Θα πουλούσαν 300 ευρώ νόμισμα του 5ου π.Χ. αιώνα!

Θα πουλούσαν 300 ευρώ νόμισμα του 5ου π.Χ. αιώνα!

Ένας Ιταλός (τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστά)  προσπάθησε να πουλήσει στο διαδίκτυο στην Μόντσα της Λομβαρδίας πέντε αρχαιοελληνικά νομίσματα, χωρίς να γνωρίζει την αξία τους, αφού ζητούσε μόλις 1.500 ευρώ για όλα. Τα νομίσματα είναι διαφόρων περιόδων και χρονολογούνται χονδρικά περίπου από το 480 π.Χ. μέχρι το 100 π.Χ.

Δεν έχουμε λεπτομέρειες για την περίοδο που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα ήσε άλλες περιοχές της Μεσογείου, ούτε σε ποια ανασκαφή βρέθηκαν. Τα νομίσματα αποδόθηκαν ήδη στην Ελληνίδα πρέσβη στην Ιταλία, την κ. Ελένη Σουρανή. Τα εντόπισε το τμήμα της ιταλικής αστυνομίας που έχει ως αντικείμενο το παράνομο εμπόριο έργων τέχνης και την αρχαιοκαπηλία. Η έρευνα συντονίστηκε από την Εισαγγελία του Μιλάνου, ενώ το επιχειρησιακό σκέλος ανέλαβε το αρμόδιο τμήμα της Μόντσα.

Τα νομίσματα, που χρονολογούνται από την κλασσική μέχρι την ελληνιστική περίοδο, διατηρήθηκαν σε άριστη κατάσταση. Στο ένα από αυτά, στην μία όψη απεικονίζεται η Αθηνά και στην άλλη η γλαύκα, που πατάει πάνω σε έναν αμφορέα. Στα άλλα απεικονίζονται ο Δίας, ο Διόνυσος, ο Ηρακλής και ο Μέγας Αλέξανδρος. Πρόκειται όπως αναγράφεται κιόλας επί του νομίσματος, για τον Θάσιο Ηρακλή, προστάτη της Θάσου. Και ο Ηρόδοτος αναφέρεται στον Θάσιο Ηρακλή.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το νόμισμα με την Αθηνά είναι Αθηναϊκό τετράδραχμο. Ως τετράδραχμο αναφέρεται και εκείνο στο οποίο απεικονίζεται ο Μέγας Αλέξανδρος, ο οποίος φέρει λεοντή, ως ταύτιση με τον Ηρακλή. Στην πίσω όψη υπάρχει η εικόνα του Δία, πατέρα των θεών. Οι απεικονίσεις του Διονύσου και του Ηρακλή στα τετράδραχμά τους παραπέμπουν και οι δύο σύμφωνα με τους Ιταλούς σε λατρείες των κατοίκων του Θάσου. Στο νόμισμα του Ηρακλή διαβάζεται η λέξη Σώτερ.

«Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική κίνηση, η οποία επιβεβαιώνει τη στενότατη συνεργασία μεταξύ των ελληνικών και ιταλικών Αρχών στον τομέα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Συνεργασία που στοχεύουμε να ενισχύσουμε με την ανταλλαγή πολύτιμης εμπειρίας και γνώσης, οι οποίες στηρίζονται και στη χρήση προηγμένων τεχνολογικών μέσων», δήλωσε η κ. Σουρανή στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι