ΑΝΑΛΥΣΗ

Το σχέδιο του Ερντογάν για τα Κατεχόμενα

Το σχέδιο του Ερντογάν για τα Κατεχόμενα
epa11294122 Turkish President Recep Tayyip Erdogan attends a press conference with Iraq's prime minister during the former's visit to Baghdad, Iraq, 22 April 2024. EPA/Thaier Al-Sudani / POOL

Η συνεχής αναβάθμιση των στρατιωτικών υποδομών στα κατεχόμενα και η ενίσχυση της οικονομίας της αποσχιστικής οντότητας, είναι σημαντικά κομμάτια του γεωπολιτικού πάζλ της Άγκυρας.

Είναι σαφές πως στους σχεδιασμούς του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Άμυνας αλλά και στα μεγαλεπήβολα οράματα του Ερντογάν, η Κύπρος είναι ψηλά στις προτεραιότητες. Όπως σημειώνουν Τούρκοι αξιωματούχοι, το νησί θεωρείται προκεχωρημένο φυλάκιο και βασικός βραχίονας των γεωπολιτικών επιδιώξεων της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή. Αποτελεί μια μεγάλη βάση, που μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο.

Στρατικοποίηση προωθεί ο Ερντογάν

Οι επενδύσεις που γίνονται από τουρκικής πλευράς στην κατεχόμενη Κύπρο, κυρίως σε ό,τι αφορά το στρατιωτικό πεδίο, διαμορφώνουν μια εικόνα εδραίωσης της παράνομης παρουσίας της και αναβάθμισης των υποδομών που έχουν δημιουργηθεί. Για αυτόν το λόγο άλλωστε και δεν είναι στις προτεραιότητές της η συζήτηση για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, εκτός κι εάν η ελληνική πλευρά αποδεχθεί τις ακραίες αξιώσεις της. Και επειδή κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, η κατοχική πλευρά εδραιώνει και αναβαθμίζει την παρουσία της.

Είναι γνωστό ότι η Άγκυρα επενδύει πολλά λεφτά σε στρατιωτικές υποδομές στα κατεχόμενα. Έχουμε παρακολουθήσει ήδη μια σειρά από κινήσεις της κατοχικής δύναμης. Συγκεκριμένα, η Τουρκία έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση του παράνομου αεροδρομίου του Λευκονοίκου, το οποίο ως γνωστόν λειτουργεί ως βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για αποστολές στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως συναφώς αναφέρεται, τα Bayraktar TB2 –UAV είναι σε θέση να φέρουν όπλα, να μεταφέρουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο σε τουρκικά σκάφη που επιχειρούν στην περιοχή, έχει ακτίνα δράσης περίπου 200 χιλιόμετρα από τον σταθμό GDT (Ground Data Terminal), έχει κορυφή/μέγιστο ύψος 20.000 πόδια ύψος και μπορεί να εκτελεί επιχειρήσεις ISR (Identification-Surveillance-Reconnaissance).

“Γαλάζια Πατρίδα” και Κύπρος

Σημειώνεται ότι, μετά τη δημιουργία ενός νέου συστήματος καθοδήγησης και λειτουργίας (GDT- Ground Data Terminal) στην οροσειρά του κατεχόμενου Πενταδάκτυλου, η ακτίνα δράσης του μπορεί να φτάσει στις ακτές του Ισραήλ και του Λιβάνου. Παράλληλα, η ναυτική βάση στο Μπογάζι έχει ήδη σχεδιαστεί. Η υλοποίησή της βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα σχέδια έχουν εκπονηθεί και τα λεφτά έχουν δεσμευθεί. Συνεπώς θα γίνει και θα χρησιμοποιείται για την περιοχή.

Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα προχωρεί στην κατασκευή σταθμού παρακολούθησης πλοίων στο Ακρωτήρι του Αποστόλου Αντρέα και στην περιοχή Τέμπλος. Πρόκειται για σταθμό παρακολούθησης διέλευσης πλοίων και καταγραφής της θαλάσσιας κίνησης. Είναι ξεκάθαρο ότι οι βάσεις που δημιουργεί η Τουρκία, αλλά και οι άλλες υποδομές, ενισχύουν περαιτέρω την στρατικοποίηση του νησιού ενώ οι σχεδιασμοί εντάσσονται, όπως σημειώνεται, στο σχεδιασμό της “Γαλάζιας Πατρίδας”.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα λειτουργεί ήδη στρατιωτικές βάσεις και σε άλλες χώρες. Οι περισσότερες δυνάμεις εκτός Τουρκίας βρίσκονται στα κατεχόμενα. Βάσεις διαθέτει η Τουρκία και σε Κατάρ, Σομαλία, Συρία, Ιράκ, Λιβύη. Όλα τα πιο πάνω, σε σχέση με την Κύπρο, δεν τα έχουν δει στα Ηνωμένα Έθνη. Τη βαθμηδόν στρατικοποίηση του κατεχόμενου μέρους δεν την καταγράφουν στις εκθέσεις τους και κατηγορούν την ελληνική πλευρά για παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη, παραπέμποντας μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση καμερών στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

Ο στόχος του Ερντογάν

Ο πλήρης έλεγχος των κατεχομένων δια της στρατιωτικής ισχύος είναι η βασική παράμετρος. Υπάρχει και ο οικονομικός έλεγχος, που δημιουργεί την εξάρτηση. Το χρήμα εντάσσεται στη λογική της ήπιας ισχύος. Παράλληλα, η Άγκυρα ενθαρρύνει την οικονομική ανάπτυξη των κατεχομένων δια δικών της κεφαλαίων αλλά και τρίτων. Τούτο επιτυγχάνεται και μέσα από τον κατασκευαστικό τομέα και το σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών. Ένα πάρτι, που έχει αποφέρει πολλά χρήματα στα κατεχόμενα, ωστόσο τα μέτρα που έχει υιοθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται ότι θα “σκοτώσουν” το… χρυσοφόρο τούτο πεδίο.

Η Άγκυρα επιμένει και ενθαρρύνει επενδύσεις, που θα ελαφρύνουν οικονομικά και την ίδια καθώς πληρώνει τον λογαριασμό συντήρησης του κατοχικού καθεστώτος. Την ίδια ώρα, η κατεχόμενη Κύπρος παραμένει πάντα χρήσιμη για την Τουρκία καθώς λειτουργεί και ως πλυντήριο βρώμικου χρήματος αλλά και καταφύγιο απατεώνων.

Το σχέδιο ενίσχυσης της επιρροής, που υλοποιεί η Άγκυρα σε διάφορες περιοχές, έχει μόνιμο βραχίονα την Κύπρο, η γεωπολιτική αξιοποίηση της οποίας παραμένει ψηλά στους διαχρονικούς σχεδιασμούς της. Έχοντας διαμορφώσει μια μεγάλη εικόνα, χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως οι επενδύσεις, οι αμυντικές συμφωνίες, η λειτουργία στρατιωτικών βάσεων αλλά και οικονομική βοήθεια σε φτωχές χώρες, κυρίως της Αφρικής, το επεκτατικό όραμα του Ερντογάν υλοποιείται.

Ο σχεδιασμός αυτός δεν εφαρμόζεται χωρίς προβλήματα. Η Τουρκία δεν έχει πετύχει τους στόχους για ένα αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή, κυρίως με τους δυο πολέμους που συνεχίζονται. Ωστόσο τούτο δεν ανατρέπει τους σχεδιασμούς που προωθούνται. Στον πόλεμο στη Γάζα, αν και ο Ερντογάν επένδυσε πολλά, δεν κατάφερε να είναι ψηλά στην εξίσωση. Την ίδια στιγμή αν και δηλώνει παρών στο Ουκρανικό, η Μόσχα δεν ευνοεί την όποια μεσολάβηση της Άγκυρας και τούτο ξεκαθαρίστηκε προ ημερών στη συνάντηση Πούτιν και Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος, πάντως, συνεχίζει τις προσπάθειες για μια “νέα κανονικότητα” με την Αίγυπτο ενώ στήνει γέφυρες και με άλλες χώρες της περιοχής, παρά το γεγονός ότι δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Οι μεγάλες επιτυχίες του, ωστόσο, είναι κυρίως στην Αφρική αλλά και στα Βαλκάνια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι