ΑΠΟΨΗ

Σαν να μαζεύονται πολλά σύννεφα στα ελληνοτουρκικά…

Σαν να μαζεύονται πολλά σύννεφα στα ελληνοτουρκικά... Κώστας Κόλμερ
EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Η ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων δεν είναι το μόνο πρόβλημα για την κυβέρνηση που έχει να αντιμετωπίσει μέτωπα που ξεκινούν από τους αγρότες και φτάνουν μέχρι την Παιδεία και τις κινητοποιήσεις των φοιτητών. Υπάρχει δε και ο παράγοντας Τουρκία…

Μετά το μητσοτάκιον αγλάισμα, «ο στόχος επετεύχθη», που θύμισε το καύχημα του Τζώρτζ Μπους του νεοτέρου, «αποστολή εξετελέσθη», η οποία διέλυσε το Ιράκ, νέες δοκιμασίες αναμένουν την κυβέρνηση της “Νέας Δημοκρατίας” και τη συνοχή της, ως επεσήμανε ο καλός συνάδελφος Σταύρος Γ. Παπαντωνίου από των στηλών της “Καθημερινής”: «Μία μαγιά (εννοεί ζύμωση) βουλευτών μπορεί να δημιουργήσει φωνές εσωκομματικής αντιπολίτευσης».

Mετά την διήμερη περιπέτεια της αποχής και καταψηφίσεως της κυβερνήσεως από 52 βουλευτές της συμπολιτεύσεως, τον πρωθυπουργό αναμένουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών, εν αντιπαραθέσει με τον “σκληρό” κ. Χρυσοχοΐδη, η δίκη για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, οι επισημάνσεις του ΙΟΒΕ για την χειροτέρευση του (αν)ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών, το νομοσχέδιο για τα μη-κερδοσκοπικά, μη-κρατικά ΑΕΙ (όρος αντιφατικός) και πάνω απ’ όλα, η ακρίβεια της ζωής, στην οποία προσετέθησαν και τα γενόσιμα φάρμακα που υποτίθεται ότι θ’ αντικαθιστούσαν τ’ ακριβότερα για τον καταναλωτή.

Αλλού όμως κινδυνεύει η πολιτική των Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη: Στα Ελληνοτουρκικά! Πρώτος το επεσήμανε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ζητών να διατηρηθεί το κλίμα ύφεσης και αποφυγής οποιωνδήποτε ενεργειών που μπορούν να το διαταράξουν. Που όμως είναι αναπόφευκτο.

Κάτι οι τουρκικές Navtex στο Ανατολικό Αιγαίον και στο Καρπάθιο Πέλαγος, κάτι οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φινταν (πρώην ΜΙΤ) περί αμφισβητουμένης κυριαρχίας των Οινουσών, Φούρνων και Φαρμακονησίου κλπ, αλλά κι η επαναπροσέγγιση Τουρκίας και Αιγύπτου που κινδυνεύει να καταλήξει σε διαμοίρασμα της ελληνικής ΑΟΖ – όλα επιβαρύνουν το εύκρατο κλίμα που δημιούργησε η “Διακήρυξη των Αθηνών”, της 7ης παρελθόντος Σεπτεμβρίου στις σχέσεις με την γείτονα.

Ήδη, η επομένη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών μετατίθεται “ευθέτω χρόνω”, ενώ νέες αξιώσεις της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νήσων και για επίδειξη “αντικειμεντικότητος” του υποψηφίου ν’ αντικαταστήσει τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ, δείχνουν επιβάρυνση της ατμοσφαίρας στις σχέσεις με την Τουρκία. Επίσης, η επιτυχής απόδοση του αποκαλυφθέντος κοιτάσματος υδρογονανθράκων στη υποθαλάσσια περιοχή της Κύπρου ανεβάζει την αδρεναλίνη των Τούρκων, που όπως πάντα “απειλούν” πάντες.

Εάν η “Διακήρυξη των Αθηνών” αποδειχθεί φιάσκο θα είναι δύσκολο για τον κ. Μητσοτάκη να κατασιγάσει την κριτική που ασκείται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, προεξάρχοντος του κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εθεσμοθετήθη πλέον ως επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης εξ αιτίας των αντιρρήσεων, για τον γάμο των ομοφύλων κι όχι μόνον. Εντός τριμήνου έρχονται οι Ευρωεκλογές που θ’ αποτελέσουν δοκιμασία οξύτητος (Acit test) για τις κατεστημένες ηγεσίες της ΝΔ , του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ κι ίσως δρομολογήσουν πολιτικές εξελίξεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι