ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Επιμένει στο βέτο κατά της Τουρκίας ο Αναστασιάδης

Επιμένει στο βέτο κατά της Τουρκίας ο Αναστασιάδης, Βαγγέλης Σαρακινός

Στην γραμμή του βέτο κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου επιμένει ο Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας σε νεότερες δηλώσεις του ότι είναι αδύνατον να συναινέσει σε μια “θετική ατζέντα”. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν παραβλέπει κάποια “θετικά” βήματα, κρίνει όμως ότι αυτά δεν είναι αρκετά και ότι οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται.

Δύο ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «η θετική ατζέντα της Τουρκίας στην ΕΕ προϋποθέτει και θετική συμπεριφορά». Και στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε, ότι «θετική συμπεριφορά δεν είναι οι συνεχιζόμενες προετοιμασίες για εποικισμό της Αμμοχώστου» ούτε «η πρόταση που ετέθη στο τραπέζι και παραβιάζει κατάφωρα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και ανατρέπει τη βάση λύσης με την επιδίωξη εξεύρεσης λύσης στη βάση δύο κρατών».

Υπό το πρίσμα αυτό, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θεωρεί «αδιανόητο», από την «δική του πλευρά», όπως σημείωσε, να συναινέσει σε μια θετική ατζέντα που θα περιλάμβανε τον «εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης, τη μη θεώρηση βίζας σε Τούρκους υπηκόους ή και τα όσα άλλα διεκδικεί η Τουρκία».

Βάζει κόκκινες γραμμές ο Αναστασιάδης

Οι δηλώσεις Αναστασιάδη έγιναν κατά την επίσκεψή του στο Μακάρειο Νοσοκομείο, λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες διεξάγονται εν μέσω σκανδάλων και δυσαρέσκειας των πολιτών. Έρχονται όμως και σε συνέχεια των όσων δήλωσε, μία ημέρα νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο Euronews, στην οποία εμφανίστηκε έτοιμος να ασκήσει βέτο κατά της Τουρκίας, στην Σύνοδο του Ιουνίου, όπου θα επαναξιολογηθεί η στάση της Άγκυρας.

Στην συνέντευξη αυτή, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι το γεγονός πως η Τουρκία ανέστειλε, επί του παρόντος, τις ερευνητικές δραστηριότητες, οι οποίες αποτελούσαν ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, δεν θεωρείται αρκετό για να αντιστρέψει την κατάσταση, καθώς η τουρκική προκλητικότητα και οι επιθετικές πολιτικές της Άγκυρας συνεχίζονται. Επισήμανε μάλιστα, ότι τα τουρκικά σχέδια για την κατεχόμενη Αμμόχωστο δεν έχουν ανασταλλεί και φυσικά ανέφερε την απαράδεκτη πρόταση για “λύση δύο κρατών”, που κατατέθηκε στην Πενταμερή. Μια πρόταση που κατά τον ίδιο, αλλά και κατά γενική ομολογία, «είναι αδιανόητη για τη διεθνή κοινότητα», καθώς «έρχεται σε αντίθεση με όλα ανεξαιρέτως τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και με τις θέσεις της Ε.Ε».

«Θα ήταν μια πολιτική αυτοχειρία να αποδεχθώ, εν γνώσει μου, θετική ατζέντα, η οποία δεν θα περιλάμβανε την Κυπριακή Δημοκρατία» είπε ο Νίκος Αναστασιάδης. Ερωτηθείς δε, αν είναι έτοιμος να ασκήσει βέτο, απάντησε λέγοντας «οριστικά, ναι!». Στην ερώτηση τέλος σχετικά με το τι περιμένει από την ΕΕ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι «πέρα από την φραστική αλληλεγγύη» θα ήθελε να δει και στην πράξη «μια πιο ενεργό εμπλοκή με αποφασιστικότητα, έτσι ώστε να καταλάβει η Τουρκία ότι δεν μπορεί να παίζει, εκμεταλλευόμενη τα συμφέροντα κάποιων ευρωπαϊκών χωρών».

Μήνυμα στην ΕΕ και όχι μόνον 

Η δήλωση Αναστασιάδη έχει αιχμές για την στάση ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες αντέδρασαν, και συνεχίζουν να αντιδρούν, στην επιβολή κυρώσεων και στην υιοθέτηση μια πιο σκληρής στάσης έναντι της Άγκυρας. Δεν είναι πάντως, η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κάνει λόγο για βέτο. Το ίδιο είχε πει και σχεδόν πριν έναν χρόνο, με αφορμή την “πρεμούρα” της Μέρκελ να επιβάλλει κυρώσεις στην Λευκορωσία για τον τρόπο αντιμετώπισης των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και στη Ρωσία για την υπόθεση Ναβάλνι, την ώρα που οι τουρκικές παρανομίες παρέμεναν στο απυρόβλητο.

Είχε κάνει μάλιστα τότε λόγο “για δύο μέτρα και δύο σταθμά”, άποψη την οποία στήριξε και η ελληνική κυβέρνηση. Χρονικά, συνέπεσε ωστόσο, με τις απόπειρες για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών Αθήνας-Άγκυρας, γεγονός για το οποίο, μάλλον, η Λευκωσία “θυσίασε” το βέτο. Οι τωρινές δηλώσεις Αναστασιαδή, συμπίπτουν όμως και με την επικείμενη επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα, από την οποία θα κριθεί το ενδεχόμενο μιας συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, που με τη σειρά της θα κρίνει την πορεία των εξελίξεων.

Στην πρόσφατη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, όπου και πάλι, λόγω των εξελίξεων, κυρίαρχο θέμα ήταν η Λευκορωσία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε στο περιθώριο με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, στον οποίο εξέφρασε την ανησυχία του για τις απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις για “λύση δύο κρατών”. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έθεσε και το θέμα της παράλογης τουρκικής απαίτησης για την αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος ως προϋπόθεσης για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Ζήτησε μάλιστα από τον Μπορέλ να μεταφέρει στην τουρκική πλευρά τη θέση της ΕΕ σχετικά με την ανάγκη να παραμείνει εντός του συμφωνημένου πλαισίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Η τουρκική πλευρά δεν δείχνει πάντως διάθεση μεταστροφή. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Τατάρ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Αναστασιάδη, είπε ότι δεν υποκύπτει σε πιέσεις και έστειλε “στρατό” από την κατεχόμενη Κύπρο στην τουρκική άσκηση “Anadolu Ankasi 2021”. Ένα γεγονός εξαιτίας του οποίου αποχώρησε από την άσκηση η Σλοβακία, μετά τα σχετικά διαβήματα. Οι “παληκαριές” πάντως του Τατάρ, δεν είναι χωρίς κόστος για τον ίδιο. Επτά μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, με την στήριξη του Ερντογάν, και μόλις έναν μήνα μετά την πρότασή του για “λύση δύο κρατών”, δημοσκόπηση δείχνει ότι το 53% θεωρεί το έργο του αποτυχημένο, την ώρα που οι θετικές κρίσεις περιορίζονται στο 21%.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι