Συγκλίνοντα τα συμφέροντα Γαλλίας και Ελλάδας-Κύπρου

Συγκλίνοντα τα συμφέροντα Γαλλίας και Ελλάδας-Κύπρου

Η Γαλλία προσεγγίζει τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στρατηγικά και δεν αποκρύβει το ενδιαφέρον της να καταστεί πρωταγωνιστική δύναμη. Αυτό προκύπτει και από τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου Μακρόν με τον Κύπριο ομόλογο του Νίκο Αναστασιάδη, στο Παρίσι. Το ζητούμενο, βέβαια, της επίσκεψης Αναστασιάδη στη γαλλική πρωτεύουσα ήταν να εξασφαλίσει στην πράξη αλληλεγγύη και στήριξη απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Αυτό θα φανεί στη συνέχεια και την ώρα της κρίσης. Η Γαλλία αναζητεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή, σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη μία ανακατανομή ισχύος και προφανώς χρειάζεται τόσο την Ελλάδα, όσο και την Κύπρο. Ενδιαφέρεται για τα όσα διαδραματίζονται στη Συρία, στη Λιβύη και γενικά για τα τεκταινόμενα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο πρόεδρος Μακρόν στις δηλώσεις του, πριν τη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογο του, έστειλε μήνυμα με βασικό αποδέκτη την κατοχική δύναμη: «Θα ήταν πολύ σοβαρό λάθος αν αφήναμε τα ζητήματα της ασφάλειας μας στα χέρια άλλων παικτών, αυτό δεν είναι μια επιλογή για την Ευρώπη και είναι κάτι το οποίο η Γαλλία δεν θα αφήσει να γίνει». Παράλληλα, αναφέρθηκε κατά συγκεκριμένο τρόπο στις έκνομες ενέργειες της κατοχικής Τουρκίας:

«Για μια ακόμη φορά θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα, απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Είναι απαράδεκτο ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ να παραβιάζεται ή να απειλείται. Αυτοί που συμβάλλουν σε αυτό πρέπει να υποστούν κυρώσεις, και μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξη της Γαλλίας επ΄ αυτού».

Καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας

Ο Γάλλος πρόεδρος καταδίκασε την τουρκική συμπεριφορά και έφθασε το διά ταύτα, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση είναι το θέμα των κυρώσεων. Ένα ζήτημα, το οποίο έθεσε και θέτει συνεχώς η Λευκωσία, πλην όμως εξακολουθεί να αντιμετωπίζει εμπόδια και δυσκολίες, που εγείρουν εταίροι μας (μεταξύ αυτών και η προεδρεύουσα της ΕΕ αυτή την περίοδο, η Γερμανία).

Ο Κύπριος πρόεδρος  ο οποίος δεν έκανε αναφορά στο θέμα των κυρώσεων κατά τη διάρκεια των δηλώσεων, μίλησε για τον ρόλο της Ευρώπης (που εν πολλοίς είναι απών). Απευθυνόμενος στον πρόεδρο Μακρόν εξέφρασε ικανοποίηση «ότι ο ρόλος σου (του Γάλλου προέδρου) δεν περιορίζεται στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνεις μέσα στην Ευρώπη, αλλά εκτείνεται και αναδεικνύεται η Γαλλία ως μια χώρα πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική και τη Δυτική, Μεσόγειο, εκεί όπου δυστυχώς απουσιάζει η Ευρώπη…»

Είναι σαφές πως η Λευκωσία επιδιώκει τη στήριξη της Γαλλίας, την ίδια ώρα που και το Παρίσι, για τους δικού του στρατηγικούς λόγους, φαίνεται έτοιμο να παρέχει στήριξη. Αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να επαναπαυθούμε αναμένοντας βοήθεια τρίτων. Πρώτοι εμείς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιθετικότητα. Η όποια στήριξη φιλικών χωρών- στρατηγικών εταίρων, θα είναι καλοδεχούμενη και θα πρέπει να επιδιώκεται.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx