ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Τί είπε ο Δένδιας για Τουρκία και Ερντογάν

Τί είπε ο Δένδιας για Τουρκία και Ερντογάν, Βαγγέλης Σαρακινός

Στην εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις αλλαγής της τουρκικής συμπεριφοράς προχώρησε ο Νίκος Δένδιας, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist. Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε επίσης ορόσημο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο την επίσκεψη του Ερντογάν στη κατεχόμενη Κύπρο, στις 20 Ιουλίου.

«Θα δούμε τι θα συμβεί» είπε  χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας, όταν ρωτήθηκε για την τρέχουσα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας παραλλήλως τη λύπη του για το γεγονός ότι «αν και αντιμετωπίζουμε λιγότερες εντάσεις», δεν έχει δει «απτές αποδείξεις της αλλαγής τόσο της συμπεριφοράς της Τουρκίας όσο και των πεποιθήσεων της». Να προσυπογράφει δηλαδή, όπως εξήγησε, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Αναφερόμενος συνολικά στην εξωτερική πολιτική, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ελλάδα, όπως και οι περισσότερες χώρες της ευρύτερης περιοχής, έχει μια πολιτική αρχών και λειτουργεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, σε αντίθεση με μια μειονότητα στην Τουρκία, η οποία «για τους δικούς της λόγους δεν συμμερίζεται αυτές τις αρχές». Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε τις γνωστές θέσεις ότι η προσέγγιση μέσα από πολιτικές των κανονιοφόρων του 19ου αιώνα δεν μπορεί να παίξει κανέναν ρόλο στον 21ο και ότι η Ελλάδα θέλει και την Τουρκία «να ανήκει σε αυτήν την αρχιτεκτονική και να συμμεριστεί αυτήν την προσέγγιση».

Ο Δένδιας για τη διπλή προσέγγιση

Αναμενόμενο ήταν ο υπουργός Εξωτερικών να ερωτηθεί και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και ιδιαίτερα για την διπλή προσέγγιση που έχει υιοθετήσει η ΕΕ. Στο ερώτημα λοιπόν εάν το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία και παραλλήλως την χρηματοδοτούν με 5 δισ. ευρώ για το μεταναστευτικό, θα συμβάλλει στο να συμμορφωθεί, απάντησε ότι η Ελλάδα πίστευε και πιστεύει σχετικά με την Άγκυρα σε μία διπλή προσέγγιση. Από τη μια δηλαδή στην παροχή κινήτρων προς την Τουρκία, προκειμένου να κινηθεί προς την κατεύθυνση των δημοκρατικών αξιών και στου σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και από την άλλη «μία σαφή υπόμνηση ότι αν αυτό δεν συμβεί, από εκεί και πέρα η ΕΕ πρέπει να λάβει μέτρα».

Αυτή η διπλή προσέγγιση, όπως και ο ίδιος παραδέχθηκε, δεν εχει επιφέρει ωστόσο, μεχρι στιγμής τουλάχιστον ουσιαστικές αλλαγές στην τουρκική συμπεριφορά. Τα γεωτρύπανα από την κυπριακή ΑΟΖ αποσύρθηκαν βέβαια, η απειλή όμως παραμένει και οι προκλήσεις συνεχίζονται με την ίδια ένταση στα Βαρώσια, αλλά και στις νέες απαράδεκτες προτάσεις που έριξαν στο τραπέζι για το Κυπριακό η Άγκυρα και οι Τουρκοκύπριοι. Παραλλήλως, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αν και δεν έχουμε την ένταση της προηγούμενης χρονιάς, η προκλητική ρητορική συνεχίζεται, όπως και οι προκλήσεις για το Αιγαίο και τη Θράκη.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι κάποια κράτη της ΕΕ δεν ήταν πρόθυμα «να ακολουθήσουν με γενναιότητα και σαφήνεια αυτήν την κατεύθυνση», δηλαδή την σκληρή γραμμή των κυρώσεων, προσθέτοντας ωστόσο, ότι με την διπλή προσέγγιση βρέθηκε «κοινός τόπος και φτάσαμε σε ένα επίπεδο κατανόησης». Εκτίμησε επίσης ότι «έγινε σαφές και στην τουρκική πλευρά», πως αν συνεχίσει στην λογική της έντασης του περασμένου χρόνου τόσο στο μεταναστευτικό (τα γεγονότα του Έβρου) όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο (τον περασμένο Αύγουστο) «οι κυρώσεις είναι το μόνο μέτρο που η ΕΕ έχει στη διάθεσή της και θα το επιβάλλει». Εξέφρασε τέλος την ελπίδα, σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία να κάνει την ορθή επιλογή. Η ελπίδα όμως δεν αποτελεί στρατηγική.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι