ΚΥΣΕΑ: Διπλωματική πίεση και κυρώσεις, αλλά και αμυντική ετοιμότητα

ΚΥΣΕΑ: Διπλωματική πίεση και κυρώσεις, αλλά και αμυντική ετοιμότητα, Χρήστος Καπούτσης

«Όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και το διεθνές δίκαιο θα έχει συνέπειες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ). Έστειλε έτσι ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, ότι εάν επιβεβαιωθεί η πραγματοποίηση γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, τότε θα υπάρξουν συνέπειες. Επίσης, ο πρωθυπουργός, ανέφερε ότι όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς, και λόγω των ισχυρών συμμαχιών που έχει η Ελλάδα, αλλά και διότι είναι σε υψηλό επίπεδο η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι τουρκικές δραστηριότητες, ερευνητικές και στρατιωτικές, στο Αιγαίο και στην ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς και τα προβλήματα που αυτές προκαλούν στην Ανατολική Μεσόγειο, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν το ΚΥΣΕΑ. Όπως είναι γνωστό, το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε εκτάκτως το απόγευμα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, ο οποίος διέκοψε την περιοδεία του στα Δωδεκάνησα. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως η Τουρκία έχει ήδη αρχίσει γεώτρηση με τον ‘Πορθητή’ στην κυπριακή ΑΟΖ, στα δυτικά του νησιού.

Εξέλιξη που εφόσον επιβεβαιωθεί, συνιστά προσβολή της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα πρέπει να υπάρξει απάντηση. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν στην Τουρκία η Άγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα να στείλει ερευνητικό πλοίο στην θαλάσσια περιοχή του Καστελλόριζου, υποχρεώνοντας έτσι, την Ελλάδα να αντιδράσει. Όπως συνηθίζεται, τα τουρκικά ερευνητικά πλοία συνοδεύονται από μονάδες του τουρκικού Στόλου.

Οι κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας, όπως συμφώνησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ζητήσουν την ενεργό στήριξη της ΕΕ στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής. Για τον σκοπό αυτό έχουν προχωρήσει οι σχετικές διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους εταίρους. Στόχος είναι να υπάρξουν κάποιου είδους κυρώσεις, ή τουλάχιστον κάποια αποτρεπτικά μέτρα για την Τουρκία, που να είναι και συμβατά με τις προτεραιότητες όλων των Ευρωπαίων. Στόχος είναι η όποια απόφαση της ΕΕ να είναι ομόφωνη και κυρίως να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Ευρωπαϊκός και αμερικανικός παράγοντας

Πάντως στη Βαλέτα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της 6ης Συνόδου Κορυφής των χωρών του Νότου της ΕΕ, επτά μεσογειακά κράτη μέλη, καταδίκασαν απόλυτα την τουρκική παράνομη δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ. Όμως, οι πληροφορίες επιμένουν ότι, δεν συμμερίζονται απόλυτα αυτές τις απόψεις και τα κράτη του ευρωπαϊκού Βορρά.

Το ΚΥΣΕΑ στην Αθήνα, όπως και αρμόδια θεσμικά όργανα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αξιολογούν τις δηλώσεις Ερντογάν ότι “οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάρει τη θέση τους στην Ανατολική Μεσόγειο και καθήκον της Τουρκίας είναι να προστατεύσει το προσωπικό του ‘Πορθητή’. Δεν θα καταφέρετε να συλλάβετε κανέναν”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στα διεθνή εντάλματα σύλληψης για το προσωπικό του πλοίου.

Επίσης, σε ομιλία του σε τελετή βράβευσης των Τούρκων εξαγωγέων, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “εάν ακόμη υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν τις λεκτικές διαμάχες για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, ως ένα απλό καβγά για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από αυτή τη δουλειά”.

Υπάρχει όμως και αντίδραση από τις ΗΠΑ. Ως ένα «ιδιαίτερα προκλητικό» βήμα που θα ανεβάσει την ένταση στην περιοχή χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη διαδικασία για τη διεξαγωγή των παράνομων γεωτρήσεων. Καλεί μάλιστα την Άγκυρα να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η ελληνική απάντηση

Η ελληνική απάντηση, από τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, όπως επιβεβαιώθηκε και σήμερα στο ΚΥΣΕΑ, είναι επίδειξη ψυχραιμίας και ενημέρωση των συμμάχων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά και των διεθνών Οργανισμών για την αποσταθεροποιητική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η τουρκική συμπεριφορά να μην είναι μόνο διμερές ελληνοτουρκικό, αλλά διεθνές πρόβλημα, που απειλεί τη νομιμότητα και προκαλεί ευρύτερες γεωπολιτικές αναταράξεις. Ωστόσο, τα μέλη του ΚΥΣΕΑ ενημερώθηκαν από τον υπουργό Άμυνας Αποστολάκη και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Χριστοδούλου για την διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και για την υφιστάμενη αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Κύπρου.

Πριν από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο τη Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, με γραπτή ανακοίνωση, αναφέρει: «Με την ευκαιρία της αποψινής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη. Στη διάρκεια της μακράς συνομιλίας τους συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις και αποφασίστηκε στενός συντονισμός για την επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, καθώς και ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 και 21 Ιουνίου».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι