Υψώνει τον πήχη η Λευκωσία στα ευρωτουρκικά – Ζητούμενο να μην περάσει από κάτω!
28/05/2021Για δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες η Λευκωσία έχει διαμηνύσει πως δεν θα συναινέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη θετική ατζέντα της Τουρκίας. Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, στην πρόσφατη συνέντευξή του στο “Euronews” χαρακτήρισε ως «πολιτική αυτοχειρία» την αποδοχή της υιοθέτησης θετικής ατζέντας με την Τουρκία, η οποία δεν θα περιλαμβάνει την Κύπρο, δεδομένου ότι η Άγκυρα συνεχίζει τη μία μετά την άλλη τις προκλήσεις της.
Χθες o κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως η θετική ατζέντα της Τουρκίας στην ΕΕ προϋποθέτει και θετική συμπεριφορά. Και συνέχισε λέγοντας πως «θετική συμπεριφορά δεν είναι οι συνεχιζόμενες προετοιμασίες για εποικισμό της Αμμοχώστου, δεν είναι η πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι και παραβιάζει κατάφωρα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και ανατρέπει τη βάση λύσης με την επιδίωξη εξεύρεσης λύσης στη βάση δύο κρατών». Μέχρι στιγμής η πολιτική στάση της Λευκωσίας είναι ξεκάθαρη και ελπίζουμε να μην είναι προεκλογική ενόψει τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.
Ελπίζουμε να μην ψηλώνει τον πήχη και στο τέλος να περάσει από κάτω. Κι αυτό γιατί είναι σαφές πως η Λευκωσία δεν έχει την πολυτέλεια να συναινέσει σε ευρώ-δώρα στην κατοχική Τουρκία. Δεν μπορεί να ανέχεται τη μεσοβέζικη στάση των εταίρων της, που επιδεικνύουν αλληλεγγύη στο ελάχιστον δυνατό. Το σκηνικό είναι γνωστό και το βιώνουμε. Οι συζητήσεις για τη συμπεριφορά της κατοχικής Τουρκίας μετατίθενται από το Δεκέμβριο στον Μάρτιο και τώρα τον Ιούνιο. Και στην ατζέντα θα είναι η θετική ατζέντα.
Οι “πρωτοβουλίες” της Γερμανίας
Αναπτύσσονται ήδη από εταίρους μας διάφορες “πρωτοβουλίες” για να διευκολυνθεί το καθεστώς Ερντογάν. Το Βερολίνο, για παράδειγμα, επιχειρεί να διαμορφώσει μια φόρμουλα, που θα βοηθήσει την Τουρκία ή δεν θα έχει κόστος. Βασικός, όμως, στόχος είναι να έχει κέρδος η Άγκυρα. Ήδη διαμορφώθηκαν κάποιες ιδέες, που αναμένεται να παρουσιαστούν, υπό μορφή βολιδοσκόπησης στα κράτη-μέλη, από την καγκελάριο Μέρκελ.
Η τελευταία, πάντα, αναλαμβάνει να “περάσει” πολιτικές που ικανοποιούν τον φίλο της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ένα από τα επιχειρήματα, που προβάλλεται είναι το μεταναστευτικό, το οποίο η Τουρκία το χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης. Ένα άλλο είναι πως “φοβούνται” μήπως η Άγκυρα πέσει μια και καλή στην “αγκαλιά” της Μόσχας! Ανησυχία, που έχουν και οι Αμερικανοί.
Για τη Λευκωσία, όπως και για την Αθήνα, δεν θα πρέπει να τίθεται θέμα να συναινέσουν σε οποιαδήποτε φόρμουλα, που θα επιβραβεύει την κατοχική δύναμη. Από την στιγμή, κατά την οποία προχωρεί στις εργασίες για άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Προαγγέλλει επάνοδο ερευνητικών σκαφών και γεωτρύπανων στην κυπριακή ΑΟΖ. Περαιτέρω, στο Κυπριακό επιμένει σε λύση δυο κρατών.