Πρωτοβουλία "Αβέρωφ ΙΙ" – Πολίτες ενισχύουν τον Ελληνικό Στόλο

Σύνταξη SLpress.gr
17717
Πρωτοβουλία

Όταν πριν μήνες ανακοινώθηκε ότι ήταν στα σκαριά συμφωνία για την προμήθεια υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών, φάνηκε ότι η Ελλάδα ξεκινούσε μια σοβαρή προσπάθεια αμυντικής θωράκισης. Ωστόσο, η συμφωνία αναβλήθηκε ή ακυρώθηκε για λόγους που ποτέ δεν έγιναν γνωστοί, παρότι –σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει– θα συνοδευόταν από ένα κρίσιμης σημασίας σύμφωνο Ελλάδας-Γαλλίας για αμοιβαία αμυντική συνδρομή.

Η κατάσταση έφτασε σε σημείο που πρόσφατα πολίτες ανέλαβαν την πρωτοβουλία και ίδρυσαν ειδικό "Ταμείο Ελληνικού Στόλου" με σκοπό θεραπεύσουν κατά το δυνατόν την έλλειψη πόρων. Από τον Οκτώβριο του 2020 το ειδικό αυτό ταμείο έχει αναλάβει δίχως κομματικά, γραφειοκρατικά ή έξωθεν προσκόμματα να συγκεντρώσει τα απαραίτητα ποσά με σκοπό να προμηθευτεί ο ελληνικός Στρατός αυτά που χρειάζεται.

Το Σωματείο "Ταμείον Ελληνικού Στόλου-ΑΒΕΡΩΦ ΙΙ" διοικείται από μια προσωρινή διοικητική επιτροπή αποτελούμενη από διακεκριμένους πολίτες με παρουσία και ευαισθησία στον εθνικό βίο. Πρόεδρος είναι ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου και μέλη η Μελίνα Εμφιετζόγλου, ο Περικλής Νεάρχου, ο Δημήτριος Ιωαννίδης, ο Ελευθέριος Τριβουλίδης, ο Σταύρος Φαρμάκης και ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος.

«Πρέπει να παραλάβουμε με δάνειο, με leasing ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο δύο Φρεγάτες τύπου Fremm ή παρόμοιες» λέει ο κ. Εμφιετζόγλου και προειδοποιεί ότι «αν ολιγορήσουμε, αύριο θα είναι πολύ αργά» τονίζοντας έτσι ότι η ταχύτητα των εξελίξεων δεν αφήνει περιθώρια καθυστέρησης που δημιουργούν οι έξωθεν παρεμβάσεις.

Το σωματείο θα ζητήσει να συναντήσει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Αρχηγό ΓΕΝ όπου πέραν της ενημέρωσης, θα ζητήσουν να τους γνωστοποιηθούν οι άμεσες ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι υπάρχει ήδη ανταπόκριση από τον κόσμο που σπεύδει να ενισχύσει οικονομικά την προσπάθεια. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος κ. Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, «ήδη δεκάδες χιλιάδες Έλληνες από την Ελλάδα, την Αυστραλία, την Αμερική, δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν ως μέλη και θα συνεισφέρουν για τον Ιερό αυτό σκοπό».

Το παρασκήνιο

Της ίδρυσης του Ταμείου, είχε προηγηθεί το "ναυάγιο"(;) της διαδικασίας προμήθειας των γαλλικών φρεγατών [email protected], για το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει δώσει στους πολίτες την παραμικρή εξήγηση, αν και πρόκειται για κρίσιμο ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της συμφωνίας με τη Γαλλία για δύο τέτοιες υπερσύγχρονες φρεγάτες, με άμεση κάλυψη από δύο νοικιασμένες φρεγάτες Fremm δεν αφορά μόνο τις στενά επιχειρησιακές ικανότητες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Όπως έχουμε προαναφέρει, η αγορά θα πήγαινε πακέτο με ένα σύμφωνο Ελλάδας-Γαλλίας για αμοιβαία αμυντική συνδρομή. Όπως είναι προφανές ένα τέτοιο πραγματικά δεσμευτικό σύμφωνο θα άλλαζε ριζικά τους όρους στο ελληνοτουρκικό μέτωπο. Δεν γνωρίζουμε εάν η αιτία που πάγωσαν οι σχετικές διαπραγματεύσεις οφείλονται σε αμερικανικές και γερμανικές πιέσεις, σε έλλειψη πόρων, ή επειδή η Κομισιόν επιχειρεί να βάλει χέρι στη διαδικασία για πρώτη φορά σε υπόθεση εξοπλιστικού προγράμματος και μάλιστα τόσο μεγάλης σημασίας για την εθνική ασφάλεια κράτους-μέλους.

Το αδιέξοδο που έχει προκύψει, πάντως, ήταν ο λόγος που ώθησε γνωστούς Έλληνες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Υπενθυμίζουμε ότι οι δύο γαλλικές φρεγάτες [email protected] είχαν προσφερθεί αρχικά στη τιμή των 3,9 δισ. ευρώ (3,2 το κόστος των πλοίων και 680 εκατ. ευρώ το κόστος χρηματοδότησης), συμπεριλαμβανομένων των όπλων, των συστημάτων μάχης και εν συνεχεία της υποστήριξης.

Στη συνέχεια, όμως, μπήκαν στο παιχνίδι οι Αμερικανοί, προσφέροντας τέσσερις φρεγάτες MMSC στην τιμή περί των 4 δισ. ευρώ (τιμή πλατφόρμας περί τα 550 εκατ. ευρώ), συμπεριλαμβανομένων των όπλων, των συστημάτων μάχης και εν συνεχεία της υποστήριξης. Αυτό ανάγκασε τους Γάλλους να υποβάλουν νέα πρόταση για τέσσερις φρεγάτες τύπου [email protected] στην τιμή των 4 δισ. ευρώ!

Από την πλευρά τους, οι Γερμανοί προσφέρουν τις φρεγάτες MEKO A-200 στην τιμή
των 500-550 ευρώ ανά μονάδα, ενώ οι Βρετανοί προτείνουν τις Type 31 στην τιμή των 500-550 εκατ. ευρώ ανά μονάδα. Υπόψιν ότι το ίδιο το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θέλει να δώσει πάνω από 279 εκατ. ευρώ για το ίδιο πλοίο.

Το Ταμείο "Αβέρωφ" στο προσκήνιο

Ωστόσο, δεν έχουν όλες οι προσφερόμενες φρεγάτες τις ίδιες επιχειρησιακές δυνατότητες και δεν είναι όλες κατάλληλες για να καλύψουν τις ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Ως εκ τούτου, η τιμή δεν μπορεί να είναι το αποκλειστικό κριτήριο στην επιλογή, αλλά ούτε και η λεγόμενη "διπλωματία των εξοπλισμών".

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, θα χρειαστούν περίπου πέντε χρόνια για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του διαγωνισμού, αλλά στο μεσοδιάστημα η Ελλάδα θα βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο λόγω της τουρκικής επιθετικότητας. Όπως προαναφέραμε, η Γαλλία όχι μόνο προσφέρει φρεγάτες με δυνατότητα αεράμυνας περιοχής, αλλά και φρεγάτες για το μεσοδιάστημα και κυρίως το κρίσιμης σημασίας σύμφωνο αμυντικής συνδρομής.

Την ίδια στιγμή, όμως, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Εμφιετζόγλου «Τι θα κάνει η ΕΕ και κυρίως η Γερμανία της κας Μέρκελ; Μας διέλυσε με τα μνημόνιά της, μας προσέβαλε με τα "δάκτυλα" και τις "stupid" του Σόιμπλε. Μας κατέστρεψε οικονομικά και μας απαγόρευσε να συντηρήσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, όταν οι Τούρκοι κατασκεύαζαν τανκς, drones και πολεμικά πλοία, εν μέρει και με δικά της κεφάλαια. Και τώρα τα Leopard της βρίσκονται στην Κύπρο και ναυπηγεί υποβρύχια 214 για να υπερασπίσει την ΕΕ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

Η εγγραφή στο σωματείο "Αβέρωφ ΙΙ"

Στο Σωματείο "Ταμείον Ελληνικού Στόλου-ΑΒΕΡΩΦ ΙΙ" μπορεί ο καθένας να εγγραφεί ως μέλος στη διαδικτυακή πλατφόρμα στον σύνδεσμο. Εναλλακτικοί τρόποι συμμετοχής είναι η απλή έγγραφη εκδήλωση πρόθεσης με σημείωμα, αναγράφοντας ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο και email και αποστέλλοντάς το στην ταχυδρομική διεύθυνση του Σωματείου: Σισμανογλείου 22, 151 27, Μελίσσια.

Σε περίπτωση μη δυνατότητας σύνδεσης στο διαδίκτυο, οι ενδιαφερόμενοι για τον ίδιο λόγο μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 210 8097382, 210 8097116 καθώς και στο email: [email protected] Μετά την ίδρυση, σκοπός του Σωματείου είναι η επέκτασή του σε όλη την υφήλιο, όπου υπάρχει Ελληνισμός, σε Ευρώπη, Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Ασία, Τουρκία.

Το SLpress.gr εύχεται η προσπάθεια να αποδώσει τα μέγιστα για να δοθούν λύσεις κατά τρόπο που κάθε ευρώ θα πιάνει τόπο για την εθνική άμυνα. Οι καιροί είναι πολύ κρίσιμοι για να επιτρέπουν ολιγωρίες ή γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Όποιος εθελοτυφλεί, ας σκεφθεί ότι ο Ερντογάν φροντίζει να μας το υπενθυμίζει διαρκώς.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.