Οι αλγόριθμοι δεν ερωτεύονται, δεν διαμαρτύρονται, ούτε κουράζονται

Οι αλγόριθμοι δεν ερωτεύονται, δεν διαμαρτύρονται, ούτε κουράζονται, Αντώνης Κοκορίκος

Στον 20ό αιώνα υποτίθεται ότι ΗΠΑ και Ευρώπη απέκτησαν τερατώδη πλούτο, επειδή φιλελευθεροποίησαν την οικονομία τους και την κοινωνία τους. Το αφήγημα ήταν ότι, αν η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία και η Βραζιλία κάνουν το ίδιο θα απολαύσουν κι αυτές την ίδια ευημερία. Χρησιμοποιεί το κρατικό μονοπώλιο της βίας για να επιβληθεί.

Στον 21ο αιώνα οι τραπεζίτες κάθε είδους δεν έχουν ανάγκη τη δημοκρατία. Επομένως, οι άνθρωποι θα γίνουν πάλι μάζα χωρίς δικαιώματα, γιατί τα δικαιώματα δεν αποφέρουν κέρδη και πλούτο. Όσα έκαναν τον 20ό αιώνα οι άνθρωποι, τώρα τα κάνουν τα ρομπότ και οι αλγόριθμοι, χωρίς να ζητούν ασφάλιση και μισθό. Οι υπολογιστές θα αργήσουν να αποκτήσουν συναισθήματα και συναισθηματική νοημοσύνη. Οι άνθρωποι, όμως, χάνουν τα δικαιώματά τους, επειδή διαχωρίστηκε η νοημοσύνη από τη συνείδηση.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα του διαχωρισμού της πολιτικής και της οικονομίας από την ηθική. Ο διαχωρισμός αυτός είναι επίτευγμα της Δύσης που διαστρέβλωσε τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, οι οποίοι τα θεωρούσαν σύμφυτα. Είναι η συνεισφορά στην οπισθοδρόμηση των Μακιαβέλι και Χομπς, αλλά και των Μαρξ και Ένγκελς. Μαζί τους, μερικές εκατοντάδες δυτικοί φιλόσοφοι, οικονομολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, ψυχολόγοι και άλλες ειδικότητες, οι οποίες στους αρχαίους Έλληνες ήταν επίσης αξεχώριστες.

Ως τώρα, η υψηλή νοημοσύνη κατοικούσε σε ένα ανθρώπινο σώμα, αλλά τώρα δεν είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από μια συνείδηση. Ο υπολογιστής μπορεί να παίζει σκάκι, να οδηγεί ένα αυτοκίνητο αγώνων, ένα διαστημόπλοιο, ή να κάνει τη διάγνωση ασθενειών και κορωνοϊών, ακόμα και να εντοπίζει “τρομοκράτες”. Ένας αλγόριθμος μπορεί να ξεπεράσει τις ανθρώπινες επιδόσεις και να φτάσει στην υπερ-ευφυΐα.

Η επανάσταση των αλγόριθμων

Οι στρατοί και οι μεγάλες επιχειρήσεις, με πρώτες τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες, κρατούν την ευφυΐα και δεν δίνουν δεκάρα για τη συνείδηση. Απλώς τους είναι άχρηστη. Ο ταξιτζής τούς είναι άχρηστος, αφού η τεχνητή νοημοσύνη οδηγεί το ταξί ασφαλέστερα, γρηγορότερα, οικονομικότερα και χωρίς λάθη. Το αυτόνομο αυτοκίνητο της Google βρίσκεται ήδη στους δρόμους και κανείς δεν περιμένει να ακούει μουσική, να θαυμάζει το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη, ή να κάνει καντάδες σε θηλυκές Πόρσε 911 turbo.

Όπως τα αυτοκίνητα αντικατέστησαν τα άλογα, τώρα τα αυτοκίνητα αντικαθιστούν και τους οδηγούς. Ο αλγόριθμος που τα κατευθύνει, γνωρίζει πολλές πληροφορίες, όπως τις προθέσεις των άλλων αυτοκινήτων, τα ραντεβού που έχουν κλειστεί σε μία πόλη, τα αποθέματα καυσίμων και τον τζίρο των εστιατορίων. Επίσης απαλλάσσει τους εργοδότες από εκατομμύρια ακριβές θέσεις εργασίας, ακόμα κι αν πλήρωναν 250 ευρώ το μήνα για τον κάθε εργαζόμενο. Πάλι ακριβές ήταν, αφού ο αλγόριθμος είναι καθαρότερος, συνεργάσιμος και χωρίς απρόοπτα που προκαλεί η συνείδηση, η ηθική, η δικαιοσύνη και η δημοκρατία.

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές συνεργάζονται άριστα με τα ρομπότ και είδαμε πρόσφατα πόσο εύκολο είναι να κατασκευάσουν έναν αναπνευστήρα με κόστος ένα ευρώ, όταν η εταιρεία τον χρέωνε 50.000 δολάρια. Οι χρηματιστηριακοί αλγόριθμοι θα εξαφανίσουν στρατιές ολόκληρες από golden boys και η αυτόματη έκδοση των αεροπορικών εισιτηρίων, των εισιτηρίων στα λεωφορεία και τα κόμιστρα στα Uber, θα απαλλάξουν τους εργοδότες από εκατομμύρια θέσεις εργασίας που πίστευαν ότι θα επωφεληθούν από την τεχνολογική επανάσταση για να αυξήσουν τις διακοπές τους στα ελληνικά νησιά.

Τρομοκράτες δεν είναι πλέον όσοι βάζουν γκαζάκια σε ΑΤΜ, αλλά όσοι μπορούν με μια κυβερνοεπίθεση να ρίξουν τον δείκτη Dow Jones 1.000 μονάδες, όπως έγινε στις 6 Μαΐου 2010, εξαφανίζοντας ένα τρισ. δολάρια από τις τσέπες των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου. Οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου ανακάλυψαν με την ευκαιρία της καραντίνας για τον κορωνοϊό, τα μαθήματα από απόσταση.

Γρήγορη απόσβεση για την κυβέρνηση που θα τους χρειαστεί

Οι εταιρείες που ασχολούνται με αυτούς τους διαδραστικούς αλγόριθμους, όμως, δεν διδάσκουν απλώς μαθηματικά, ιστορία και αρχαία ελληνικά, αλλά μελετάνε και καταλαβαίνουν τους μαθητές. Καταγράφουν όχι μόνο τις απαντήσεις, αλλά και το χρόνο απόκρισης. Όπως και η τράπεζα καταγράφει όχι μόνο τις πράξεις των υπαλλήλων της, αλλά και το χρόνο απόκρισης του υπαλλήλου.

Αυτοί οι ψηφιακοί δάσκαλοι είναι ταυτόχρονα προϊστάμενοι και επιθεωρητές, που ποτέ δεν χάνουν την υπομονή τους, ούτε φωνάζουν. Σε απολύουν, όμως, στο πι και φι. Ενώ θα μπορούσαν να σε διδάξουν θερμοδυναμική με τον τρόπο που σου ταιριάζει καλύτερα, δεν το κάνουν γιατί γνωρίζουν ότι δεν σου χρειάζεται η θερμοδυναμική, για να δουλέψεις και να βγάλεις λεφτά.

Οι γιατροί νομίζουν ότι είναι ασφαλείς, γιατί είναι η διάγνωση αυτή που καθορίζει τη φαρμακευτική αγωγή που θα σου δώσουν. Τα ίδια συμπτώματα με τον κορωνοϊό μπορεί να έχει και ένα απλό κρυολόγημα. Ο αλγόριθμος, όμως έχει άμεση πρόσβαση σε όλα τα ιατρικά σας αρχεία, από τότε που γεννηθήκατε, σε όλες τις συνήθειές σας και τις δραστηριότητές σας και διαθέτει πληροφορίες που ο γιατρός σας, για να ανακαλύψει, θα ήθελε 100 ώρες ανάκρισης και καταγραφής, ανάγνωσης και ανάλυσης.

Επιπλέον, ο αλγόριθμος γνωρίζει περισσότερα φάρμακα, περισσότερες ιδιότητές τους, περισσότερες παρενέργειες, τη σειρά και τη δόση χορήγησης τους από οποιονδήποτε γιατρό και επιπλέον δεν είναι ποτέ κουρασμένος μετά από εξέταση 100 ασθενών, ή δεν είναι ποτέ ερωτευμένος.

Η κρίση του κορωνοϊού θα βοηθήσει ώστε όλες αυτές οι τεχνολογίες που υπάρχουν ήδη να εφαρμοστούν αμέσως και όχι σε 20 ή 30 χρόνια, μετά από μεγάλες αντιδράσεις. Η εκπαίδευση ενός καλού γιατρού είναι πολύ δαπανηρή υπόθεση και διαρκεί 20 με 30 χρόνια. Ένας τέτοιος αλγόριθμος, ακόμα κι αν κοστίσει 100 δισ. δολάρια για να δημιουργηθεί, θα κάνει απόσβεση σε ένα χρόνο. Αρκεί να χρειαστεί τις υπηρεσίες του μία κυβέρνηση, σε μία κρίση σαν του κορωνοϊού και να υπογράψει το συμβόλαιο ο πρόεδρος τύπου Τραμπ, που θέλει να εξασφαλίσει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι