Θερμό κλίμα και ισχυροί συμβολισμοί στη συνάντηση Δένδια-Λαβρόφ
24/05/2021Σε θερμό κλίμα εξελίσσεται στο Σότσι η επίσκεψη του Νίκου Δένδια και η συνάντησή του με τον Λαβρόφ. Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν άλλωστε μακραίωνη ιστορία και σημαντική πολιτισμική αλληλεπίδραση. Δεν είναι τυχαίο ότι οι συζητήσεις των δύο υπουργών ξεκίνησαν με αναφορές στον ρόλο που έπαιξε και παίζει η ελληνική ομογένεια στον ρωσικό νότο και στην συμβολή των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου, οι οποίοι, με αφετηρία την βυζαντινή Θεσσαλονίκη, δημιούργησαν το κυριλλικό αλφάβητο.
Σε αυτήν την ιδιαιτερότητα των σχέσεων των δύο χωρών αναφέρθηκε ο Λαβρόφ, υποδεχόμενος τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, στις βόρεις ακτές της Μαύρη Θάλασσας. «Εδώ υπάρχουν μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας και της κοινής μας ιστορίας» είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, συμπληρώνοντας ότι «εδώ ζει μια δραστήρια ελληνική κοινότητα περίπου τριάντα χιλιάδων ατόμων» και εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Νίκος Δένδιας «θα αισθανθεί σαν στο σπίτι του».
Σήμερα άλλωστε γιορτάζεται στη Ρωσία η Ημέρα της Σλαβικής Γραφής και του Πολιτισμού και αυτό ήταν μια ευκαιρία για τον Λαβρόφ να κάνει την ιστορική αναδρομή στον Κύριλλο και τον Μεθόδιο και στην απαρχή του κυριλλικού αλφάβητου, τον 9ο αιώνα. «Και ο τόπος και η ημέρα της συνάντησής μας έχουν σημαντική συμβολική σημασία από την άποψη της επιβεβαίωσης των στενών μας ιστορικών δεσμών» είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Φιλοφρονήσεις Λαβρόφ και παρασκήνιο
«Η αναφορά στην ιστορία δείχνει το βάθος της σχέσης μας και είναι μεγάλη η ευκαιρία για μένα να συζητήσω μαζί σας και τα διμερή και τα περιφερειακά θέματα με την ελπίδα να δημιουργήσουμε μια ακόμη πιο δυνατή σχέση και να κατανοήσουμε τα ευρύτερα ζητήματα» ανταπάντησε στις φιλοφρονήσεις του Λαβρόφ ο Νίκος Δένδιας.
Ο υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται, άλλωστε, την περιοχή, στην οποία υπάρχει ενεργό ελληνικό στοιχείο, μετά από πρόσκληση της ρωσικής πλευράς, τον Οκτώβριο του 2020, κατά την επίσκεψη του Λαβρόφ στην Αθήνα. Για αυτό το ελληνικό στοιχείο, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι «εμφανίστηκε σε αυτήν την περιοχή εδώ και 2.500 χρόνια και νομίζω ότι είχε μια πολύ σημαντική συμμετοχή στη δημιουργία αυτού που είναι η μεγάλη σημερινή Ρωσία».
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί άλλωστε τις ελληνικές κοινότητες στις παραθαλάσσιες πόλεις Ανάπα και Γκελεντζίκ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Λαβρόφ και τις κοινές δηλώσεις. Στην δυναμική παρουσία της ελληνικής μειονότητας στην περιοχή είχε αναφερθεί το Σάββατο και η Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις τουρκικές αιτιάσεις για καταπίεση των Τατάρων στην Κριμαία.
Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του Νίκου Δένδια είναι διήμερη και, όπως επισήμανε σε εκτενή ανακοίνωσή του το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, είναι η τέταρτη φορά που συναντώνται οι δύο υπουργοί. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει από μόνο του την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες είχαν διαταραχθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και είχαμε φθάσει ακόμη και σε απελάσεις διπλωματών, εξαιτίας των δημοψηφισμάτων και των εξελίξεων στα Σκόπια σχετικά και με το “Μακεδονικό”.
Η σημερινή συνάντηση σκιάζεται πάντως από τις εξελίξεις σχετικά με την αναγκαστική προσγείωση του επιβατικού αεροσκάφους της Λιθουανίας στο Μινσκ της Λευκορωσίας (το οποίο απογειώθηκε από την Αθήνα) και τη σύλληψη Λευκορώσου αντιφρονούντα. Ένα γεγονός, το οποίο η Δύση αντιμετωπίζει ως κρατική αεροπειρατία και θα απασχολήσει την ΕΕ στην αποψινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Ο Λαβρόφ, στις κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια αναφέρθηκε στο γεγονός, το οποίο έχει ήδη καταδικάσει η Αθήνα, και ζήτησε η αποτίμησή του να γίνει «με ψύχραιμη σκέψη και όχι εν θερμώ».
Οι νέοι στόχοι
Σκοπός της σημερινής συνάντησης, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ήταν η προώθηση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και η «υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Μιχαήλ Μισούστιν» κατά τη συνάντησή τους στην Ελλάδα στις 24 Μαρτίου και την τηλεφωνική που είχαν στις 5 Μαΐου.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν δράσεις για την «κοινή αντιμετώπιση της πανδημίας και την εξασφάλιση της επιδημιολογικής ασφάλειας των πολιτών των δύο χωρών». Όπως σημειώνεται άλλωστε, ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τις δύο πλευρές είναι και η αύξηση του αριθμού των αεροπορικών συνδέσεων κατά τη θερινή περίοδο.
Κατά το ρωσικό ΥΠΕΞ, αναμένεται να υπάρξει συντονισμός και για μια σειρά «διεθνών και περιφερειακών προβλημάτων, που παρουσιάζουν αμοιβαίο ενδιαφέρον». Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η διευθέτηση του Κυπριακού και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ζητήματα στα οποία οι ρωσικές θέσεις παραμένουν σταθερές, καθώς και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια.
Με παρελθόν και μέλλον
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε όμως και στη συνεργασία των δύο χωρών στα πολυμερή φόρα και τους διεθνείς Οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ, ο ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο ΟΣΕΠ. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει άλλωστε, ότι «οι προσεγγίσεις της Μόσχας και των Αθηνών στην πλειονότητα των διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων είναι κοντινές». Συμπληρώνει μάλιστα ότι τόσο στην Αθήνα όσο και στη Μόσχα οι προσεγγίσεις αυτές «εκκινούν από την αναγκαιότητα επίλυσης των διαφωνιών, που προκύπτουν αποκλειστικά με πολιτικά-διπλωματικά μέσα και σε αυστηρή αντιστοιχία με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».
Το ρωσικό υπουργείο αναφέρεται και στην επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, η οποία, παρά την απουσία Πούτιν, τιμήθηκε από την Ρωσία με την επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού. Με αναφορές που ξεκινούν από τον Καποδίστρια και τους Ρώσους φιλέλληνες το ρωσικό υπουργείο στέκεται ιδιαίτερα στον ρωσο-τουρκικό πόλεμο (1828) και στη νίκη της Ρωσίας.
Υπογραμμίζει μάλιστα ότι αυτή η νίκη «επέτρεψε να συμπεριληφθεί στη συνθήκη της Αδριανούπολης το 1829 άρθρο για την παραχώρηση στην Ελλάδα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία καθεστώτος αυτονομίας». Τονίζει τέλος ότι «η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ελληνική ανεξαρτησία», όταν στις 5 (17) Σεπτεμβρίου 1828, εγκαθιδρύθηκαν ελληνορωσικές διπλωματικές σχέσεις και επιδόθηκαν τα διαπιστευτήρια του απεσταλμένου του αυτοκράτορα Νικολάου Α΄ στον κυβερνήτη της Ελλάδας Ι. Καποδίστρια.