ΑΠΟΨΗ

Πρωτοχρονιάτικος μποναμάς από την ΕΕ στον Ερντογάν

Πρωτοχρονιάτικος μποναμάς από την ΕΕ στον Ερντογάν, Πρόδρομος Εμφιετζόγλου

Όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι “μικροί”. Όταν οι Έλληνες δεν αντιδρούν και ανέχονται. Όταν εγκρίνουν άλλα 560 εκατ. ευρώ στην Τουρκία για το… μεταναστευτικό και τη… μη παραβίαση των Τουρκικών συνόρων! «Όταν ο Ερντογάν σε εξευτελίζει, κάθεται με τα πόδια ανοικτά και σε αφήνει όρθια» και εσύ του εγκρίνεις και άλλα 560 εκατ. ευρώ, τί να περιμένει κανείς από την σημερινή ΕΕ; Δυστυχώς, μεγαλύτερη ακόμη απογοήτευση και διάψευση των προσδοκιών που ενσάρκωσε και που μπορεί, σταδιακά, να καταλήξει σε διάλυσή της.

Ώστε πρέπει να πληρώσουμε όλοι –και οι Έλληνες– για να προστατεύσει η Τουρκία τα σύνορά της. Ποια σύνορα; Με τη Συρία, με το Ιράκ ή με την… Ελλάδα; Μήπως μαζί με τα συγχαρητήριά μας, ήρθε καιρός για μια πιο διεκδικητική εθνική πολιτική; Ή –πρακτικά– για βέτο σε οιαδήποτε… ευγενική χειρονομία προς την Τουρκία; Το ελληνικό βέτο δεν είναι “τιμωρητικό”. Είναι προειδοποιητικό και διδακτικό.

Είναι ένας κώδων κινδύνου για την μη τήρηση αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, για την περιφρόνηση ευρωπαϊκών κυρώσεων, για τις ξεχωριστές συζητήσεις-συμφωνίες ευρωπαϊκών χωρών επονομαζόμενων ως χωρών “Βίσεγκραντ”, για τις στρατιωτικές συνεργασίες τύπου Ισπανίας-Τουρκίας, για την πρόθεση αγοράς των τουρκικών Βayraktar από Πολωνία, Λετονία, Ουγγαρία και για την μεταπώληση ρωσικού φυσικού αερίου από Γερμανία σε Πολωνία με υπερκέρδη.

Όλα αυτά, προοιωνίζουν μεγαλύτερη ακόμη έλλειψη εσωτερικής συνοχής, που προετοιμάζει τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αν οι άφρονες Ευρωπαίοι ηγέτες μας οδηγήσουν στην καταστροφή, όλοι θα μετανιώσουν πικρά. Δυστυχώς όμως, τότε θα είναι πολύ αργά. Ιδιαίτερα τεράστια θα είναι η ευθύνη της Γερμανίας η οποία οδήγησε την Ευρώπη σε δύο παγκόσμιους πολέμους. Οφείλει να υπερβεί τα στενά κρατικά της συμφέροντα και να μην οδηγήσει την ίδια τη χώρα της και όλη την Ευρώπη σε μια τρίτη, πολύ μεγαλύτερη και ίσως ανεπανόρθωτη καταστροφή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι