ΙΔΕΕΣ

Η Μεγάλη Επανεκκίνηση – Τι σχεδιάζουν για την επόμενη μέρα τα think tank

Η Μεγάλη Επανεκκίνηση – Τι σχεδιάζουν για την επόμενη μέρα τα think tank, Χρήστος Καπούτσης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Έχουμε τρεις διεθνοπολιτικές εξελίξεις, που απλά αποτελούν ψηφίδες της μεγάλης εικόνας, των κυοφορούμενων συγκλονιστικών αλλαγών στην παγκόσμια κλίμακα των γεγονότων. Πρώτη, το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία, που χαρακτηρίστηκε ως «σεισμός»: Οι Ιταλοί ψηφοφόροι, επέλεξαν να κυβερνηθούν από το μεταφασιστικό κόμμα (όπως αναπροσδιορίζεται) της Τζόρτζια Μελόνι.

Και ο λόγος είναι, η δυσαρέσκεια των Ιταλών, για την μακροχρόνια οικονομική κρίση, λόγω του ευρώ, που έπληξε την τρίτη μεγαλύτερη βιομηχανική χώρα της ΕΕ. Οι Ιταλοί, δεν έγιναν φασίστες, αλλά ψήφισαν αντισυστημικά, εναντίον του κερδοσκοπικού και τοκογλυφικού τραπεζικού ιερατείου των Βρυξελών και της γερμανικής οικονομικής επικυριαρχίας.

Δεύτερη, η τροπή που παίρνει η ρωσική εισβολή: Βρισκόμαστε στην πιο επικίνδυνη εξέλιξη του ρωσοουκρανικού (νατοϊκού) πολέμου. Και αυτό διότι, επικρέμεται η πιθανότητα χρήσης στο πεδίο και μη συμβατικών οπλικών συστημάτων. Οι τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας (Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα) που κατέχονται στρατιωτικά, μέσω “δημοψηφισμάτων” προσαρτήθηκαν στην εδαφική επικράτεια της Ρωσίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, διευκρινίζει ότι, η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να «προστατεύσει πλήρως» τις περιοχές που ανήκουν στην επικράτειά της.

Τρίτη, φυσικά, η τουρκική επιθετικότητα. Η Άγκυρα, σε ένα πρωτοφανές κρεσέντο απειλών και προκλήσεων, ζητά επιμόνως από την Ελλάδα να βάλει τέλος στη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Η Τουρκία καταγγέλλει διεθνώς την Ελλάδα (χτες βγήκε στην δημοσιότητα και σχετική επιστολή που απέστειλε στις 17 Σεπτεμβρίου στον ΟΗΕ) για την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων στη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο. Η ελληνική πλευρά απορρίπτει το σύνολο των τουρκικών αιτιάσεων και συνεχίζει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα.

Η Μεγάλη Επανεκκίνηση

Αυταρχικά καθεστώτα, ή κυβερνητικά κόμματα με νεοταξικές ή φασιστικές καταβολές και αναφορές, που διαθέτουν δημοκρατική νομιμοποίηση μέσω της εκλογικής διαδικασίας και λαϊκής ετυμηγορίας, εμφανίζονται με την λεοντή του κοινοβουλευτισμού. Και ακόμη, αναθεωρητικές πολιτικές, με πεδίο εφαρμογής την στρατιωτική σύγκρουση, όπως του προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία, του Ερντογάν σε Κύπρο, Συρία και Αιγαίο, του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία, των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν, αλλά και θεοκρατικά καθεστώτα των φανατικών σκοταδιστών του ιερατείου, όπως του Ιράν, των Ταλιμπάν και του ISIS…

Όλα αυτά, συναποτελούν τους πρόδρομους επιταχυντές των διαδικασιών και εξελίξεων, που οδηγούν στην αφετηρία της Νέας Τάξης Πραγμάτων, που οι μυημένοι την ονομάζουν “Μεγάλη Επανεκκίνηση”. Οι πλευρές που ήδη συγκρούονται ή βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης Δύση (ΗΠΑ-ΕΕ- Ισραήλ), Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία, συμμετέχουν ταυτόχρονα και στην αναδιάρθρωση του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου: Διαχειρίζονται με προηγμένα κερδοσκοπικά μέσα, το τραπεζικό σύστημα και τα χρηματιστήρια.

  Η άσκηση "Μέδουσα" απάντηση στη χειραψία Ερντογάν-Σίσι

Στην αιχμή ο ψηφιακός καπιταλισμός, η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, ο κυβερνοχώρος, τα υπερεθνικά κρυπτονομίσματα που διαμορφώνουν νομισματικές αγκυλώσεις και οικονομικές ολιγαρχίες, αλλά ουδείς γνωρίζει ποιοι είναι εμπνευστές του, που βρίσκεται το Κέντρο που ελέγχει και διαχειρίζεται τα κρυπτονομίσματα (παγκόσμιο υπερεθνικό νόμισμα). Και ακόμη, ο βιοπολιτικός έλεγχος, η ενεργειακή κρίση και η επισιτιστική απειλή…

Όλα αυτά μαζί, θα σαρώσουν σημερινές μορφές εργασίας, θα καταστραφούν επαγγέλματα, θα εξοβελιστεί η αντίθετη άποψη από τα συστημικά ΜΜΕ, θα περιθωριοποιηθούν εκατομμύρια άνθρωποι, που θα βυθιστούν στην φτώχεια, την ανέχεια και την ανυποληψία και θα πνιγούν από την κυνική αδιαφορία του κυρίαρχου εκμεταλλευτικού συστήματος. Οι μικρές μονάδες του κεφαλαίου, οι μικρομεσαίες παραγωγικές επιχειρήσεις, θα καταβροχθιστούν από μεγαλύτερες λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού που θα διαμορφώσουν κερδοσκοπικά μονοπώλια. Οι υπάρχουσες ανισότητες θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες. Οι ισχυροί θα νομιμοποιούν αρπαγές πλουτοπαραγωγικών περιοχών.

Μόνος Θεός το Κέρδος

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σε κλειστές ομάδες, που διεθνούς κύρους επιστήμονες αναλύουν, μελετούν και σχεδιάζουν την επόμενη μέρα, στα γνωστά ως “Δεξαμενές σκέψεις” ή ομάδες προβληματισμού (think tank ή policy institute ή research institute), κυριαρχεί ως νέος όρος “Η μεγάλη επανεκκίνηση”, ως η διάδοχη κατάσταση, της καπιταλιστικής παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, που ήδη βρίσκεται στα όριά της και που αν δεν περάσει στην επόμενη φάση, θα καταρρεύσει.

Ένα σκληρό και άκρως κερδοσκοπικό-χρηματιστηριακό-τραπεζικό σύστημα, απόλυτα ελεγχόμενο από το άυλο, το απρόσωπο Κεφάλαιο, που διακινείται από πανίσχυρα κέντρα, που απεχθάνεται τον εργαζόμενο , τον σκεπτόμενο πολίτη, τον αλληλέγγυο, τον άνθρωπο, με αρχές, αξίες και ήθος. Πιστεύει μόνο σε έναν Θεό, το Κέρδος. Στον πυρήνα της “φιλοσοφίας του”, είναι το ατομικό συμφέρον, ο καθένας για τον εαυτόν του.

Δεν υπάρχουν πανανθρώπινες ηθικές αρχές και αξίες, αλλά μόνο ατομικές, ότι πιστεύει ο καθένας, αυτό είναι αληθινό και ηθικό και δεν δεσμεύεται από τι πιστεύει ο άλλος! Είναι ο ατομικισμός, ο προσωπικός ωφελιμιστικός χαρακτήρας της ανθρώπινης φύσεως. Η Θέωση και η αποθέωση του ατομικισμού. Και τα συνοδά ναρκισσισμός, κυνισμός, αλαζονεία (“Ύβρις φυτεύει τύραννον”), αδιαφορία για τον συνάνθρωπο.

Είναι η θεωρητική μήτρα του φιλελεύθερου ατομικισμού. Είναι η μήτρα που θα γεννήσει την Μεγάλη Επανεκκίνηση. Υπάρχει όμως και ένας απρόβλεπτος παράγοντας, πιθανόν ανασχετικός των παραπάνω σχεδίων. Είναι η αντίδραση της σημερινής σιωπηλής πλειοψηφίας, εκείνων που αναγνωρίζουν τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα στην πολιτική και ιδεολογική τους ταυτότητα και τον εθνοπατριωτικό τους προσδιορισμό.

  Επικίνδυνος και για τη Δύση ο τυχοδιωκτισμός του Ζελένσκι

Αν σταματήσουν να είναι παθητικοί δέκτες, αν σταματήσουν να παραμένουν σιωπηλοί, να υπομένουν και να υποφέρουν και αντιληφθούν, ότι αποτελούν μια δυναμική και ανατρεπτική πλειοψηφία, τότε, θα αποτελέσουν μέγα πρόβλημα για τους μεταμοντέρνους της “ΜΕΤΑβασης” στους ψηφιακούς παραδείσους των λίγων και εκλεκτών της ελίτ του οικονομικού κερδοσκοπικού κατεστημένου.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι