Στόχος ο ‘Πορθητής’ να μετατραπεί σε ευρωτουρκικό πρόβλημα

Στόχος ο 'Πορθητής' να μετατραπεί σε ευρωτουρκικό πρόβλημα, Νεφέλη Λυγερού

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει ήδη επιβεβαιώσει την έναρξη των γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό καταδεικνύει και η μεταφορά τσιμέντου και λάσπης από τουρκικά πλοία προς το γεωτρύπανο, καθώς τα υλικά αυτά είναι απαραίτητα για τη διαδικασία γεώτρησης.

Η Λευκωσία δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα μέχρι στιγμής την είδηση. Για την ακρίβεια, δηλώνει πως έχει αντιφατικές πληροφορίες. Παρόλα αυτά, από τις διαθέσιμες πληροφορίες, το πιθανότερο είναι ο “Πορθητής” έχει ήδη τρυπήσει τον κυπριακό βυθό. Η επόμενη κίνηση της Άγκυρας είναι η γεώτρηση που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει το έτερο τουρκικό γεωτρύπανο “Γιαβούζ” τον Ιούλιο στον κόλπο της κατεχόμενης Καρπασίας.

Λευκωσία και Αθήνα είναι απολύτως συντονισμένες κι αυτό επιβεβαιώθηκε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με το Νίκο Αναστασιάδη. Και οι δύο κυβερνήσεις έχουν ρίξει όλο το βάρος τους στο διπλωματικό επίπεδο. Για την ακρίβεια, θα επιδιώξουν η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία. Η Κοινή Διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Νότου στη Μάλτα είναι σαφής και ιδιαίτερα ελπιδοφόρα. Κι αυτό, επειδή ο πρόεδρος Μακρόν φαίνεται να παίρνει το παιχνίδι πάνω του.

Μία πρώτη γεύση θα προκύψει από το κλίμα που θα επικρατήσει για το συγκεκριμένο ζήτημα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα και Τρίτη στο Λουξεμβούργο για να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και Παρασκευή. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ενώ ο ευρωπαϊκός Νότος θα σταθεί στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, χώρες-μέλη, όπως η Βρετανία, αλλά και η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία, αναμένεται να εκφράσουν την απροθυμία τους όσον αφορά τη μετάβαση από τη φραστική υποστήριξη στη λήψη μέτρων εναντίον της Τουρκίας.

Αναποτελεσματικά ημίμετρα ή ευρωτουρκικό πρόβλημα;

Όπως έχει ήδη φανεί, όμως, εάν η ΕΕ μείνει μόνο στα λόγια, ο Ταγίπ Ερντογάν θα την γράψει στα παλιά του τα παπούτσια και θα κλιμακώσει. Κρίσιμο ρόλο σε κάθε περίπτωση θα παίξει η στάση που θα τηρήσει η Άγκελα Μέρκελ. Διπλωματικές πηγές, πάντως, εμφανίζονται επιφυλακτικές ως προς το αποτέλεσμα. Από την άλλη πλευρά και με δεδομένη την επιμονή της Άγκυρας να προμηθευτεί τελικά τους S-400, ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ευρώπη μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζει τον Τούρκο πρόεδρο με αναποτελεσματικά ημίμετρα.

Η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δείχνει πως στην Ουάσιγκτον κερδίζει συνεχώς έδαφος η γραμμή που επιδιώκει σκλήρυνση της στάσης έναντι της Τουρκίας. Από την άλλη πλευρά, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται αμετακίνητος, ελπίζοντας πως με τη στάση του τελικά θα επιτύχει να οδηγήσει τα πράγματα σε διαπραγματεύσεις όχι μόνο με την Αθήνα και τη Λευκωσία, αλλά και με την Ουάσιγκτον για όλο το πακέτο των προβλημάτων που έχουν προκαλέσει το αμερικανοτουρκικό ρήγμα.

Με τη διπλωματική διελκυστίνδα να βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, όλα τα βλέμματα πια στρέφονται στη συνάντησή του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Ιαπωνία, στις 28 ή 29 Ιουνίου. Ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να πάει στη συνάντηση, χωρίς να έχει κάνει βήμα πίσω, με σκοπό να διαπραγματευτεί απευθείας με τον Αμερικανό πρόεδρο μία συμφωνία-πακέτο. Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική διπλωματία έχει προετοιμάσει εναλλακτικές προτάσεις στα επίμαχα προβλήματα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι