ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Στην θέση του έβαλε τον Σασόλι ο Μητσοτάκης για το μεταναστευτικό

Στην θέση του έβαλε τον Σασόλι ο Μητσοτάκης για το μεταναστευτικό, Γιώργος Λυκοκάπης

Αντιπαράθεση για το μεταναστευτικό είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, κατά την διάρκεια συζήτησης που διεξάχθηκε στο “Bled Strategic Forum” στην Σλοβενία. Η “απογοήτευση” του Σασόλι από τα συμπεράσματα του έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για το Αφγανιστάν, προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού.

«Είμαστε πολύ απογοητευμένοι με τα χθεσινά συμπεράσματα του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων. Είδαμε χώρες εκτός ΕΕ να υποδέχονται Αφγανούς αιτούντες άσυλο, αλλά δεν έχουμε δει ούτε ένα κράτος-μέλος να κάνει το ίδιο… Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι το αφγανικό ζήτημα δεν μας αφορά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Απαντώντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασης του χθεσινού έκτακτου Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ με θέμα το Αφγανιστάν.

«Αυτό που είπαμε ήταν ξεκάθαρο: Δεν θέλουμε μια επανάληψη των ανεξέλεγκτων μαζικών ροών, που βιώσαμε το 2015. Υπερασπίζομαι την απόφαση αυτή, εκπροσωπώντας μια χώρα που ήταν το θύμα μιας πολιτικής που ανέδειξε τις αδυναμίες των ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς ακόμη δεν έχουμε κατορθώσει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για ένα κοινό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας εμφατικά πως «αυτό που συνέβη το 2015, ήταν λάθος».

Ο φόβος του 2015

Κοινός τόπος των ευρωπαϊκών ηγεσιών είναι να αποφευχθεί ένα νέο προσφυγικό ρεύμα αντίστοιχο με αυτό του 2015. Η Γερμανία, η οποία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, δεν έχει καμία διάθεση να ανοίξει τα σύνορα της, όπως είχε κάνει τότε η καγκελάριος Μέρκελ υποδεχόμενη ένα μεγάλο μέρος των Σύριων προσφύγων, μία επιλογή που πλήρωσαν τελικώς ακριβά οι Χριστιανοδημοκράτες. Υπενθυμίζεται πως η απόφαση της Μέρκελ ήταν η κύρια αιτία για την εκτίναξη του ακροδεξιού κόμματος “Εναλλακτική για την Γερμανία”.

Την στάση του Βερολίνου ξεκαθάρισε χτες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, που επισκεπτόμενος το Ουζμπεκιστάν, χαρακτήρισε «αβάσιμες τις ελπίδες» των Αφγανών προσφύγων για είσοδο τους στην Γερμανία, επισημαίνοντας πως η Γερμανία «προσπαθεί να απεγκλωβίσουμε» αποκλειστικά τους Γερμανούς πολίτες και τους Αφγανούς συνεργάτες του γερμανικού στρατού.

Η ΕΕ προκρίνει την στήριξη των χωρών πρώτης υποδοχής των Αφγανών μεταναστών (Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Ιράν, Πακιστάν), προκειμένου να συγκρατήσουν τα μεταναστευτικά ρεύματα που μαίνονται από την επικράτηση των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Μάας δήλωσε πως πρέπει «να υπάρξουν επαφές». Οι μόνες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που είναι διατεθειμένες να δεχτούν έναν αριθμό Αφγανών μεταναστών είναι δύο υποψήφιες προς ένταξη βαλκανικές χώρες, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία, στις οποίες εμμέσως αναφέρθηκε ο Σασόλι.

Αρνητική και η Τουρκία

Επιπλέον, αρνητική στην υποδοχή Αφγανών μεταναστών εμφανίζεται και η Τουρκία, η οποία χτίζει φράκτη στα σύνορα της με το Ιράν για να αποτρέψει μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν. Η Τουρκία έχει ήδη στο έδαφος της τέσσερα εκατομμύρια μετανάστες, γεγονός που πλέον προκαλέσει αντιδράσεις σε σημαντικό μέρος της τουρκικής κοινωνίας και της αντιπολίτευσης, που επικρίνει με σφοδρότητα τον Ερντογάν για την πολιτική του.

Για την ελληνική κυβέρνηση υπάρχει «συναντίληψη» Άγκυρας και Αθήνας στο μεταναστευτικό, όπως έδειξε και η τελευταία επικοινωνία Μητσοτάκη και Ερντογάν. Η Αθήνα θεωρεί πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι σε θέση να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό όπως το 2020, αν και δεν έλειψαν και πάλι fake news στα social media της γείτονος που κατεύθυναν εκατοντάδες Αφγανούς μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, ένα δείγμα πως η στάση της Τουρκίας επηρεάζεται από τους συσχετισμούς της στο εσωτερικό της και όχι προφανώς από τις διαβεβαιώσεις του Ερντογάν.

Υπενθυμίζουμε πως οι Αφγανοί μετανάστες κινητοποιήθηκαν από ψευδείς ειδήσεις ότι η Ελλάδα προτίθεται να ανοίξει τα σύνορα της στους Αφγανούς, κάτι που είχε υποστηρίξει ψευδώς το 2020 ο ίδιος ο Ερντογάν, ο οποίος είχε επιλέξει να ενορχηστρώσει προσωπικά την μεταναστευτική κρίση του Έβρου, κάτι που τώρα (μέχρι στιγμής) αποφεύγει. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός επεσήμανε στον Σασόλι πως τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά για το μεταναστευτικό, με την θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να μην βρίσκει κανέναν υποστηρικτή στο εσωτερικό της ΕΕ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι