομίας για την Άμυνα, Ιωάννης Αναστασάκης

Η σύγχρονη υψηλή τεχνολογία που περιλαμβάνει την διαχείριση τεράστιου όγκου δεδομένων, την τεχνητή νοημοσύνη, τα αυτόνομα συστήματα, αλλά και την κβαντική τεχνολογία (big data, artificial intelligence (AI), autonomous systems and quantum technologies), αλλάζει τον κόσμο αλλά και το τρόπο που λειτουργεί το ΝΑΤΟ.

Για τον λόγο αυτό η Συμμαχία αποφάσισε την συνεργασία τόσο με δημόσιους, όσο και με ιδιωτικούς φορείς, για την ανάπτυξη και εφαρμογή νέων τεχνολογιών, διατηρώντας για το ΝΑΤΟ την δυνατότητα χρήσης τεχνολογίας αιχμής, αλλά ταυτόχρονα και την παρεμπόδιση της αποτελεσματικής χρήσης αυτής της τεχνολογίας από κάθε πιθανό αντίπαλο.

Το 2021 στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, εγκρίθηκε η έναρξη του προγράμματος με την  περιγραφική ονομασία: “Επιταχυντής Καινοτόμου Αμυντικής Τεχνολογίας”, γνωστού με τη σύντμηση DIANA που προέρχεται από το ακρωνύμιο “Defence Innovation Accelerator North Atlantic”. Ταυτόχρονη ήταν και η διατύπωση πρόθεσης για διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων για την εκμετάλλευση των καινοτόμων αποτελεσμάτων, υπέρ της Άμυνας και της Ασφάλειας των Κρατών Μελών της Συμμαχίας.

Στις μέρες μας δημιουργείται μία μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, που βασίζεται στην προώθηση και ανάπτυξη τόσο των νεοφυών εταιρειών startups, όσο και των πλέον έμπειρων εταιρειών της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στον τομέα καινοτομίας (Innovation), με εστίαση σε τεχνολογίες και σε υλικά Διττής χρήσης (dual use).

Ειδικότερα, με την ίδρυση στο ΝΑΤΟ του Επιταχυντή Καινοτόμου Αμυντικής Τεχνολογίας, γνωστού ως “DIANA”, καθορίστηκαν στην Ευρώπη εννέα επιμέρους επιταχυντές καινοτομίας (Accelerators). Για την Ελλάδα τα καθήκοντα αυτά ανέλαβε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) “Δημόκριτος”, που είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας.

Από την τελετή υπογραφής του Συμφώνου μεταξύ ΕΚΕΦΕ και MORO Global.

Μία στρατηγική συνεργασία

Για την επίτευξη των στόχων του επιταχυντή καινοτομίας, αλλά και στα πλαίσια υλοποίησης στρατηγικής συνεργασίας, το ΕΚΕΦΕ και ο όμιλος εταιρειών υψηλής τεχνολογίας MORO GLOBAL με δραστηριότητες και επιχειρηματική παρουσία σε τρεις ηπείρους μέχρι σήμερα, ανακοίνωσαν την υπογραφή συμφώνου για τη δημιουργία πλαισίου στρατηγικής συνεργασίας.

Από την ιστοσελίδα του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος".

Συγκεκριμένα, οι δύο εταίροι στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας τους, θα προχωρήσουν στο προσεχές διάστημα στο σχεδιασμό, την προετοιμασία, αλλά και την πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία του Επιταχυντή Καινοτομίας στο χώρο της Άμυνας και Ασφάλειας για την Ελλάδα.

Ο βασικός στόχος της πρώτης αυτής δραστηριότητας είναι η ουσιαστική βοήθεια καινοτόμων επιχειρήσεων που εστιάζουν στις αμυντικές εφαρμογές και τις εφαρμογές ασφαλείας, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη, τα μεγάλα δεδομένα, η βιοτεχνολογία, η κβαντική υπολογιστική, το διάστημα και τα καινοτόμα υλικά.

Αναμενόμενο αποτέλεσμα από την λειτουργία του επιταχυντή καινοτομίας για Άμυνα και Ασφάλεια είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας θα έχουν την δυνατότητα και το πλεονέκτημα αξιοποίησης και εφαρμογής των εξειδικευμένων καινοτόμων τεχνολογιών, που θα αναπτυχθούν και που είναι πολλαπλασιαστές ισχύος στο σύγχρονο δικτυοκεντρικό ψηφιακό επιχειρησιακό περιβάλλον.

Επιπλέον των ανωτέρω, εκτιμάται ότι με τη λειτουργία του επιταχυντή καινοτομίας, θα δοθεί μία ισχυρή προώθηση στις ελληνικές  εταιρείες  υψηλής τεχνολογίας, σε ένα τομέα που αποδεδειγμένα η χώρα μας διαθέτει υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, με πολύ μεγάλες δυνατότητες.


Το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου που δημοσιεύτηκε στα ελληνικά στον επισυναπτόμενο σύνδεσμο και στα αγγλικά στον επισυναπτόμενο σύνδεσμο 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx