ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τι συζητάει ο Ερντογάν με τον ηγέτη της Χαμάς – Mήνυμα Μητσοτάκη από Κάϊρο (upd)

Τι συζητάει ο Ερντογάν με τον ηγέτη της Χαμάς – Mήνυμα Μητσοτάκη από Κάϊρο (upd)

Η Τουρκία επιχειρεί να γίνει μεσολαβητής στο Μεσανατολικό πρωτίστως στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας , αλλά και των ομήρων. Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται ότι είναι και τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  με τον επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε που συζήτησαν για την τρέχουσα κατάσταση στη Γάζα.

Ο Ερντογάν τόνισε τις προσπάθειες της Τουρκίας να διασφαλίσει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στη Γάζα και ότι θα διευκολύνει την περίθαλψη των τραυματιών στη χώρα του. Παράλληλα, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Τουρκίας για άμεση κατάπαυση του πυρός στην περιοχή. Ακόμη, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε για άλλη μία φορά την άποψη ότι μια μόνιμη λύση στο ζήτημα Ισραήλ και Παλαιστίνης δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ μέσα στα σύνορα του 1967. Τέλος, σημείωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να αγωνίζεται για μια μόνιμη ειρήνη στη διεθνή σκηνή.

Στο μεταξύ στη «Σύνοδο Κορυφής του Καϊρου για την Ειρήνη» που διοργανώνει ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, συμμετείχε  σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Σύνοδος ασχολήθηκε  με τις αιματηρές συγκρούσεις Ισραήλ-Χαμάς και συμμετέχουν ηγέτες του αραβικού κόσμου, Ευρωπαίοι ηγέτες και υπουργοί Εξωτερικών, ενώ θα δώσει το παρών και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

 

«Η σύγκληση της Συνόδου είναι σωστή. Οι στιγμές είναι κρίσιμες για την περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του. «Θα πρέπει όλοι να καταδικάσουμε τη βία σε όλες τις μορφές της. Και τη βία στο Ισραήλ και τη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, από την έναρξη της επίθεσης της Χαμάς.Υπάρχουν αθώα θύματα και στις δύο πλευρές. Υπάρχουν άμαχοι που σκοτώθηκαν, κάτω από βίαιες συνθήκες, χάνοντας τη ζωή τους», είπε, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τις θέσεις της Αθήνας. «Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο», είπε. Μάλιστα, ανέφερε ότι «η Χαμάς δεν είναι οι Παλαιστίνιοι και δεν πρέπει να τα μπερδεύουμε. Ο Μαχμούντ Αμπάς έχει καταδικάσει τη βία από την πρώτη στιγμή. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία κουβαλούν μεγάλο βάρος Καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μία βιώσιμη ειρηνική λύση», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος και οικοδεσπότης Αμπντελφατάχ Αλ Σίσι., επανέλαβε την έκκληση για παροχή προστασίας στους Παλαιστίνιους. «Πού είναι η ισότητα μεταξύ των ανθρώπινων ζωών χωρίς διακρίσεις ή διπλά πρότυπα;» είπε στους συνομιλητές του. Ο Αλ Σίσι επιβεβαίωσε επίσης τη στάση της Αιγύπτου, απορρίπτοντας κάθε σχέδιο του Ισραήλ για αναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη γη τους, ένα ενδεχόμενο που ο Ιορδανός βασιλιάς χαρακτήρισε «έγκλημα πολέμου».

Προειδοποιήσεις προς την Χεζμπολάχ

«Η Χεζμπολάχ αποφάσισε να συμμετάσχει στις μάχες, θα πληρώσουν βαρύ τίμημα για αυτό», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, τα στρατεύματα στη βάση της 91ης εδαφικής μεραρχίας, στο στρατόπεδο Μπιρανίτ στα σύνορα με τον Λίβανο, όπως μεταδίδουν οι Times of Israel και η Haaretz.

Περισσότερα από 13 μέλη της Χεζμπολάχ έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά αντίποινα στο νότιο Λίβανο τις τελευταίες δύο εβδομάδες. «Υποθέτω ότι οι προκλήσεις θα γίνουν μεγαλύτερες [από ό,τι είναι τώρα] και πρέπει να το λάβετε υπόψιν σας, για να είστε έτοιμοι για οποιαδήποτε κατάσταση», πρόσθεσε ο Γκάλαντ.

“Παίζει” με τον χρόνο η Χαμάς

Την ώρα που στο Κάιρο πραγματοποιείται η «Σύνοδος Κορυφής του Καϊρου για την Ειρήνη» η Χαμάς κάνει προσπάθειες να αποφύγει ή να καθυστερήσει τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ. Σε αυτό το πλαίσιο το βράδυ της Παρασκευής απελευθέρωσε δύο Αμερικανίδες ομήρους που είχαν απαχθεί κατά την εισβολή της 7ης Οκτωβρίου. Πρόκειται για μία μητέρα και την έφηβη κόρη της που ζουν στο Σικάγο. Οι δύο γυναίκες επανενώθηκαν με την οικογένεια τους στο Ισραήλ χθες το βράδυ. Η 59χρονη Τζούντιθ Τάι Ραάναν και η 17χρονη κόρη της Νάταλι παραδόθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Εζεντίν αλ Κασάμ, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς ανακοίνωσε την απελευθέρωση των δύο γυναικών. Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι οι δύο γυναίκες απελευθερώθηκαν. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι οι δύο Αμερικανίδες, που διαμένουν στο Έβανστον του Σικάγο, βρίσκονται «καθ’ οδόν προς ένα σημείο συνάντησης σε στρατιωτική βάση στο κέντρο της χώρας, όπου τους περιμένουν μέλη της οικογένειάς τους».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι το Ισραήλ «θα πολεμήσει μέχρι τη νίκη» στη Γάζα. «Δύο από τους απαχθέντες μας είναι σπίτι τους. Δεν παραιτούμαστε από τις προσπάθειες να επιστρέψουν όλοι οι απαχθέντες και οι αγνοούμενοι», τόνισε στην ανακοίνωσή του. «Παράλληλα θα συνεχίσουμε να πολεμάμε μέχρι τη νίκη», κατάληξε ο Νετανιάχου.

Βίντεο από την απελευθέρωση τους

Τη στιγμή της απελευθέρωσης της 18χρονης Νάταλι Ραανάν και της μητέρας της Τζούντιθ, η οποία έχει προβλήματα υγείας, μετά από ημέρες ομηρείας στα χέρια της Χαμάς κατέγραψε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση.

Στο βίντεο φαίνονται μητέρα και κόρη να κατεβαίνουν από αυτοκίνήτο της Χαμάς ενώ γύρω τους είναι ένοπλοι με αλεξίσφαιρα γιλέκα και στη συνέχεια να επιβιβάζονται σε ένα αυτοκίνητο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

Ο Ούρι Ραάναν, πατέρας της Νάταλι, δήλωσε ότι μίλησε με την κόρη του στο τηλέφωνο. «Ακούστηκε πάρα πολύ καλά, πολύ χαρούμενη και μοιάζει να είναι καλά». Σύμφωνα με τον Νετανιάχου και την οικογένειά τους, οι δύο γυναίκες απήθχησαν από το κιμπούτς Ναχάλ Οζ στη διάρκεια της επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Οι δύο γυναίκες επισκέφθηκαν το κιμπούτς, που βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Γάζα, στο πλαίσιο ταξιδιού τους που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο για να γιορτάσουν τις εβραϊκές γιορτές, την αποφοίτηση της Νάταλι από το σχολείο και τα 85α γενέθλια της γιαγιάς της, δήλωσαν συγγενείς τους.

Στο μεταξύ η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι συνέβαλε στην απελευθέρωση των δύο γυναικών. Σε ανακοίνωσή της η Μιριάνα Σπόλιαριτς Έγκερ εξήγησε ότι η ΔΕΕΣ συνέβαλε στην απελευθέρωσή τους «μεταφέροντας τους ομήρους από τη Γάζα στο Ισραήλ», υπογραμμίζοντας την ουδετερότητα του οργανισμού του οποίου προΐσταται.
«Η σημερινή απελευθέρωση δύο ομήρων από τη Γάζα αποτελεί αχτίδα ελπίδας. Είμαστε εξαιρετικά ανακουφισμένοι που κατάφεραν να επιστρέψουν στην οικογένειά τους έπειτα από δύο εβδομάδες αγωνίας», τόνισε.

Οι δύο γυναίκες ήταν μεταξύ των περίπου 200 ομήρων που κρατά η Χαμάς. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή οργάνωση, 50 άλλοι όμηροι κρατούνται από άλλες ένοπλες ομάδες στη Γάζα, ενώ περισσότεροι από 20 έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.
Η Χαμάς διευκρίνισε ότι οι δύο Αμερικανίδες αφέθηκαν ελεύθερες για «ανθρωπιστικούς λόγους», έπειτα από τη μεσολάβηση του Κατάρ.

Πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων σχολίασε ότι η απελευθέρωση των δύο αποτελεί ένα πρώτο βήμα, ενώ πρόσθεσε ότι «συνεχίζονται οι συνομιλίες για περισσότερες απελευθερώσεις». Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συνεργάζονται με το Κατάρ για να πετύχουν την απελευθέρωση και των υπόλοιπων ομήρων, που κατάγονται από διάφορες χώρες, όπως η Ταϊλάνδη, η Αργεντινή, η Γερμανία, η Γαλλία και η Πορτογαλία.

Αντίδραση ΗΠΑ

«Ο Πρόεδρος μόλις ολοκλήρωσε μια συνομιλία με τις δύο Αμερικανίδες που αφέθηκαν ελεύθερες σήμερα και βρίσκονταν υπό την ομηρεία της Χαμάς κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον του Ισραήλ. Ανέφερε ότι θα έχουν την πλήρη υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης καθώς ανακάμπτουν από αυτή τη φοβερή δοκιμασία», τόνισε σε ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος το βράδυ της Παρασκευής.

Από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε το Κατάρ και το Ισραήλ για τη συνεργασία τους προκειμένου να αφεθούν ελεύθερες οι δύο όμηροι. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ο Μπάιντεν ανέφερε ότι μίλησε μαζί τους τηλεφωνικά και ανήρτησε φωτογραφία τους η οποία μοιάζει να τραβήχτηκε την ώρα της συνομιλίας τους. Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι η χώρα του «δεν θα σταματήσει αν δεν φέρει πίσω στο σπίτι τους» και τους υπόλοιπους Αμερικανούς πολίτες που κρατούνται όμηροι. Προς το παρόν η Ουάσινγκτον δεν έχει διευκρινίσει πόσοι Αμερικανοί είναι μεταξύ των ομήρων.

Σχετική ανάρτηση έκανε και η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ. Μάλιστα συνόδευσε την ανάρτηση με μία φωτογραφία στην οποία απεικονίζονται οι δύο γυναίκες να μιλούν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε απόψε με τις δύο Αμερικανίδες που κρατούνταν όμηροι από τη Χαμάς. Είμαστε ευγνώμονες που είναι ασφαλείς. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενώσουμε όλους τους ομήρους με τους αγαπημένους τους», τονίζεται στην ανάρτηση.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τόνισε ότι όλοι οι όμηροι «πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως και χωρίς όρους». «Υπάρχουν άλλοι 10 Αμερικανοί η τύχη των οποίων αγνοείται σε αυτή τη σύρραξη. Γνωρίζουμε ότι κάποιοι από αυτούς κρατούνται από τη Χαμάς», εξήγησε.

Δηλώσεις Μπάιντεν

Σε ερώτηση για το εάν το Ισραήλ μέχρι στιγμής συμμορφώνεται με το δίκαιο του πολέμου στην απάντησή του στην επίθεση της Χαμάς, ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται και να διασφαλίσει ότι η παλαιστινιακή οργάνωση δεν θα εξαπολύσει νέες επιθέσεις.

«Είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να διεξάγονται με βάση το διεθνές δίκαιο, το ανθρωπιστικό δίκαιο, το δίκαιο του πολέμου», επεσήμανε. «Θα υπάρχει πολύς χρόνος για να κάνουμε εκτιμήσεις για το πώς διεξήχθησαν αυτές οι επιχειρήσεις, αλλά μπορώ να πω από την πλευρά των ΗΠΑ ότι αυτό παραμένει σημαντικό για εμάς» συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε το Ισραήλ να καθυστερήσει τη χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να διευκολύνει τις διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση περισσότερων αμάχων που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν το Ισραήλ θα έπρεπε να καθυστερήσει την πιθανολογούμενη εισβολή στρατευμάτων του στη Γάζα μέχρι να απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Ναι».

Ο Τζο Μπάιντεν δεν άκουσε καλά την ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν το Ισραήλ θα έπρεπε να καθυστερήσει την πιθανολογούμενη εισβολή στρατευμάτων του στη Γάζα μέχρι να απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι, απαντώντας καταφατικά, έσπευσε να διευκρινίσει εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, μιας και η απάντηση ερμηνεύτηκε ως παρότρυνση προς την ισραηλινή κυβέρνηση.

«Ο πρόεδρος ήταν μακριά. Δεν άκουσε όλη την ερώτηση. Η ερώτηση ακούστηκε σαν “Θα θέλατε να δείτε περισσότερους ομήρους να απελευθερώνονται;”. Δεν σχολίασε κάτι άλλο», διευκρίνισε ο Μπεν Λαμπόλτ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο Μπάιντεν ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στο Air Force One όταν δημοσιογράφος έκανε την ερώτηση, φωνάζοντας για να ακουστεί, λόγω του θορύβου από τους κινητήρες του προεδρικού αεροσκάφους. Ο Τζο Μπάιντεν κοντοστάθηκε και απάντησε καταφατικά, προτού επιβιβαστεί στο αεροσκάφος.

Στο μεταξύ ο Μπάιντεν εκτιμάει ότι η επίθεση που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, με απολογισμό περίπου 1.400 νεκρούς, είχε ως απώτερο σκοπό να εμποδίσει την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας.

Το γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) ανακοίνωσε χθες ότι περισσότερα από 14.000 σπίτια στη Λωρίδα της Γάζας – σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου—έχουν υποστεί ζημιές και σχεδόν 13.000 έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Δεκαέξι νεκροί από αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα

Νυχτερινούς βομβαρδισμούς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ειδικότερα στην περιοχή της Ράφα και σε έναν προσφυγικό καταυλισμό, αναφέρει ο ανταποκριτής του δικτύου Al Jazeera. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν κατά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές των τελευταίων ωρών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι