ΘΕΜΑ

Το παρασκήνιο Ελλάδας-ΗΠΑ για την αποστολή νέων όπλων στην Ουκρανία

Το παρασκήνιο Ελλάδας- ΗΠΑ για την αποστολή νέων όπλων στην Ουκρανία. Αλφόνσος Βιτάλης

Σε μείζον θέμα ενδέχεται να εξελιχθεί η «προτροπή» – «πίεση» προς την Αθήνα, στο παρασκήνιο, να αποστείλει πρόσθετα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει την ρωσική εισβολή. Πιθανότατα το θέμα αυτό να «βαρύνει» την ατζέντα της συνάντησης των κκ Μπαϊντεν και Μητσοτάκη κατά την διάρκεια της συνάντησης τους στο Λευκό Οίκο. Το Μαξίμου προσπαθεί όσο το δυνατόν να περιορίσει τυχόν «αγκάθια» που μπορεί να τεθούν στην ιδιαίτερα σημαντική αυτή συνάντηση και φροντίζει ώστε ο Πρωθυπουργός να πάει στο Λευκό Οίκο με επικυρωμένη  από την Ελληνική Βουλή την συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Ωστόσο η Αμερικανική πλευρά όλο το τελευταίο διάστημα ζητεί από την Ελλάδα να αποστείλει στο Κίεβο το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα των S-300.

Πάντως για την ώρα η Αθήνα αρνείται να αποσύρει από την Κρήτη και να αποστείλει στην Ουκρανία τους S-300  καθώς τους θεωρεί απολύτως απαραίτητους για την άμυνα και την αποτροπή της τουρκικής απειλής. Διαμηνύει μάλιστα ότι έχει συνδράμει στρατιωτικά την Ουκρανία , σε αντίθεση με την Άγκυρα που δεν έχει στείλει οπλικά συστήματα αν και είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο το όλο θέμα των S-300 πήρε νέες διαστάσεις και επανήλθε με ένταση καθώς πριν περίπου τρεις βδομάδες η Σλοβακία απέστειλε προς την Ουκρανία συστοιχίες S-300 που είχε στην κατοχή της από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 όταν διαλύθηκε η ενιαία Τσεχοσλαβακία. Οι εκτιμήσεις και η εικόνα που διαμορφώνεται και από την Αθήνα πως «ο πόλεμος θα τραβήξει ακόμα», ανοίγει νέο κύκλο ισχυρών πιέσεων προς την Ελληνική πλευρά να παραχωρήσεις τους Ρωσικής κατασκευής S-300 στο Κίεβο καθώς θα είναι απολύτως χρήσιμοι και αποτελεσματικοί για την αντιαεροπορική και αντιπυραυλική θωράκιση της Ουκρανίας.

Στην Αθήνα υπάρχουν εκτιμήσεις πως σε λίγο η Αμερικανική πλευρά δεν «θα ακούει» τα περί τουρκικής απειλής και αμυντικής προστασίας της χώρας με τους S-300.  Επίσης υπάρχουν εκτιμήσεις ότι δίπλα στις πιέσεις θα ανοίξει και ένα «ιδιότυπο παζάρι», καθώς θεωρείται απολύτως αναγκαίο από τους Αμερικανούς να «πάει» στην Ουκρανία οποιοδήποτε Ρωσικής ή Σοβιετικής προέλευσης οπλικό σύστημα , βρίσκεται στην Ευρώπη και στις χώρες των «Δυτικών Συμμάχων».

Παρασκήνιο Ελλάδας – ΗΠΑ

Στο παζάρι αυτό και καθώς η Αθήνα προτάσσει θέμα άμυνας και ασφάλειας έναντι της τουρκικής απειλής , είναι πιθανόν να πέσει και η «ανταλλαγή» των S-300 ώστε να φύγουν επειγόντως για Ουκρανίας με το γνωστό σύστημα έτοιμων «Patriot» , καθώς οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν ήδη το οπλικό σύστημα, γνωρίζουν τον χειρισμό του και την επιχειρησιακή δραστηριότητα του. Δεν αποκλείεται μάλιστα και προς τούτο προετοιμάζεται και η Αθήνα το όλο θέμα της «ανταλλαγής» των S-300 με «Patriot» να είναι από τα θέματα που θα ανοίξει η Αμερικανική πλευρά και ο κ. Μπάϊντεν στο ραντεβού με τον κ. Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο. Πάντως όπως επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές, διπλωμάτες αλλά και στρατιωτικοί , που δεν αμφισβητούν τις δυνατότητες των «Patriot», είναι πιθανόν με την «ανταλλαγή» αυτή να μπει ακόμα περισσότερο στο στόχαστρο του Κρεμλίνου η Ελληνική πλευρά. Κρισιμότατο όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι είναι αν τελικά “κλειδώσει” μια τέτοια συμφωνία και αφού δεν αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα των «Patriot», να «είναι ξεκάθαρο πως δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός για την τοποθέτηση τους σε οποιοδήποτε σημείο της Ελληνικής Επικράτειας».

Επίσης σημαντικό θέμα το οποίο δεν αποκλείεται να τεθεί στο ραντεβού στον Λευκό Οίκο είναι το ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για την προμήθεια από την Τουρκία 40 υπερσύγχρονων F-16 και τον εκσυγχρονισμό άλλων 80. Εδώ το ερώτημα είναι αν υπάρχουν τα σημαντικά ποσά ώστε να προμηθευτεί η Ελλάδα τα πανάκριβα αμερικανικά μαχητικά πέμπτης γενιάς τα F-35, ώστε να επαναφέρει την ισορροπία δυνάμεων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx