Τα φοβικό σύνδρομο της Ελλάδας δεν κατευνάζει την Τουρκία

Τα φοβικά σύνδρομα δεν κατευνάζουν την Τουρκία, Μιχάλης Ιγνατίου

Η υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης αναφορικά με τις θαλάσσιες ζώνες, είναι μία παράνομη και άκρως προκλητική ενέργεια για την Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως η Αίγυπτος και η Κύπρος. Δεν θα εξετάσουμε τώρα την πληροφορία μας ότι η Αθήνα κοιμόταν τον ύπνο του …δικαίου και δεν πήρε είδηση ότι ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σάρατζ έφτασε στην Τουρκία, όπου θα είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Σε αυτούς που θα σπεύσουν να πουν ότι δεν είχε τρόπο να το γνωρίζει, θα απαντήσουμε ότι και πρεσβεία έχει η Ελλάδα στην Άγκυρα, και μυστικές υπηρεσίες διαθέτει και επικοινωνία με την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία το είπε. Αλλά ποιος την άκουσε; Το υπουργείο Εξωτερικών περιέγραψε τις ενέργειες του από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, αλλά αυτή η περιγραφή -κατά τη γνώμη μου- δεν απαντά στο μείζον ερώτημα:

Γιατί δεν γνώριζε την άφιξη του εν λόγω Λίβυου, ο οποίος είναι γνωστός φιλότουρκος. Οφείλω να καταθέσω ότι οι ενέργειες μετά την υπογραφή της πλαστής συμφωνίας, ήταν γρήγορες και ορθές. Από καιρό προειδοποιούσαν πολλοί -και εμείς- για τον κίνδυνο να προχωρήσει η Τουρκία με τα τσιράκια της στη Λιβύη σε αυτή τη συμφωνία, που υπέγραψαν την περασμένη Τετάρτη ο Ερντογάν με τον προβληματικό Σάρατζ, ο οποίος ενισχύεται πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά από την κατοχική δύναμη.

Καλύτερη άμυνα η επίθεση

Είναι χωρίς αμφιβολία παράνομη η συμφωνία τους για τις θαλάσσιες ζώνες, διότι απλούστατα για να ισχύσει πρέπει να εξαφανιστεί από τον χάρτη η Κρήτη. Και αυτό δεν θα συμβεί ποτέ! Η πράξη αυτή πρέπει να ξυπνήσει επιτέλους τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και όλη την πολιτική ηγεσία. Πρέπει να καταλάβουν ότι η σημερινή Τουρκία δεν αντιμετωπίζεται με τα φοβικά σύνδρομα που κυριαρχούν τον ελληνικό πολιτικό κόσμο. Και τα νήπια γνωρίζουν ότι η άμυνα είναι η καλύτερη επίθεση.

Που πολύ απλά σημαίνει ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου γενικότερα πρέπει να είναι το σιγύρισμα της χώρας στο εσωτερικό. Η οικονομία και το μεταναστευτικό είναι τα πιο σοβαρά ζητήματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούν όλοι. Μερικοί θα ρωτήσουν; Και οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο; Σίγουρα είναι σημαντικά θέματα, αλλά δεν κάθεσαι στο τραπέζι να τα συζητήσεις όταν η οικονομία μπάζει από παντού και το μεταναστευτικό έχει καταστεί “πολεμική” υπόθεση.

Διαβάστε την συνέχεια στο hellasjournal.com

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι