“Φρένο” στην μετανάστευση συγγενών αλλοδαπών φοιτητών από την Βρετανία
23/05/2023Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αφαιρεί από τους μεταπτυχιακούς αλλοδαπούς φοιτητές το δικαίωμα να φέρνουν μέλη των οικογενειών τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας θέλει να μειώσει τη μετανάστευση. Το πρόβλημα εκτιμάται ότι δεν αφορά την Ελλάδα, που δεν έχει αυτή την τακτική, αλλά κυρίως την Αλβανία, τους Ανατολικοευρωπαίους και εν μέρει τους Αφρικανούς, την στιγμή που στην μετανάστευση έχει προστεθεί ένα μεγάλο ρεύμα Ουκρανών.
Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είχε υποσχεθεί ότι θα μειώσει τη μετανάστευση και βάζει μπρος διάφορα σχέδια, ώστε να έχει εκπληρώσει την δέσμευσή του πριν τις εκλογές που θα διεξαχθούν εκεί σε ένα χρόνο. Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τα νέα μέτρα αφορούν μεταπτυχιακούς φοιτητές, με εξαίρεση όσους εργάζονται σε ερευνητικά προγράμματα. Εκτιμάται ότι με τα μέτρα αυτά θα μειωθεί η μετανάστευση, καθώς δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν οι μη Βρετανοί την φοιτητική βίζα για να αναζητήσουν εργασία στη Βρετανία.
«Έχουμε καταγράψει μια άνευ προηγουμένου αύξηση του αριθμού των μελών οικογενειών φοιτητών που εισέρχονται στη χώρα με βίζα. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι το σωστό, θα μας επιτρέψει να προστατεύσουμε καλύτερα τις δημόσιες υπηρεσίες μας, στηρίζοντας παράλληλα την οικονομία, επιτρέποντας στους φοιτητές που συνεισφέρουν τα μέγιστα, να συνεχίσουν να έρχονται εδώ. Οι αριθμοί αναμένεται να καταγράψουν μείωση στα προ της πανδημίας επίπεδα μεσοπρόθεσμα», είπε η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν.
Η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές που σπουδάζουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα διάρκειας εννέα μηνών ή περισσότερο να φέρνουν συντρόφους τους και παιδιά τους στη Βρετανία. Η κυβέρνηση αναφέρει ότι ο αριθμός αυτών των μελών οικογενειών φοιτητών έχει οκταπλασιαστεί από το 2019 και πέρσι έφτασε τα 136.000 άτομα –ήταν μόλις 16.000 προ τετραετίας. Τον Ιούνιο του 2022 η καθαρή μετανάστευση στη Βρετανία έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών, σε 504.000.
Τι ισχύει με τις φοιτητικές βίζες
Η Βρετανία θα καταργήσει επίσης τη δυνατότητα των αλλοδαπών φοιτητών να αλλάζουν τις φοιτητικές τους βίζες σε βίζες εργασίες, πριν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών. Οι φοιτητικές βίζες αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο ποσοστό της μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μόνο πέρσι εκδόθηκαν 486.000, ενώ το 2019 είχαν εκδοθεί 269.000. Τα βρετανικά μέσα αναφέρονται σε “φάμπρικα” μεσαζόντων εκπαίδευσης, οι οποίοι στην ουσία χρησιμοποιούν την παιδεία για να πουλήσουν νόμιμη μετανάστευση.
Η Μπρέιβερμαν τόνισε μάλιστα ότι αυτή η έξαρση στη μετανάστευση με διάφορα κόλπα, σημειώθηκε όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα. Η ίδια επέμεινε ότι τόσο αυτό το μέτρο, όσο πιθανόν και άλλα, έχουν στόχο να μειώσουν το μεταναστευτικό ρεύμα, χωρίς να βλάψουν το μεγάλο έσοδο της χώρας, που προέρχεται από τους εκεί φοιτούντες αλλοδαπούς σπουδαστές.
Όμως στη χώρα παρατηρείται παράλληλα και μεγάλη εισροή Βαλκανίων μεταναστών, που φέρονται να έχουν πάρει στα χέρια τους το εμπόριο ναρκωτικών σε αρκετές περιοχές. Αυτοί δεν “εισάγουν” πάντα τις οικογένειές τους ούτε μένουν εσαεί στο εμπόριο ναρκωτικών, αλλά απασχολούνται σε αυτό ευκαιριακά, κυρίως στην αρχή. Πολλοί εν συνεχεία στρέφονται σε άλλα νόμιμα επαγγέλματα και τότε φέρνουν και τις οικογένειές τους εκεί με διάφορους τρόπους. Είναι άγνωστο αν το συγκεκριμένο μέτρο θα χτυπήσει τη συγκεκριμένη μερίδα μεταναστών ή θα χρειαστούν άλλα μέτρα.