ΑΠΟΨΗ

Τι σημαίνουν τα “τρία κράτη” του Ερντογάν

Τι σημαίνουν τα “τρία κράτη” του Ερντογάν

Στο παράνομο αεροδρόμιο των κατεχομένων, στην Τύμπου, τον Ερντογάν υποδέχθηκε χθες “αυθόρμητο πλήθος”, το οποίο κρατούσε πανό, που έφεραν συνθήματα, όπως «Τρία κράτη, ένα έθνος», που παραπέμπει στην Τουρκία, το ψευδοκράτος και το Αζερμπαϊτζάν. Το Μπακού, ως γνωστό, θα το  επισκεφθεί επίσημα σήμερα (αναχώρησε χθες από τα κατεχόμενα) ο Τούρκος Πρόεδρος. Τρία… κράτη, λοιπόν. Τουρκικά!

Τη Δευτέρα επισκέπτεται το ένα και την Τρίτη, το δεύτερο! Ένα άλλο πανό έγραφε «Αγάπη μας η Γαλάζια Πατρίδα», που θύμιζε το μεγαλεπήβολο τουρκικό “όραμα”, του «Τουρκικού Αιώνα». Προφανώς, αυτά τα πανό, όπως και οι σημαίες της Τουρκίας, ψευδοκράτους και Αζερμπαϊτζάν, που ανέμιζαν, ήταν μέρος της οργανωμένης, στημένης υποδοχής, που επεφύλασσε το επιχορηγούμενο από την κατοχική δύναμη εγκάθετο καθεστώς.

Όπως οργανωμένο ήταν το γεγονός ότι η πομπή του νεοσουλτάνου σταμάτησε για να χαιρετήσει και  συνομιλήσει, με το “αυθόρμητο πλήθος”. Το ταξίδι ρουτίνας του Ερντογάν, που γίνεται μετά από εκλογική επιτυχία και πομπωδώς διαφημίζεται ως «η πρώτη επίσκεψη εκτός Τουρκίας», δεν αναμενόταν ότι θα διαφοροποιούσε την τουρκική στάση. Μόνο οι γνωστοί αιθεροβάμονες, σε Κύπρο, Ελλάδα κι αλλού, πίστευαν- και μάλλον εξακολουθούν να πιστεύουν ακόμη- πως τώρα που ξεμπέρδεψε με τις εκλογές, θα εγκαταλείψει τις μαξιμαλιστικές του θέσεις στο Κυπριακό.

Μετά από συνομιλίες που είχε με τους εγκάθετους του, ο Ερντογάν επανέλαβε το γνωστό αφήγημα για δυο κράτη. «Αν πρόκειται να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο δρόμος περνά από αναγνώριση της ‘’ΤΔΒΚ’’», είπε. Φρέσκαρε την μνήμη όλων πως ζητά αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας και ίσο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων. Αυτή η πολιτική στάση, που απευθυνόταν και στο εσωτερικό ακροατήριο, στα κατεχόμενα, Τουρκοκύπριους και εποίκους, συνδυάζεται με εξαγγελία έργων. Έργων, που η πρώτη εντύπωση παραπέμπει στη… διευκόλυνση της ζωής τους στα κατεχόμενα, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Έθεσε ως προτεραιότητα την μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Όπως έγινε πριν μερικά χρόνια με την μεταφορά νερού. Πρόκειται για έργα πλήρους εξάρτησης, που βαθμηδόν οδηγούν στο “όραμα” της προσάρτησης ή της ένωσης της Τουρκίας και του ψευδοκράτους. Αυτό το σενάριο συντηρείται ενώ προτάσσεται η πολιτική της αναγνώρισης. Στα κατεχόμενα, λοιπόν, θα γίνουν διάφορα έργα, κάποια τα ανακοίνωσε, άλλα περιλαμβάνονται στην πρόσφατη συμφωνία, που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος. Έργα, που ενισχύουν εν πολλοίς τις τουρκικές επεκτατικές επιδιώξεις στην Κύπρο. Έργα, με τα οποία εδραιώνουν την κατοχική παρουσία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ακόμη ότι θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα «κυριαρχικά και νόμιμα δικαιώματα» των Τ/Κ, στην Ανατολική Μεσόγειο, εννοώντας ότι η κατοχική δύναμη θα έχει λόγο και πρωταγωνιστικό ρόλο στα ενεργειακά.

Τα τουρκικά μηνύματα

Τα τουρκικά ιμπεριαλιστικά σχέδια στην Κύπρο και την περιοχή είναι γνωστά, διατυπώνονται με σαφήνεια. Το δίλημμα, που τίθεται ενώπιον μας είναι μεταξύ της αποδοχής τους/αναζήτησης “συμβιβασμού” στη βάση αυτή ή αποτροπής και ανατροπής τους. Τούτο δεν γίνεται προφανώς με παρακάλια.

Τούτο γίνεται με την αναζήτηση εργαλείων, που θα οδηγήσουν την Τουρκία στην αναθεώρηση της αναθεωρητικής της πολιτικής. Κι αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είναι και η πρωτοβουλία που προτάσσει η Λευκωσία. Είναι μια διέξοδος. Δεν σημαίνει ότι θα πετύχει. Αλλά και να αποτύχει δεν θα μπορεί κανείς να κατηγορήσει την Κυπριακή Δημοκρατία ότι δεν προσπάθησε. Είναι, άλλωστε, η πρωτοβουλία της Κύπρου έναντι της εμμονής της κατοχικής δύναμης για αναγνώριση της παρανομίας και των τετελεσμένων.

Υπάρχουν, διάφοροι κύκλοι, που θεωρούν πως επειδή για μια ακόμη φορά είμαστε «στο παρά πέντε της διχοτόμησης» ( ο μπαμπούλας είναι εδώ), πρέπει να βρεθεί… συμβιβασμός στη βάση της τουρκικής θέσης. Αν τον “συμβιβασμό’ τον βαπτίσουν και Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, τότε όλα θα είναι εντάξει!

Υ.Γ. Δεν παρέλειψε ο Ερντογάν να στείλει και μήνυμα προς την Αθήνα, η ηγεσία της οποίας αναλώνεται σε παρακάλια προς την κατοχική δύναμη: «Αν υπάρξουν κάποιοι που θέλουν να εμποδίσουν την ειρήνη, τότε θα αναγκαστούμε να εφαρμόσουμε διαφορετικό σχέδιο»… «Όσοι επιδίδονται σε ανούσιες εξοπλιστικές δραστηριότητες θα πρέπει να υπολογίζουν προσεκτικά τους κινδύνους που θα επιφέρουν αυτές οι δραστηριότητες».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι