Η Ελλάδα αποτίει φόρο τιμής στο 1821 – Mηνύματα ηγετών
25/03/2021Ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 που τιμάται σήμερα από την ελληνικό κράτος με μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση με προσκεκλημένους το Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, τον πρίγκιπα της Αγγλίας Κάρολο και την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί, και άλλες επετειακές εκδηλώσεις, αποτελεί επίκεντρο αναφορών και από ξένους ηγέτες.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου σημείωσε ότι διακόσια χρόνια μετά, η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, με ισχύ και κύρος σε ολόκληρο τον κόσμο και τόνισε ότι «το στοίχημα της γενιάς μας είναι 200 χρόνια μετά την “Επανάσταση της Εθνικής Ανάστασης” να γίνει η “Επανάσταση της Εθνικής Ανάταξης”. Με την Ελλάδα και πάλι πρωταγωνίστρια των καιρών».
«Σήμερα το Έθνος γιορτάζει. Διακόσια χρόνια από την ιστορική Επανάσταση του 1821, αναστοχάζεται και προχωρά. Εμπνέεται από τους προγόνους και κρατά με σιγουριά τη σκυτάλη της προόδου, που περνά από γενιά σε γενιά της πατρίδας μας» είπε ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στην έναρξη της Επανάστασης και την πορεία του ελληνικού κράτους είπε: «πριν από δύο αιώνες, μια χούφτα αποφασισμένων αγωνιστών, μέσα και έξω από την Ελλάδα, ύψωσαν το λάβαρο της ανεξαρτησίας. Έθεσαν σε κίνηση μια διαδικασία, το τέλος της οποίας ούτε και οι ίδιοι μπορούσαν να ονειρευτούν».
»Με τη βοήθεια των συμμάχων τους, πολέμησαν ηρωικά και κέρδισαν την ελευθερία τους» και πρόσθεσε «ξετυλίγοντας το αρχαίο και το βυζαντινό νήμα, έθεσαν τα θεμέλια για να μετατραπεί μια επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε ανεξάρτητο, οργανωμένο κράτος. Ένα κράτος που, στη συνέχεια, μεγάλωσε σε όλα: σε επικράτεια, σε Δημοκρατία, σε διεθνή ακτινοβολία. Διακόσια χρόνια μετά, η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Με ισχύ και κύρος σε ολόκληρο τον κόσμο».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι στη διαδρομή της η Ελλάδα έζησε στιγμές θριάμβου αλλά και οδύνης. «Σοφές αποφάσεις, όπως και μεγάλα λάθη. Όμως, σε όλες τις μεγάλες δοκιμασίες της ανθρωπότητας ο τόπος μας στρατεύτηκε πάντα στη σωστή όχθη της Ιστορίας. Και αυτό μας δίνει τη δύναμη να κοιτάμε κατάματα το παρελθόν: να νιώθουμε υπερήφανοι για τα μεγάλα άλματα του Έθνους. Αλλά και να διδασκόμαστε από τις ευκαιρίες που χάθηκαν, ώστε να δημιουργούμε καινούργιες για τις ημέρες που έρχονται. Μετατρέποντας την εμπειρία του χθες σε καύσιμο πορείας προς το αύριο».
Στη συνέχεια τόνισε ότι μια ματιά στις σελίδες της Ιστορίας μας σε ένα και μόνο συμπέρασμα οδηγεί ότι μοιρασμένοι οι Έλληνες λύγισαν, ενώ ενωμένοι μεγαλούργησαν. «Δεν ξεχνάμε, συνεπώς, τις έχθρες που εκδηλώθηκαν ακόμη και μέσα στον ξεσηκωμό. Τον εθνικό διχασμό. Τον ολέθριο εμφύλιο. Ούτε και τις παγίδες της πρόσφατης δημαγωγίας» είπε και συμπλήρωσε: «Γι’ αυτό, επιλέγουμε για ιστορικό μας φάρο την ενότητα των Βαλκανικών Πολέμων. Του έπους του ‘40 και της Αντίστασης. Την κοινή μας στάση κατά της δικτατορίας και την κοινή μας δράση στα χρόνια της ανάπτυξης. Την ενσωμάτωση στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και τα βήματά μας στην πιο στέρεη Δημοκρατία που είχαμε ποτέ».
Φόρος τιμής
Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «υποδεχόμαστε την εθνική επέτειο με την περίσκεψη που φέρνει η περηφάνια. Γιατί οι ήρωες του ’21 βρήκαν άξιους συνεχιστές στην πολιτική και την οικονομία. Αλλά και στον στοχασμό, στην επιστήμη, στην τέχνη και στον αθλητισμό. Πάνω από όλα, όμως, η ιστορία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους είναι η ιστορία των ανθρώπων του. Όλων όσοι έπεσαν και βρήκαν τη δύναμη να ξανασηκωθούν για να κληροδοτήσουν στα παιδιά τους ένα καλύτερο αύριο…Σε όλους αυτούς, η Ελλάδα ευγνωμονούσα, αποτίει φόρο τιμής».
Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «στην αυγή του τρίτου αιώνα ελεύθερης ζωής, οι Έλληνες κρατούν ψηλά το κεφάλι που σήκωσαν γενναία οι πρόγονοί τους. Σήμερα οι προκλήσεις είναι διαφορετικές, όμως η αποφασιστικότητά μας παραμένει ίδια. Το στοίχημα της γενιάς μας είναι 200 χρόνια μετά την “ Επανάσταση της Εθνικής Ανάστασης” να γίνει η “ Επανάσταση της Εθνικής Ανάταξης”. Με την Ελλάδα και πάλι πρωταγωνίστρια των καιρών».
«Άλλωστε, από το “ Έψιλον” της Ελλάδας ξεκινούν και η Επανάσταση, και η Ελευθερία, και η Ελπίδα. Είναι τα συστατικά της “ όμορφης και παράξενης πατρίδας” του Ελύτη. Του πολυμήχανου Οδυσσέα που με την ευφυΐα του πέτυχε περισσότερα από όσα του επέτρεπαν τα μέσα που διέθετε. Και της χώρας του εθνικού μας ποιητή, όπου “όλα γύρω της είναι φως”» πρόσθεσε.
Μήνυμα Μπάιντεν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε μήνυμά του προς τον ελληνικό ανέφερε ότι «την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας γιορτάζουμε την ιστορία και τις αξίες που ενώνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ελληνική Δημοκρατία. Οι ιδρυτικοί πατέρες του έθνους μας εμπνεύστηκαν από το παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας για να διαμορφώσουν το Σύνταγμά μας.
»Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, είχα το προνόμιο να συνεργαστώ στενά με πολλούς Έλληνες πρωθυπουργούς. Είχα την ευλογία να αποκτήσω φιλίες που κράτησα μία ζωή με μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, μεταξύ των οποίων και ένα μεγάλο ηγέτη που χάσαμε πρόσφατα, τον γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη. Από νεαρή ηλικία, θαύμαζα το θάρρος, την αξιοπρέπεια και την τιμή που χαρακτηρίζουν την ελληνική κοινότητα – την απροθυμία να λυγίσει ή να υποκύψει μπροστά στην αδικία ή να δεχτεί κατάχρηση εξουσίας»
Μήνυμα Μακρόν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν επίσης σε μήνυμά του προς το ελληνικό λαό ανέφερε ότι, «αγαπητοί φίλοι, την εβδομάδα αυτή τιμούμε την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, 200 χρόνια από τη γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας, 200 χρόνια από την ιδέα για την Ευρώπη. Η χρονιά αυτή σηματοδοτεί επίσης, τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και βλέπω στην ταύτιση των ημερών έναν πολύ ισχυρό συμβολισμό. Δυστυχώς, δεν μπορώ να παρευρίσκομαι σήμερα μαζί σας δια ζώσης, εξαιτίας της πανδημίας. Ήθελα, ωστόσο, να συμμετάσχω κι εγώ σε αυτή την τόσο σημαντική στιγμή για εσάς, για τους Έλληνες, για τις Ευρωπαίες και τους Ευρωπαίους, για τις Γαλλίδες και τους Γάλλους με αυτές τις λίγες λέξεις που σας απευθύνω»
Επίσης τόνισε ότι ο πόλεμος της Ελληνικής Επανάστασης έδωσε την πρώτη ώθηση μιας καθαρά λαϊκής διεθνούς αλληλεγγύης στην Ιστορία ότι «η θέληση της Ελλάδας για ελευθερία υπήρξε και παραμένει σημείο αναφοράς, ένα καθοριστικό σημείο, ένα φως για την Ευρώπη… Είμαστε εδώ και θα είμαστε στο πλευρό σας όταν η ιστορία γίνεται άδικη μαζί σας, όταν η αλληλεγγύη, μερικές φορές μπορεί να απουσιάζει ή όταν υπάρχει απειλή. Γιατί η δική σας ελευθερία είναι η δική μας».