ΕΘΝΙΚΑ

Τροπολογία Μενέντεζ: Με όρους στην Τουρκία τα F-16

Τροπολογία Μενέντεζ: Με όρους στην Τουρκία τα F-16
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας των ΗΠΑ, γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, κατέθεσε στον αμυντικό προϋπολογισμό τροπολογία που θέτει προϋποθέσεις για την πώληση και αναβάθμιση των F-16 στην Τουρκία, δυσκολεύοντας περαιτέρω την κυβέρνηση Ερντογάν στη διαπραγμάτευση με την Ουάσιγκτον για συμφωνία. 

Η κατάθεση της τροπολογίας του Δημοκρατικού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ στη Γερουσία, αποτελεί τη συνέχεια της ανάλογης τροπολογίας που κατέθεσε ο βουλευτής Κρις Πάπας στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Η τροπολογία στη Βουλή είχε εγκριθεί στις αρχές Ιουλίου και πλέον είναι πολύ πιθανό οι προϋποθέσεις για την πώληση F-16 να καταστεί νόμος των ΗΠΑ, με την Άγκυρα να απορρίπτει το ενδεχόμενο να δεχθεί αγορά ή αναβάθμιση των F-16 υπό όρους.

Στην τροπολογία Μενέντεζ προβλέπονται τα εξής: «Ο Πρόεδρος δεν μπορεί να πουλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογία αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός και εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις Επιτροπές Αμυνας του Κογκρέσου τα κάτωθι:

»Μια τέτοια μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών. Και αυτή η πιστοποίηση πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα».

Ο Μενέντεζ είχε επισημάνει τους αυστηρούς όρους κάτω από τους οποίους θα μπορούσε να αποσύρει τις ενστάσεις του, λέγοντας: «Ήμουν πολύ σαφής σχετικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Πουλάμε τον στρατιωτικό μας εξοπλισμό με βάση κάποια στάνταρντ, με αυτούς που μοιράζονται τις αξίες μας και όχι απλώς στη βάση του οικονομικού κέρδους», είχε δηλώσει στο ΑΠΕ και στην ιστοσελίδα Hellas Journal. Και είχε αναφέρει τα εξής:

-Το θέμα της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

-Οι συνεχείς υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

-Οι στενές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία.

-Οι παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στις 26 Αυγούστου στην ομιλία που εκφώνησε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στην τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα είχε υπογραμμίσει μεταξύ άλλων ότι «η Τουρκία αποτελεί απειλή για όλη την Ανατολική Μεσόγειο».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι