Προς δημιουργία αντιτουρκικού άξονα – Από πολιορκητής πολιορκημένος ο Ερντογάν

Προς δημιουργία αντιτουρκικού άξονα – Από πολιορκητής πολιορκημένος ο Ερντογάν, Χρήστος Καπούτσης

Η επιστροφή εντός των εικαζομένων ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (επειδή δεν έχει οριοθετηθεί), του τουρκικού ερευνητικού πλοίου και του στολίσκου, από τα βοηθητικά και πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, ήταν αναμενόμενη κίνηση, από το ελληνικό ΓΕΕΘΑ. Όμως, δεν ήταν αναμενόμενη για την Άγκυρα, η αιφνιδιαστική αεροναυτική άσκηση Ελλάδας και Γαλλίας. Στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών, εκεί και διεξήχθη η ελληνογαλλική άσκηση.

Στην άσκηση συμμετείχαν οι Φρεγάτες (Φ/Γ) «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», «ΛΗΜΝΟΣ» και «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ». Ενώ από τη Γαλλία συμμετείχε, ένα Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και μια Φρεγάτα FS «LA FAYETTE». Επίσης δύο γαλλικά αεροσκάφη RAFALE, απογειώθηκαν από τις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα και κάλυψαν επιχειρησιακές ανάγκες της άσκησης. Η άσκηση αυτή σηματοδοτεί και την απόφαση της Γαλλίας να έχει ενεργό ρόλο στην περιοχή, αλλά και την έναρξη εντατικού διαλόγου για την απόκτηση δύο γαλλικών φρεγατών για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Μια ανάρτηση, σε ένα από τους ελεγχόμενους μιντιακούς ομίλους του, του συστήματος εξουσίας του Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει, ότι η ελληνική φρεγάτα Λήμνος έπαθε ζημιά από μία εμπλοκή, που είχε με την τουρκική φρεγάτα Kemal Reis. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό πλοίο Kemal Reis έκανε μια επιθετική κίνηση εναντίον της φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού Λήμνος η οποία όμως ήταν ανεπιτυχής.

Άλλωστε, η φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ συμμετείχε στη σημερινή ελληνογαλλική άσκηση. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές, συνδέουν το χθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον ελληνικό λαό, ως απάντηση στην τουρκική επιθετική κίνηση της Τουρκίας στα νερά του Καστελόριζου. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός: «Υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος στην Ανατολική Μεσόγειο: η Ελλάδα δεν θα κάνει ποτέ το πρώτο βήμα, αλλά καμία πρόκληση δεν θα παραμείνει αναπάντητη».

Ενεργή διπλωματία

Σε διπλωματικό επίπεδο, συνεχίζεται ο μαραθώνιος. Με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι (Gabi Ashkenazi) συναντήθηκε στο Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου (Benjamin Netanyahu). Οι συζητήσεις εστιάζονται στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε διμερές επίπεδο, και στο πλαίσιο του σχήματος 3+1. (ΙΣΡΑΗΛ-ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ και ΗΠΑ)

Στον τουρκικό τύπο συνεχίζεται το παραλήρημα κατά της Ελλάδας από τον εμπνευστή της “Γαλάζιας Πατρίδας” και σύμβουλο του Ερντογάν, τον απόστρατο ναύαρχο Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος σε άρθρο του στην εφημερίδα Sozcu, υποστηρίζει ότι οι νησίδες Ρω και Στρογγύλη, είναι… τουρκικές και η Ελλάδα τις κατέχει παράνομα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ανακοίνωσε ότι θα έχει επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah, ο Ερντογάν προτίθεται να προτείνει στην Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μέρκελ τη σύγκληση μιας διάσκεψης χωρών της ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να καταλήξουν από κοινού σε μια “φόρμουλα για τη δίκαιη κατανομή των ενεργειακών πόρων” στην περιοχή.

Αντιτουρκικό άξονα δημιουργεί ο Ερντογάν

Θα πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε ότι η παραβατική πολιτική της Τουρκίας, η οποία δεν περιορίζεται στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αλλά επεκτείνεται στη Λιβύη, τη Συρία, στο Ιράκ, σε κάποιες χώρες του Περσικού Κόλπου, προκαλεί αντισυσπειρώσεις συμφερόντων με αντιτουρκικό πρόσημο.

Διαφαίνεται η δυνατότητα διαμόρφωσης μίας μεσογειακής συμμαχίας, όπου η Γαλλία θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και θα συμμετέχουν η Ελλάδας και η Αίγυπτος, αλλά και το Ισραήλ, η Λιβύη του Στρατάρχη Χαφτάρ και πιθανόν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, χώρες που θίγονται από την επεκτατική συμπεριφορά της Τουρκίας ή από την προσπάθεια του ισλαμιστή Ερντογάν, να ηγηθεί του σουνιτικού κόσμου.

Είναι σε πλήρη εξέλιξη μια πολιτικό-διπλωματική διελκυστίνδα στη στρατηγική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου παρατηρείται συγκέντρωση ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων. Οι εξελίξεις δύσκολα προβλέψιμες, αφού δοκιμάζονται οι αντοχές κρατών, που απειλούνται τα συμφέροντά τους, οικονομικά, ενεργειακά και πολιτικής επιρροής, αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών, από την παράνομη τουρκική δραστηριότητα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx