ΑΠΟΨΗ

Τι πρέπει να πει ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν

Τι πρέπει να πει ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν, Κωνσταντίνος Κόλμερ

Προσερχόμενος ο Έλληνας πρωθυπουργός στην διάσκεψη του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λετονίας προσεχώς, όπου θα συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, πρέπει να έχει στο ντοσιέ του τις διαφορές του Ελληνισμού έναντι της Τουρκίας – ευρύτερος αυτής παγκοσμίως. Διαφορετικά η συνάντηση θα καταλήξει εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων ή σε αποτυχία. Το δεύτερο καλύτερο του πρώτου…

Μεταξύ των διαφορών υπάρχουν ήπια μέτρα πολιτικής και μετά ισχυρά. Στα πρώτα ανήκουν ο τερματισμός της παρανόμου δραστηριότητος του τουρκικού πρακτορείου της Κομοτηνής, επ’ απειλή κλεισίματος του στην επομένη επέμβαση του σε αρχαιρεσίες της χώρας μας (δημοτικές κι αυτοδιοικητικές εκλογές). Οι Μουσουλμάνοι είναι Έλληνες πολίτες.

Η διακοπή των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο και στον ποταμό Έβρο, όπου βεβαίως θα αποπερατωθεί ο φράκτης καθ’ όλον το μήκος της συνοριακής γραμμής με την Τουρκία και εν μέρει με την Βουλγαρία, είναι αυτονόητος για τις καλές σχέσεις μεταξύ των γειτονικών χωρών. Το να καταγγέλλει την Ελλάδα, ο αδίστακτος Ερντογάν ότι “πνίγει” παιδιά στο Αιγαίο που ο ίδιος αποστέλλει με σαπιόβαρκες είναι αυτόχρημα αντιφατικό και συνεπώς γελοίο. Ωστόσο καλό θα ήταν να μετριάσει το υποκριτικό του ενδιαφέρον για τους Σύριους οικονομικούς πρόσφυγές που τους οδηγεί στον θάνατο. Υπάρχει και το διεθνές δικαστήριο εγκληματιών πολέμου…

Περαιτέρω υφίσταται η παραβίαση της Αγιά Σοφιάς που θα ήταν καλύτερα να επανέλθει στην προτέρα της κατάσταση ως μνημείο της ανθρωπότητας, διακηρυγμένο υπό της Unesco διαφορετικά η Ελλάς θα εφαρμόσει αντίμετρα (υπάρχουν!). Στα δυνατά ζητήματα που χωρίζουν τις δύο χώρες είναι πρώτα η παραβίαση από την Τουρκία της Συνθήκης της Λωζάνης: Η καταστροφή του Ελληνισμού στην Ίμβρο και την Τένεδο από την διαχρονική πολιτική της Τουρκίας πρέπει να σταματήσει – ποτέ δεν είναι αργά.

Χωρικά ύδατα και “Γαλάζια Πατρίδα”

Οι παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων από τους Τούρκους λιμενικούς και τους ψαράδες είναι απαράδεκτες κι αν δεν τερματισθούν, το Αιγαίο δεν πρόκειται να ησυχάσει. Αυτονοήτως οι πτήσεις της τουρκικής αεροπορίας με επανδρωμένα και μη αεροσκάφη που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 μιλίων, είναι απαράδεκτες για κάθε κυβέρνηση που προστατεύει την εθνική κυριαρχία της χώρας της. Διαφορετικά θα ζητηθούν κυρώσεις εις βάρος του Ερντογάν, προσωπικώς και της οικογενείας του. Έχουμε “ράμματα για την γούνα τους”, αλλά υπάρχουν κι οι καταρρίψεις πέραν των ανασχέσεων.

Το θεώρημα της “Γαλάζιας Πατρίδας” είναι ανιστόρητο και καταγέλαστο παγκοσμίως. Πατρίδα των Τούρκων είναι τα ασιατικά υψίπεδα ούτε καν τα παράλια της Ιωνίας. Αλλά όταν ερεθίζει ο Ερντογάν τα αρπακτικά ένστικτα του τουρκικού όχλου με παραμύθια ότι  “θα έρθει ένα βράδυ”, καλόν είναι να του θυμίσουμε ότι χωρικά ύδατα της Τουρκίας είναι τρία μίλια στο Αιγαίο, όπως η ιδία όρισε στην Συνθήκη της Λωζάνης. Υπάρχουν κι άλλα νησιωτικά εδάφη που κατέχει πέραν των τριών μιλίων, όπως απέδειξε ο άρτι εκλεγείς βουλευτής καθηγητής Άγγελος Συρίγος, προς μεγάλη στενοχώρια του ΕΛΙΑΜΕΠ!

Η μετονομασία των Στενών σε τουρκικά είναι υπόθεση διεθνής και πάντως οι ναυτικοί χάρτες δεν αλλάζουν. Ο εξοπλισμός των ελληνικών νήσων είναι μέτρον προνοίας απέναντι στις απειλές του Ερντογάν. Μπορεί να εμπλουτισθεί με επιθετικούς πυραύλους, αν ο Ερντογάν συνεχίζει το χαβά “αποστρατικοποίησης”.

“Κόκκινο πανί” ο Ερντογάν

Τελικώς ερχόμεθα στο Κυπριακό. Ξέρει ο Ερντογάν ότι αν δεν λύσει το πρόβλημα αυτό, που είναι εισβολής και κατοχής, ποτέ δεν πρόκειται ν’ αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του Ελληνισμού προς την Τουρκία. Πάντα θα υπάρχει η υποψία ότι υπογράφει συμφωνίες για να τις παραβιάζει εν συνεχεία, όπως ο Χίτλερ. Μία ρεαλιστική και δικαία λύση του Κυπριακού αρχίζει από την απόδοση της Αμμοχώστου στους Κυπρίους και τελειώνει στην αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων απ’ τα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, πριν ή καταστούν όμηροι της.

Μικρά πιθανότητα υπάρχει ν’ αποδεχθεί ο Ερντογάν τις αξιώσεις αυτές της ελληνικής κυβερνήσεως. Ας τις απορρίψει! Αλλά τότε θα είναι υπόλογος ενώπιον των άλλων κυβερνήσεων για το ναυάγιο της συναντήσεως.

Μην λησμονεί ο Τούρκος πρόεδρος ότι ενώ αυτός απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ημίσεως του τουρκικού “έθνους” , η πλειοψηφία τους ελληνικού λαού υπερψήφισε δύο φορές μέσα στους τελευταίους μήνες το πατριωτικό μέτωπο και καταδίκασε τον ενδοτισμό των θιασωτών της… συνεκμετάλλευσης. Ο Κυριάκος είναι προσφιλής στην Δύση, ενώ ο Ταγίπ “κόκκινο πανί”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι