ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Επιμένει και ανατολικά ο Δένδιας – Συνάντηση με Λαβρόφ

Επιμένει και ανατολικά ο Δένδιας – Συνάντηση με Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντιέται σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο Σότσι του Εύξεινου Πόντου, όπου η ατζέντα των συνομιλιών θα επικεντρωθεί σε  διμερή και περιφερειακά θέματα. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την επισκεψή του Δένδια έκανε σε ανακοινωσή του ένα σύντομο απολογισμό των ελληνορωσικών σχέσεων.

Στην συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, θα συζητήσει με τον Λαβρόφ θέματα διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας, αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου. Θα έχει την ευκαιρία να μεταφέρει στο Λαβρόφ την πρόσφατη εμπειρία του από την εμπόλεμη Μέση Ανατολή και να ανταλλάξει μαζί του σκέψεις για το Παλαιστινιακό και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Ο Δένδιας εμφανίζεται ενισχυμένος και από την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, για την οποία του εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους ο Ισραηλινός και ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα, μετά την ανακωχή στη Γάζα.

To ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει, επίσης, ότι «σκοπός της συνάντησης είναι να συζητηθούν οδοί περαιτέρω ανάπτυξης του πολιτικού διαλόγου, η υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Μιχαήλ Μισούστιν» κατά τη συνάντησή τους στην Ελλάδα στις 24 Μαρτίου και την τηλεφωνική τους επικοινωνία στις 5 Μαΐου, «καθώς και οι προοπτικές εμβάθυνσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας υπό τις συνθήκες των περιορισμών λόγω κορονοϊού»,

Τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται επίσης να συζητηθούν. Είναι άλλωστε γνωστό, ότι η Μόσχα παραμένει σταθερή στη στάση της, τόσο στο Κυπριακό όσο και στην ελληνοτουρκική διαφορά για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, παρά την σημαντική, σχεδόν αλματώδη, αναβάθμιση των σχέσεών της με την Άγκυρα.

Συναντήσεις με ομογενείς

Με την ολοκλήρωση των διμερών επαφών και των κοινών δηλώσεων, ο Έλληνας υπουργός προβλέπεται να ξεναγηθεί στο εκπαιδευτικό κέντρο Sirius στο Σότσι, πριν αναχωρήσει για τις πόλεις Ανάπα και Γκελεντζίκ, στα παράλια του βορείου Ευξείνου Πόντου, στις οποίες υπάρχει μακραίωνη ελληνική παρουσία. Την Τρίτη εξάλλου, είναι προγραμματισμένο να συμμετέχει σε εκδηλώσεις και να έχει συναντήσεις με επιφανείς ομογενείς, εκπροσώπους των ομογενειακών κοινοτήτων, τοπικούς αξιωματούχους, καθώς και επιχειρηματίες.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές ότι ο Ισραηλινός και ο Παλαιστίνιος πρέσβης εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στον υπουργό Εξωτερικών για τη συνεισφορά του στην επίτευξη της εκεχειρίας στη Γάζα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τα παραπάνω, σε συνδυασμό και με την ανακοίνωση Μητσοτάκη, ότι η Ελλάδα θα συνδράμει την Αίγυπτο στην περίθαλψη Παλαιστίνιων τραυματιών επιβεβαιώνουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Στο πνεύμα αυτό, αλλά και με αιχμές για την Τουρκία, είναι και το σημείωμα του Νίκου Δένδια στην Ειδική Έκδοση για το 2021 του Επενδυτικού Οδηγού για την Ελλάδα (2021 Special Edition of Greece Investor Guide). Εκεί, ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι φιλοδοξία της χώρας μας είναι να λειτουργήσει σαν γέφυρα συνεργασίας, τόσο ανάμεσα στα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη όσο και μεταξύ της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου.

Βολές προς την Άγκυρα

Ο Νίκος Δένδιας υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να ενισχύσει τη συνεργασία με όλες τις χώρες εταίρους και συμμάχους, για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Τονίζει επίσης την ανάγκη για την εντατικοποίηση της πολυμερούς διπλωματίας σε ό,τι αφορά την  αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και επισημαίνει ότι «η εποχή των αυτοκρατοριών έχει τελειώσει».

«Η στρατηγική μας δεν είναι απάντηση στην κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, που προκαλείται από τις νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες της Τουρκίας» αναφέρει χαρακτηριστικά. Συμπληρώνει επίσης ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας «να οικοδομήσει μια σφαίρα επιρροής στην περιοχή, προσπαθεί να  προσομοιώσουν, αν και ανεπιτυχώς, την πολιτική εξουσίας του 19ου αιώνα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, η πανδημία και η κλιματική αλλαγή δείχνουν την ανάγκη για πολυμέρεια και παγκόσμια συνεργασία. «Η επιστροφή σε παλιούς τρόπους αντιμετώπισης της διεθνούς πολιτικής, όπως ορισμένοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν σήμερα, δεν είναι πλέον εφικτή» σημειώνει ο Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι μαζί με την εποχή των αυτοκρατοριών έχει τελειώσει «και η εποχή των αποκλειστικών σφαιρών επιρροής».

Έδωσε στίγμα ο Δένδιας

Προσθέτει, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα και το τέλος των διμερών σχέσεων και υπογραμμίζει την έμφαση που δίνει το υπουργείο Εξωτερικών στην οικοδόμηση διμερών δεσμών τόσο εντός ΕΕ όσο και στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο. Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει επίσης ότι στόχος του είναι η ενίσχυση των ισχυρών δεσμών της Ελλάδας «με τους παραδοσιακούς συμμάχους, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ», αλλά και η προσέγγιση χωρών με «αυξημένο αποτύπωμα σε παγκόσμιες υποθέσεις, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς , και την Αυστραλία».

Ειδικά για τις ΗΠΑ σημειώνει ότι η αναθεωρημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας «ιδανικά θα έχει υπογραφεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού», ενώ τονίζει την σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης σε πολλούς άλλους τομείς. Επαναλαμβάνει παραλλήλως την πεποίθησή του ότι οι ΗΠΑ μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της και δηλώνει ότι «υποστηρίζουμε μια ισχυρότερη και πιο ορατή παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και πολιτικά».

Αναφέρεται τέλος στην συμφωνία ΕΕ-Κίνας για τις επενδύσεις (CAI), κάνοντας λόγο για μια ευκαιρία για την ΕΕ και την Ελλάδα «να εξισορροπήσουν τις επενδυτικές ροές και να διασφαλίσουν τη θέση των οικονομικών φορέων στην Κίνα». Με τις απαραίτητες και προβλεπόμενες δεσμεύσεις βέβαια για τη δημιουργία ενός δίκαιου και διαφανούς εμπορικού περιβάλλοντος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι