ΣΧΟΛΙΟ

Ξεδοντιασμένης Βρετανικής Αυτοκρατορίας εποικοδομητικές ασάφειες

Βρετανία ψευδοκράτος. Ιωάννης Πεγειώτης
epa11601538 A policeman guards the entrance to the British Embassy building in Moscow, Russia, 13 September 2024. Six employees of the British Embassy, ​​who were in Russia under the auspices of the Directorate for Eastern Europe and Central Asia of the UK Foreign Office, have been stripped of their accreditation due to signs of intelligence activity discovered in their work, the Public Relations Center of the Russian FSB security service said. EPA/SERGEI ILNITSKY

Οι μετρ της «εποικοδομητικής» ασάφειας είναι οι Βρετανοί. Έχουν παράδοση στο Foreign Office οι τοποθετήσεις τους σκοπίμως να τυγχάνουν πολλαπλών ερμηνειών. Είναι μια προσέγγιση, που θεωρούν ότι με αυτήν μπορούν να ρίχνουν σταχτή στα μάτια όλων των υπολοίπων για να θριαμβεύουν τα βρετανικά σχέδια και επιδιώξεις.

Εκπρόσωπος του Foreign Office ρωτήθηκε από τον ανταποκριτή του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων στο Λονδίνο να σχολιάσει το αποτέλεσμα του δείπνου στη Νέα Υόρκη της 15ης Οκτωβρίου (Γκουτέρες, Χριστοδουλίδης, Τατάρ) και πώς βλέπει η βρετανική πλευρά την προοπτική συμμετοχής σε μια διευρυμένη συνάντηση με όλες τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Και η απάντηση ήταν η εξής: «Με ικανοποίηση είδαμε τη συνάντηση της Νέας Υόρκης μεταξύ του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και του Ελληνοκύπριου και Τουρκοκύπριου ηγέτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο, ως εγγυήτρια δύναμη και φίλος όλων των μερών, θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών».

Δηλαδή; Για την ταμπακέρα τίποτε. Δεν αναφέρεται σε συμμετοχή της Βρετανίας σε μια διευρυμένη σύνοδο για το Κυπριακό, το γνωστό σχήμα 5+1 (ΟΗΕ)+1 (Ε.Ε.). Αν και στις 14 Οκτωβρίου στο Λονδίνο όταν τέθηκε από κυπριακής πλευράς το θέμα, η βρετανική απάντησε με το… αυθόρμητο “και βεβαίως θα είμαστε εκεί”! Αλλά προφανώς είτε κάτι διαφορετικό ειπώθηκε στους Τούρκους είτε δεν θέλουν να κακοκαρδίσουν τον Ερντογάν. Καθώς ως γνωστό πάντα το Λονδίνο έχει από κοντά την κατοχική δύναμη και την φροντίζει.

Τοπίο στην βρετανική ομίχλη

Η τουρκική πλευρά είχε θέσει από τις αρχές του χρόνου το θέμα της τετραμερούς, μια διαχρονική επιδίωξη, η οποία συνδέεται με την τακτική αναβάθμισης της αποσχιστικής οντότητας. Σημειώνεται ότι το Λονδίνο αρχικά είχε αναφέρει πως δεν το ενοχλούσε η σύγκληση μιας τετραμερούς διάσκεψης, φτάνει στη συνέχεια να γίνουν όλα τα υπόλοιπα στην παρουσία του, με τη συμμετοχή του. Δηλαδή, να ικανοποιηθεί η Άγκυρα αλλά όταν και όποτε η προσπάθεια προχωρήσει και μπει στην ουσία, η Βρετανία θα είναι εκεί γιατί έχει συμφέροντα.

Δεν είναι, όμως, έτσι που λειτουργεί η πολιτική, εκτός κι εάν θεωρούν οι μετρ της «εποικοδομητικής ασάφειας» ότι μπορούν να κοροϊδεύουν όλους και να μην είναι ξεκάθαροι στις τοποθετήσεις τους.

Η Βρετανία έχει στρατηγικά συμφέροντα στην Κύπρο. Και μέσω της Κύπρου και στην περιοχή. Αυτά τα συμφέροντα δεν τα διασφαλίζει προφανώς έχοντας απέναντι της την Κυπριακή Δημοκρατία, πρωτίστως όμως την κυπριακή κοινωνία. Η στάση του Λονδίνου αντιστρατεύεται τα ίδια του τα συμφέροντα, τα οποία δεν κατάφερε τόσες δεκαετίες να τα ταυτίσει με τα κυπριακά. Κι αυτό γίνεται προφανώς από επιλογή.

Πότε θα τελειώσει η αποικιοκρατία;

Το πρόβλημα για την κυπριακή πλευρά σε σχέση με τη βρετανική θέση είναι διαχρονικό. Το Λονδίνο πρέπει να συνειδητοποιήσει πως όσο υπονομεύει την Κυπριακή Δημοκρατία τόσο υπονομεύει και την παρουσία του στο νησί. Είναι δε σαφές πως το πρόβλημα είναι η μη από-αποικιοποίηση. Το θέμα της από-αποικιοποίησης συνδέεται με την πλήρη εφαρμογή της κυριαρχίας της χώρας μας. Γιατί η άσκηση της κυριαρχίας δεν μπορεί να εξαρτάται από τρίτες χώρες. Ούτε από την κατοχική Τουρκία, ούτε από την ξεδοντιασμένη αποικιακή Βρετανία.

Όσον δε αφορά τις βρετανικές βάσεις, που γι αυτές καίγεται το Λονδίνο, πρόκειται για αποικιακό κατάλοιπο. Και η παρουσία τους, οι εγκαταστάσεις και η λειτουργία τους, αλλά και τα δήθεν δικαιώματα που έχουν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η παρουσία των στρατιωτικών βάσεων της Βρετανίας στο νησί είναι η συνεχής υπενθύμισης «μιας ανολοκλήρωτης απο-αποικιοποίησης, εκ μέρους των Βρετανών, και μιας ημιτελούς άσκησης του δικαιώματος αυτοδιάθεσης, εκ μέρους του Κυπριακού λαού». Είναι δε σαφές πως όλο αυτό επηρεάζει και τις στρατηγικές επιδιώξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή ενώ θα έπρεπε να ενδιαφέρει τούτο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας δεν είναι πλέον μέλος η Βρετανία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx