ΣΧΟΛΙΟ

Τουρκικά επεκτατικά παίγνια με κατάληψη εδαφών

Τουρκικά επεκτατικά παίγνια με κατάληψη εδαφών, Κώστας Βενιζέλος

Οι ενέργειες της κατοχικής Τουρκίας στη νεκρή ζώνη, επαναφέρουν στο προσκήνιο ένα ζήτημα, που διαμορφώθηκε επί του εδάφους το 1974, μετά την ολοκλήρωση των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Μετά, δηλαδή, που διαμορφώθηκε η γραμμή Αττίλα. Έκτοτε, επικρατεί μια σύγχυση σε σχέση με τι ισχύει και τι όχι στη νεκρή ζώνη, στην ουδέτερη ζώνη, που καλύπτει την περιοχή μεταξύ των στρατιωτικών θέσεων της Εθνικής Φρουράς και των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων.

Η νεκρή ζώνη καλύπτει το 2,7% του συνόλου της επικράτειας της Κύπρου. Δεν είναι έδαφος που έχει καταληφθεί από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Είναι έδαφος που έχει παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ειρηνευτική Δύναμη ως ζώνη ασφαλείας μεταξύ των εκατέρωθεν στρατιωτικών δυνάμεων.

Σε παλαιότερες δηλώσεις του στον “Φιλελεύθερο”, ο πρέσβης Τάσος Τζιωνής (σήμερα Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας και Διοικητής της ΚΥΠ) εξήγησε ότι η νεκρή ζώνη είναι περιοχή του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ορίζεται από τις δυο γραμμές καταπαύσεως του πυρός, όπως αυτές αποτυπώθηκαν σε χάρτη από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ το 1974, κατά το τέλος των εχθροπραξιών της τουρκικής εισβολής.

Είναι κατά βάση μια περιοχή, σημειώνει, στην οποία δεν μπορούν να εισέρχονται και να δραστηριοποιούνται στρατιωτικές δυνάμεις, πέραν εκείνων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Η νεκρή ζώνη, συνέχισε, δεν παραχωρήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ούτε σε κανέναν άλλο. Ο ρόλος και οι λειτουργίες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τονίζει, ορίζονται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδίως εκείνο του 186 (1964).

Όπως συναφώς αναφέρει ο πρέσβης Τάσος Τζιωνής, κύρια αποστολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι η παρεμπόδιση της επανάληψης των εχθροπραξιών. Κατά τα άλλα, προσθέτει, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει την υποχρέωση να συνεισφέρει στην τήρηση του νόμου και της τάξεως και να μεριμνά για την επαναφορά ομαλών συνθηκών στη νεκρή ζώνη, πάντα σεβόμενη τα δικαιώματα των κατοίκων και των ιδιοκτητών περιουσιών.

Δεν έχουν αιφνιδιάσει

Τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή Άρσους-Πύλας, δεν είναι κάτι το καινούργιο. Οι τουρκικές κινήσεις στη νεκρή ζώνη χρονολογούνται. Στόχος της κατοχικής πλευράς είναι να επεκτείνει την “κυριαρχία” της, να μεγαλώσει εδαφικά την “ΤΔΒΚ”. Με βάση σχεδιασμό, που έχει διαμορφωθεί και υλοποιείται βαθμηδόν, στα πλαίσια μιας γενικής πολιτικής επιδίωξης για προέλαση στη νεκρή ζώνη, έχει μεταξύ άλλων κινηθεί στα Στροβίλια, στην περιοχή του Λήδρα Πάλας (πίσω από το ξενοδοχείο αλλά και στο γήπεδο), στην οδό Λήδρας, στο νεκροταφείο Wayne’s Keep, που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη στον Άγιο Δομέτιο και είναι αγγλικό.

Σε όλα αυτά εντάσσονται και κινήσεις στην περιοχή Δένειας και Αυλώνας. Συνεπώς δεν μπορεί να αντιμετωπισθούν οι κινήσεις στην περιοχή Άρσους-Πύλας μεμονωμένες. Άλλωστε, οι παραβιάσεις στην συγκεκριμένη περιοχή χρονολογούνται ενώ στη συγκεκριμένη περιοχή, οι σχεδιασμοί υπάρχουν εδώ και 25 χρόνια, όπως οι ίδιοι οι Τούρκοι ομολογούν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι