Συνάντηση Κύπρου-Ισραήλ για το κοίτασμα “Αφροδίτη”
12/05/2025
Οι διαπραγματευτικές ομάδες της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ θα συναντηθούν (19-25 Μαΐου), για διαπραγμάτευση της Διακρατικής Συμφωνίας, στη βάση και της έγκρισης του Σχεδίου Ανάπτυξης/Παραγωγής του “Αφροδίτη”.
Το θέμα αυτό εκκρεμεί από το 2011 και δεν προχωρά, καθώς προσκόμματα προβάλει η ισραηλινή πλευρά. Το ζητούμενο είναι πώς θα τύχει αξιοποίησης του “Αφροδίτη”. Το κοίτασμα συντριπτικά βρίσκεται στην πλευρά της κυπριακής ΑΟΖ, κάτι που παλαιότερα αμφισβητούσε το Ισραήλ. Αναγνώριζε μεν ότι μεγάλο μέρος του είναι στην κυπριακή πλευρά, ωστόσο, παρουσιάζονταν να υποστηρίζουν ότι το δικό τους μερίδιο είναι μεγαλύτερο από αυτό που τους αναλογεί.
Η πολιτική κατεύθυνση που έχει δοθεί κατά τις πρόσφατες συνομιλίες των δυο χωρών, υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Βενιαμίν Νετανιάχου, στην Ιερουσαλήμ, είναι όπως στην προγραμματισμένη συνάντηση, εντός του μηνός, να τελειώσει το θέμα με συμφωνία. Καθόλου εύκολη δεν φαίνεται να είναι η προοπτική αυτή, αλλά όλα θα κριθούν στη συνάντηση των Διαπραγματευτικών Ομάδων ενώ πολλά εξαρτώνται και από την εταιρεία (Chevron).
Η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας
Πρόκειται, άλλωστε, για ένα θέμα, που εκκρεμεί από το 2011 και έχουν γίνει πολλές συναντήσεις για να επιτευχθεί συμφωνία. Οπότε όλοι φαίνεται να κρατούν μικρό καλάθι, ελπίζοντας ότι θα διαψευσθούν και το όλο θέμα να προχωρήσει. Πάντως, στη συνάντηση της Ιερουσαλήμ, η Κύπρος παρουσιάσθηκε έτοιμη να μεσολαβήσει προς την κατεύθυνση της επίλυσης των διαφορών Λιβάνου και Ισραήλ. Σε αυτό συμβάλει και το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καθορίσει ΑΟΖ με τις δυο αυτές χώρες.
Βεβαίως, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το μεγάλο ρόλο ως προς την επίλυση των διαφορών, καθώς είχαν μεσολαβήσει για να τα “βρουν” στο θέμα της ΑΟΖ. Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε επαφή με την αμερικανική πλευρά και ο υπουργός Εξωτερικών με την Αμερικανίδα απεσταλμένη. Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις με την ηγεσία της Παλαιστίνης, από κυπριακής πλευράς τέθηκε περισσότερο το ανθρωπιστικό ζήτημα.
Σημειώνεται πως από την Κύπρο, μέσω της “Αμάλθειας”, έχουν μεταφερθεί, μέχρι στιγμής, δια θαλάσσης, 22,000 τόνοι προμηθειών. Από αυτά η περισσότερη βοήθεια αφορά τρόφιμα (80%). Υπενθυμίζεται και ιατρική βοήθεια της Κύπρου για περίθαλψη ασθενών. Παράλληλα, έχει ξεκαθαρισθεί ότι η Κύπρος τοποθετείται εναντίον στην μεταφορά του παλαιστινιακού πληθυσμού της Γάζας εκτός της Λωρίδας.