Τα κόλυβα στο μνημόσυνο της ελευθερίας

Τα κόλυβα στο μνημόσυνο της ελευθερίας, Αντώνης Κοκορίκος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Τα τελευταία 300 χρόνια δεν έμειναν και πολλές περιοχές του ανθρώπου ανεξερεύνητες και πουθενά δεν βρέθηκε, ελεύθερη βούληση, ή ψυχή, ή φυσικό δίκαιο. Τα πάντα κατέχονται ή από τον ντετερμινισμό, ή από την τυχαιότητα. Δεν μένει χώρος για την ελευθερία του ανθρώπου. Η θεωρία της εξέλιξης ήταν τα κόλυβα στο μνημόσυνο της ελευθερίας.

Οι  συμπεριφοριστές οικονομολόγοι προσπαθούν να καταλάβουν γιατί κάποιος αγοράζει μετοχές της Toyota αντί της Mercedes. Την απάντηση έχει δώσει ο Εμπεδοκλής πριν από 2.500 χρόνια, αλλά το 2002 πήρε βραβείο Νόμπελ Οικονομίας ο Ντάνιελ Κάνεμαν για ένα πείραμα που έλεγε ότι η βιωματική γνώση υπερτερεί της αφήγησης και των αναμνήσεων.

Όπως ο Χριστιανισμός δεν έπαψε να υπάρχει από τη μέρα που ο Δαρβίνος δημοσίευσε την “Καταγωγή των ειδών”, έτσι και ο φιλελευθερισμός δεν έπαψε να υπάρχει από τη στιγμή που η επιστήμη απέδειξε ότι δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση. Η επιστήμη-τεχνολογία κατασκεύασε ένα πλήθος συσκευές, μεθόδους και δομές που δεν αφήνουν χώρο για την ελευθερία του ανθρώπου. Θα μπορέσουμε να σώσουμε τη δημοκρατία και να σωθούμε και οι ίδιοι, ή θα πνιγούμε στον κατακλυσμό; Χρησιμοποιούμε αυτή την ανάλυση με σκοπό να αλλάξουμε τον κόσμο και όχι απλώς να τον εξηγήσουμε.

Το διεθνές σύστημα είχε ήδη πολλά προβλήματα πριν το πλήξει ο κορονοϊός και φυσικά πριν την κρίση του 2008. Και τώρα, όμως, ετοιμάζεται μια συνταγή παρόμοια με του 2008, όταν οι κεντρικές τράπεζες έκοψαν χρήμα από αέρα κοπανιστό για να ξαναφουσκώσουν τη φούσκα, προορισμός της οποίας είναι να σκάσει. Και το 2008 και τώρα γίνεται πολύ συζήτηση για τις συνταγές του Κέϋνς, ώστε να ανακάμψει η πραγματική οικονομία και όχι η φούσκα, αλλά όλα όσα γράφονται πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων για να γίνει αυτό που διατάζουν οι τραπεζίτες.

Αλλοτριωμένη η σημερινή γενιά

Όλα τα μέσα χρησιμοποιούνται για να υποταχθούν οι λαοί, οι οποίοι έχουν υποστεί λοβοτομή μέσω της τηλεόρασης, των κινητών, των πολυμέσων, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Καμία γενιά δεν ήταν τόσο αλλοτριωμένη όσο η σημερινή νέα γενιά. Οι νέοι άνδρες και γυναίκες έχουν χάσει την αξία που είχαν τον περασμένο αιώνα, όταν η παραγωγή στηριζόταν πάνω τους, αλλά και η διεξαγωγή των πολέμων στηριζόταν πάνω τους.

  Το βρετανικό Στέμμα ως υπερασπιστής της Αγγλικανικής Πίστεως

Στις μέρες μας και η παραγωγή και οι πόλεμοι στηρίζονται όλο και περισσότερο στην τεχνολογία, η οποία δεν μοιάζει απλώς, αλλά είναι η ίδια με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που παίζουν μανιωδώς οι έφηβοι. Ένας μικρός στρατός άριστα εκπαιδευμένων χειριστών drones, υπερστρατιωτών ειδικών δυνάμεων και μια χούφτα ειδικών που μπορούν να παράγουν και να αναπρογραμματίζουν προηγμένη τεχνολογία.

“Κυβερνοσκουλήκια” μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερες ζημιές στην οικονομία από τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Mερικά drones μπορούν να προκαλέσουν απώλειες σε επιλεγμένους στόχους με μεγαλύτερη ακρίβεια από τους πυραύλους Κρουζ και Τόμαχωκ στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου. Τις περισσότερες αποφάσεις δεν τις παίρνουν πλέον στρατηγοί, αλλά αλγόριθμοι.

Η νέα εποχή του πολέμου

Οι στρατιώτες με σάρκα και οστά θεωρούνται παρωχημένοι, και ο κυβερνοπόλεμος προκαλεί μαζικές καταστροφές πριν κινηθεί ένας συμβατικός στρατός. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μπορεί να κλείσει το ενεργειακό κέντρο των ΗΠΑ, να προκαλέσει ατυχήματα στην πυρηνική και στη χημική βιομηχανία, να δημιουργήσει χάος στις αεροπορικές συγκοινωνίες και φυσικά στην κυκλοφορία των πόλεων, να διαγράψει οικονομικά αρχεία, κάνοντας την εφορία να μην ξέρει ποιος της χρωστάει και τις τράπεζες να μη γνωρίζουν ποιος είναι πάμπλουτος και γιατί.

Τα χρέη μπορούν να διαγραφούν μέσω κυβερνοεπίθεσης όσο και μετά από κυβερνητική απόφαση. Ακόμα χειρότερα, κάποιοι μπορεί να γίνουν τρισεκατομμυριούχοι με την ίδια ευκολία που ο κεντρικός τραπεζίτης προσθέτει μηδενικά στο λογαριασμό της κυβέρνησης. Λόγω της ύπαρξης του ίντερνετ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όλοι θα μάθουν ακαριαία αυτές τις υπερφυσικές καταστροφές και το ίδιο εύκολα μπορούν να μην πληροφορηθούν απολύτως τίποτα αν η επίθεση περιλάβει τις επικοινωνίες.

Η χρησιμότητα των ανθρώπων πλέον είναι μόνον για να γίνουν ανθρώπινες ασπίδες στο πλαίσιο ενός μεγάλου ανοιχτού εκβιασμού και στο πλαίσιο των υβριδικών πολέμων. Αυτό έκανε ήδη ο Ερντογάν στον Έβρο και είδατε ότι πριν περάσει ένας μήνας από την ελληνική και πανευρωπαϊκή αντίσταση στα χερσαία σύνορα του Έβρου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επανήλθε με ευκολία στο προηγούμενο καθεστώς, στο οποίο ο κάθε λαθρομετανάστης έγινε πάλι δικαιούχος αίτησης παροχής ασύλου, θα παίρνει επίδομα και θα εγκαθίσταται στην Ελλάδα. Την ανθρώπινη ασπίδα τη χρησιμοποίησε ο Ερντογάν για έναν μήνα και πριν και μετά την χρησιμοποιεί η Γερμανία και οι αρχές της παγκοσμιοποίησης και της νεωτερικότητας.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι