ΣΧΟΛΙΟ

Χωριστές συναντήσεις της απεσταλμένης του ΟΗΕ με Πρόεδρο και κατοχικό ηγέτη

Χωριστές συναντήσεις της απεσταλμένης του ΟΗΕ με Πρόεδρο και κατοχικό ηγέτη, Κώστας Βενιζέλος

Νέα συνάντηση θα έχει σήμερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Θα είναι η δεύτερη συνάντηση που θα έχουν από της αφίξεως της αξιωματούχου του Διεθνούς Οργανισμού στην Κύπρο στις αρχές της εβδομάδας.

Η δεύτερη αυτή επίσκεψη ενδέχεται να έχει σχέση με αποτελέσματα, που πιθανόν να προέκυψαν κατά τις εδώ επαφές, αν και αυτό φαντάζει απομακρυσμένο, με βάση και τα όσα δηλώνονται και δημόσια από την κατοχική πλευρά. Όπως έγινε γνωστό, η αξιωματούχος του ΟΗΕ θα συναντηθεί και με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από τα κατεχόμενα, η κ. Ολγκίν θα μεταφέρει «στον Τατάρ τις εντυπώσεις της από τις επαφές της στο νησί».

Η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα μετά τη Λευκωσία θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί τόσο με τον Έλληνα πρωθυπουργό, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη. Οι συναντήσεις αυτές θα γίνουν την Τρίτη και ήδη Χριστοδουλίδης και Μητσοτάκης τα είπαν στις Βρυξέλλες ενόψει της μετάβασης της κ. Κουεγιάρ στην Αθήνα την Τρίτη. Η σημαντική, ωστόσο, αποστολή της θα είναι αυτή στην Άγκυρα, στην οποίαν θα μεταβεί μετά την Αθήνα.

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ καλείται να συζητήσει με την κατοχική δύναμη την ουσία του Κυπριακού. Αυτό συνήθως δεν γίνεται από τους εν δυνάμει μεσολαβητές και η κ. Ολγκίν Κουεγιάρ είτε θα ακολουθήσει την πεπατημένη, είτε θα αλλάξει προσέγγιση. Το τι θα ακούσει στην Άγκυρα είναι λίγο-πολύ γνωστό, το ζητούμενο είναι πώς θα το διαχειριστεί στη συνέχεια.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης βρισκόμενος χθες στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε στην πρώτη συνάντηση που είχε με την κ. Ολγκίν Κουεγιάρ λέγοντας τα εξής: «Ήταν μια πάρα πολύ καλή συνάντηση. Οφείλω να χαιρετίσω για ακόμη μια φορά δημόσια τον διορισμό της Ολγκίν. Φέρνει μια τεράστια εμπειρία από την κατάσταση πραγμάτων στην Κολομβία. Φυσικά είναι διαφορετικά τα δεδομένα στην Κύπρο, αλλά έχει μια σημαντική εμπειρία, η οποία μπορεί να μας βοηθήσει. Χαιρετίζω επίσης το γεγονός – και ήταν κάτι που διαπίστωσα και χθες βράδυ στις συζητήσεις που είχα με Ευρωπαίους ηγέτες – ότι είναι γνωστή σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δουλειά, για τον ρόλο της, για τις ικανότητές της».

Η απεσταλμένη του ΟΗΕ αναμένεται ότι θα επανέλθει στην Κύπρο τον Μάρτιο, ενώ στο μεταξύ θα μεταβεί και σε Λονδίνο και Βρυξέλλες. Μια γεύση από το τί θα αντιμετωπίσει γεύτηκε μόλις πάτησε το πόδι της στο νησί, κυρίως πηγαίνοντας στα κατεχόμενα να συναντήσει τον Ερσίν Τατάρ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι