ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διαδηλώσεις στο Ιράν για τον θάνατο 22χρονης στα κρατητήρια

Διαδηλώσεις στο Ιράν για τον θάνατο 22χρονης στα κρατητήρια,

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στο Ιράν ο θάνατος μίας 22χρονης κοπέλας, της Μαχσά Αμίνι που είχε συλληφθεί από την ιρανική αστυνομία για… απρεπή περιβολή και οδηγήθηκε σε ειδικό κέντρο κράτησης, όπου κατέληξε από άγνωστα αίτια. Διαδηλώσεις έγιναν χθες το βράδυ στην Τεχεράνη αλλά και σε άλλες περιοχές, κυρίως στις κουρδικές επαρχίες, ενώ οι διεθνείς οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων -και ο ΟΗΕ, καλούν τις ιρανικές αρχές να διαλευκάνουν την υπόθεση και να τιμωρήσουν τους υπαίτιους.

Η Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Hengaw, με έδρα τη Νορβηγία που παρακολουθεί τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών στο Ιράν, δήλωσε ότι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στις κουρδικές επαρχίες (η 22χρονη είχε κουρδικές ρίζες) και άλλοι 75 τραυματίστηκαν. Η αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάντα Αλ Νασίφ έκανε δήλωση εκφράζοντας ανησυχία για τη «βίαιη αντίδραση των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας» στις διαδηλώσεις.

Ο κυβερνήτης της Τεχεράνης, Μοχσέν Μανσούρι, κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι επιτέθηκαν στην αστυνομία και κατέστρεψαν δημόσια περιουσία. Σε ανάρτηση στο Twitter το βράδυ της Δευτέρας ανέφερε ότι οι διαδηλωτές ήταν «πλήρως οργανωμένοι και εκπαιδευμένοι για να δημιουργήσουν ταραχές στην Τεχεράνη».
.
Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Αμίνι πέθανε την Παρασκευή αφού υπέστη «καρδιακή προσβολή» και έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της την περασμένη Τρίτη. Η οικογένειά της είπε ότι δεν είχε προϋπάρχουσα καρδιακή πάθηση, σύμφωνα με το Emtedad Νews, ένα ιρανικό μέσο ενημέρωσης που μίλησε με τον πατέρα της Μαχσά Amini. Υλικό από κάμερα ασφαλείας που δόθηκε στη δημοσιότητα από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν δείχνει την Αμίνι να καταρρέει σε ένα κέντρο κράτησης όπου μεταφέρθηκε λόγω της ενδυμασίας της (δεν φορούσε δημοσίως μαντήλα).

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (OHCHR) ανέφερε στην ανακοίνωσή του την Τρίτη ότι «η αστυνομία ηθικής έχει επεκτείνει τις περιπολίες στους δρόμους τους τελευταίους μήνες και υποβάλλει τις γυναίκες που θεωρείται ότι φορούν χαλαρό χιτζάμπ σε λεκτική και σωματική παρενόχληση και σύλληψη». Επισημαίνει δε ότι είναι δεκάδες τα περιστατικά βίας από τις αρχές και προσθέτει: «Η OHCHR έχει λάβει πολλά μηνύματα και βίντεο βίαιης μεταχείρισης γυναικών και χαστουκιών στο πρόσωπο ή ξυλοδαρμού με κλομπ και εν συνεχεία της σύλληψης και κράτησής τους».

Διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν διοργανώθηκαν σε πολλές πόλεις του κόσμου, από γυναικείες οργανώσεις αλλά και κουρδικές οργανώσεις της διασποράς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι