Εξουσία έχει όποιος ελέγχει τις πληροφορίες – Η νοημοσύνη πωλείται στα χασάπικα;
14/06/2020Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν προσόντα, αλλά και προβλήματα, έχουν φιλοδοξίες και ικανότητες, αλλά δεν είναι τόσο γρήγοροι στην επεξεργασία των δεδομένων για να προλαβαίνουν τα προβλήματα, δίνοντας λύσεις. Ιδίως η ΕΕ έχει αντανακλαστικά δεινόσαυρου! Όποιος φτιάξει νέες δομές εξουσίας θα κυβερνήσει στον 21ο αιώνα.
Αν τις φτιάξουν οι τραπεζίτες θα εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Αν τις δημιουργήσουν άνθρωποι με πρωτοποριακές ιδέες που θα καλύψουν το κενό (αν είναι δημοκρατικές ως προς το περιεχόμενο και τη λειτουργία), τότε θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολλών. Αν δεν τα καταφέρουν οι άνθρωποι, μπορεί να πάρουν τη βοήθεια των αλγόριθμων. Όλοι αφήνουμε πίσω μας ίχνη. Μερικοί προτιμούμε να ακολουθήσουμε τα ίχνη του Σπάρτακου και άλλοι του Κράσσου.
Όλες οι ιδεολογίες και θρησκείες που έχουν εμφανιστεί ως τώρα, μπορούσαν να είναι όργανα επιβολής των λίγων ή όργανα υπεράσπισης των πολλών. Ο Χριστιανισμός μπορεί να διαβαστεί ως υπεράσπιση των φτωχών, αλλά και ως όργανο επιβολής του Ρωμαίου αυτοκράτορα. Το ίδιο και το Ισλάμ, κάτι ανάλογο και ο κομμουνισμός. Μπορεί να απευθυνόταν στους προλετάριους για να σπάσουν τις αλυσίδες τους, αλλά κατάντησε ιδεολογία-όργανο επιβολής της δικτατορίας του Στάλιν.
Ο φιλελευθερισμός και ο σοσιαλισμός δεν εξαιρούνται αυτού του εμπειρικού κανόνα. Αλλά και οι καπιταλιστές νομίζουν ότι όλες οι ελευθερίες οφείλονται στις ελεύθερες αγορές. Ακόμα και ο Μίλτον Φρίντμαν πίστευε ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να εξαφανίσουν το παγκόσμιο χρέος.
Η ανθρωπότητα δεν είναι καταδικασμένη
Σημασία έχουν οι πράξεις μας και όχι οι προθέσεις μας. Σημασία έχει ποιος ελέγχει τις πληροφορίες και το διαδίκτυο όλων των πραγμάτων. Με σκοπό να κερδοσκοπήσει, ή με σκοπό να διαδώσει δωρεάν τις πληροφορίες στην ανθρωπότητα; Αυτή η πάλη, διεξάγονταν πριν από τον καπιταλισμό και θα διεξάγεται και μετά από αυτόν. Κάθε στιγμή η πάλη των αντιθέτων δημιουργεί την κίνηση.
Η ανθρωπότητα δεν είναι καταδικασμένη όπως στις ταινίες του Χόλυγουντ. Ακόμα και το Χόλυγουντ στηρίζει τα κέρδη του στην έλξη ενός αρσενικού, προς ένα θηλυκό θηλαστικό. Η διαφήμιση δεν βρήκε ακόμα αποτελεσματικότερο κράχτη για τα προϊόντα της από τον έρωτα. Ταινίες όπως οι Tranformers, ο Εξολοθρευτής, ο Ρόμποκοπ, ο Γουόλ-υ, περιέχουν μια μορφή ερωτικής ιστορίας κι ας περιγράφουν έναν κόσμο μηχανών.
Οι ρόδες του διαστημικού λεωφορείου, έχουν το ίδιο μετατρόχιο που είχε ο σιδηρόδρομος πριν από έναν αιώνα. Και ο σιδηρόδρομος έχει το ίδιο μετατρόχιο με τα κάρα που διέσχιζαν τους δρόμους της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Τα σιδερένια στεφάνια που έδεναν τους ξύλινους τροχούς των κάρων, έκαναν αυλάκια στους πέτρινους ρωμαϊκούς δρόμους της Ευρώπης και όταν στρώθηκαν οι σιδηροτροχιές μπήκαν σε αυτά τα έτοιμα αυλάκια.
Έτσι το μετατρόχιο των κάρων της αρχαιότητας, διατηρείται ίδιο και μεταφέρεται στα διαστημικά ταξίδια, μερικές χιλιετίες αργότερα. Ανάλογες είναι και οι γενετικές πληροφορίες που αποθηκεύονται στο DNA μας και μέσω ημών μεταφέρεται στους υπολογιστές και στους αλγόριθμους. Είναι σίγουρο ότι κάποιοι θέλουν να κάνουν όργανο επιβολής το διαδίκτυο όλων των πραγμάτων, το οποίο θεωρούν ιερό, οι Νταταϊστές.
Η ιστορία είναι απίθανη
Όπως και το στέμμα του Βυζαντίου ήθελαν πολλοί να το φορέσουν γιατί ήταν τεράστια η συμβολική του αξία για εκατομμύρια ανθρώπους. Τελικά, το φόρεσε στο κεφάλι του ο Οθωμανός σουλτάνος και όχι ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ή ο Τσάρος της Ρωσίας. Ο ίδιος Οθωμανός σουλτάνος κατάφερε να βάλει στο κεφάλι του και το στέμμα του Χαλίφη, δηλαδή να γίνει ο διάδοχος του Μωάμεθ στη γη.
Η ιστορία έχει εντελώς απίθανη εξέλιξη πέραν πάσης πρόβλεψης. Ένας μελλοντικός αρθρογράφος θα γράφει με ευκολία μεγαλύτερες “σοφίες” από όλους τους προγενέστερους μαζί, όπως ήταν εύκολο ένας χριστιανός να ειρωνεύεται όλους τους προηγούμενους από αυτόν αστρολόγους και να τους συνιστά να διαβάσουν τη Βίβλο αν θέλουν να δουν το φως το αληθινό.
Αντί να κάνουμε ασκήσεις μελλοντικών προβλέψεων, προτιμότερο είναι να βελτιώνουμε τη ζωή μας και να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας. Κάθε σημερινό μας βήμα είναι η αυριανή μας ζωή. Για να δούμε μακριά στο μέλλον, πρέπει να μπορούμε εξίσου καλά να δούμε μακριά στο παρελθόν.
Το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ευρώπη, ο (εμφύλιος) πόλεμος στη Συρία και στη Λιβύη, οι συγκρούσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων, οι ελληνοτουρκικές αντιπαλότητες, η γερμανική Ευρώπη, είναι το βραχυπρόθεσμο μέλλον μας. Ταυτόχρονα με αυτό, πρέπει να σκεφτόμαστε τις λύσεις σε προβλήματα, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, οι κοινωνικές ανισότητες, η εξαφάνιση των εργασιακών δικαιωμάτων που είναι το μεσοπρόθεσμο μέλλον μας. Αν προλάβουμε…
Δεν υπάρχει κισμέτ
Η στάση που θα τηρήσει ο καθένας από εμάς, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες οι οποίοι είναι δυναμικοί και αλλάζουν από τη στιγμή που γεννηθήκαμε. Δεν βλέπω να υπάρχει ένα κισμέτ που μας κυβερνά όπως βλέπουν οι Νταταϊστές.
Γιατί η νοημοσύνη δεν μπορεί να συμπορεύεται με τη συνείδηση; Γιατί η πολιτική δεν μπορεί να συμβαδίζει με την ηθική; Μπορεί το Facebook να γνωρίζει καλύτερα τις συνήθειες μου, αλλά και μια κουτάλα κρατάει καλύτερα τη σούπα από το χέρι μου. Δύσκολα θα καταφέρει η κουτάλα να κυβερνήσει τον κόσμο!
Αν μπορώ να αφιερώσω τη ζωή μου, να θέσω τη σκέψη μου στην υπηρεσία των πολλών και των ευγενών ιδανικών, γιατί να προτιμήσω να γίνω αυλοκόλακας των πλούσιων; Οι πιο όμορφες γυναίκες έγιναν πόρνες; Οι γενναιότεροι άνδρες έγιναν σωματοφύλακες; Η ζωή είναι μόνον επεξεργασία δεδομένων; Ο οργασμός είναι μόνον χημεία; Η νοημοσύνη πωλείται στα χασάπικα;