ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τί είπαν Γεραπετρίτης-Φιντάν για την επόμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Τί είπαν Γεραπετρίτης-Φιντάν για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Ν. Υόρκη,

Με τον Χακάν Φιντάν συναντήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, συνάντηση που κράτησε περίπου μία ώρα.

Η συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν ολοκληρώθηκε γύρω στις 2 και πραγματοποιήθηκε πριν από το άτυπο γεύμα των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και διήρκησε μία ώρα, λαμβάνοντας χώρα στα Γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στη διάρκειά της συζητήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όμως θα πρέπει να γίνονται σεβαστά το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών και η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ. Επί αυτού απαιτείται μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ της Τουρκίας με την ΕΕ.

Στο σκέλος της συζήτησης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Γεραπετρίτης έθεσε όλα τα θέματα που κατά το προηγούμενο διάστημα δημιούργησαν εντάσεις εκ μέρους της Τουρκίας, επισημαίνοντας την ανάγκη ύπαρξης καλού κλίματος, αποφυγής εντάσεων και σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Συζητήθηκε, επίσης, η επικείμενη συνάντηση των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, όπου θα συζητηθούν το χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα βήματα του διαλόγου.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης του διαλόγου στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αξιοποίησης της ευκαιρίας που θέτει η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Δηλώσεις Γεραπετρίτη πριν τη συνάντηση

«Η Ελλάδα είναι επί της αρχής υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Βεβαίως είναι αυτονόητο ότι η πορεία αυτή περνά μέσα από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών» τόνισε ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες.

Επίσης, σημείωσε ότι «είναι σημαντικό την περίοδο αυτή, όπου με πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία για την επανεκκίνηση των συζητήσεων στο Κυπριακό, να επιτευχθεί μια ωφέλιμη και δημιουργική στάση, έτσι ώστε το Κυπριακό ζήτημα, το οποίο αποτελεί ένα τεράστιο αγκάθι για την παγκόσμια ειρήνη, για την ασφάλεια, για το διεθνές δίκαιο, επιτέλους να λυθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών» προσθέτοντας ότι θα έχει κατ’ιδίαν συνάντηση με τον Χακάν Φιντάν.

Παράλληλα, όσον αφορά το δεξαμενόπλοιο Sounion ανέφερε ότι “καταβάλλεται μια σημαντική διπλωματική προσπάθεια μεταξύ των χωρών και η Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προλάβουμε την οποιαδήποτε οικολογική καταστροφή που θα μπορούσε δυνητικά να προκληθεί. Είχα ο ίδιος συνομιλία χθες και με τον υπουργό εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας για να διασφαλίσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η όσο το δυνατόν ασφαλέστερη διεκπεραίωση του ζητήματος αυτού”.

Η δήλωση Γεραπετρίτη

“Προσερχόμαστε στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σε μια εξαιρετικά δύσκολη και ευαίσθητη περίοδο για τη διεθνή ασφάλεια για την Ουκρανία. Θα ενημερωθούμε από τον υπουργό Εξωτερικών της Oυκρανίας, τον κ.Κουλέμπα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις. Το ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί απολύτως η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της Ουκρανίας. Σχετικά με τη Μέση Ανατολή, η κατάσταση δυστυχώς βαίνει προς το χειρότερο με διάχυση των εχθροπραξιών. Μας ανησυχεί ιδιαιτέρως η κατάσταση στην Δυτική Όχθη, στον Λίβανο, στην Ερυθρά Θάλασσα. Ιδιαίτερα για την Ερυθρά Θάλασσα, υφίσταται και το δεξαμενόπλοιο Sounion, το οποίο βρίσκεται εκεί μετά από επίθεση. Καταβάλλεται μια σημαντική διπλωματική προσπάθεια μεταξύ των χωρών και η Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προλάβουμε την οποιαδήποτε οικολογική καταστροφή που θα μπορούσε δυνητικά να προκληθεί. Είχα ο ίδιος συνομιλία εχθές και με τον υπουργό εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας για να διασφαλίσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η όσο το δυνατόν ασφαλέστερη διεκπεραίωση του ζητήματος αυτού. Θα ενημερωθούμε και από την Συντονίστρια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την ανθρωπιστική Βοήθεια και για την ανοικοδόμηση στη Γάζα, για να μπορέσουμε να έχουμε μια κοινή στάση στο κρίσιμο αυτό ζήτημα. Είναι σημαντικό σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους να μπορούμε να καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι και να συζητούμε. Στο πλαίσιο αυτό θεωρώ κρίσιμη την παρουσία μετά από πέντε χρόνια στο άτυπο συμβούλιο του Τούρκου υπουργού εξωτερικών. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Η Ελλάδα είναι επί της αρχής υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Βεβαίως είναι αυτονόητο ότι η πορεία αυτή περνά μέσα από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών. Ιδιαιτέρως δε είναι σημαντικό την περίοδο αυτή, όπου με πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία για την επανεκκίνηση των συζητήσεων στο Κυπριακό, να επιτευχθεί μια ωφέλιμη και δημιουργική στάση, έτσι ώστε το Κυπριακό ζήτημα, το οποίο αποτελεί ένα τεράστιο αγκάθι για την παγκόσμια ειρήνη, για την ασφάλεια, για το διεθνές δίκαιο, επιτέλους να λυθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Θα έχω την ευκαιρία να έχω κατ’ ιδίαν συζητήσεις και με τη Συντονίστρια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όσο και με τον Τούρκο ομόλογό μου, για να αξιολογήσουμε τα ζητήματα αυτά”.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx