«Στην Κύπρο ζημιώνεται και η ψυχή μας» – Ύστατο αντίο στο Θέμο Στοφορόπουλο

«Στην Κύπρο ζημιώνεται και η ψυχή μας» – Ύστατο αντίο στο Θέμο Στοφορόπουλο, Κώστας Βενιζέλος

«Η μοίρα της Κύπρου έχει ζωτική σημασία, ως προς την αντιμετώπιση του επεκτατισμού της Άγκυρας, ως προς το μέλλον του Ελληνισμού, αλλά και για την διατήρηση του αυτοσεβασμού μας. Τι γαρ ωφελείται άνθρωπος εάν τον κόσμον όλον κερδήση, την δε ψυχήν αυτού ζημιωθή; Στην Κύπρο κινδυνεύει ολόκληρος ο κόσμος ο ελληνικός. Ζημιώνεται και η ψυχή μας».

Θέμος Στοφορόπουλος (περιοδικό Τετράδια τεύχος 28 φθινόπωρο-Χειμώνας 91). Ο πρέσβης Θέμος Στοφορόπουλος έφυγε την περασμένη Τετάρτη από τη ζωή, νικημένος από τον καρκίνο. Σε όλη του τη ζωή αγωνιζόταν, μαχόταν για τα εθνικά θέματα, για την Κύπρο, ενώ είχε και έντονη αντιιμπεριαλιστική δράση. Ήταν ένας άνθρωπος που δεν μπορούσε να συμβιβαστεί, δεν έκανε εκπτώσεις από θέσεις αρχών.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι υπηρετώντας πρέσβης στη Λευκωσία, το Φεβρουάριο του 1988, υπέβαλε την παραίτησή του, μετά τη συνάντηση του Νταβός, όταν ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, έκανε στροφή στα ελληνοτουρκικά. Η πολιτική του Νταβός, αποδείχθηκε στη συνέχεια λανθασμένη και επικίνδυνη. Όσο ήταν στη διπλωματική υπηρεσία είχε το θάρρος της γνώμης του, κατέθετε τις απόψεις του, ενώ κορυφαία στιγμή ασφαλώς ήταν η παραίτησή του, για λόγους αρχής και λόγους πολιτικής διαφωνίας. Δεν το πράττουν πολλοί αυτό. Για την ακρίβεια το πράττουν ελάχιστοι.

Η επιστολή στην “Καθημερινή”

Για την ιστορία με το Νταβός είχαν παραιτηθεί, εκτός από το Θέμο Στοφορόπουλο, οι πρεσβευτές Μιχάλης Δούντας και Δημήτρης Σέρμπος. Χωρίς μεταξύ τους προσυνεννόηση, όπως έγραψε σε επιστολή του προς την “Καθημερινή” και τον διευθυντή της Αλέξη Παπαχελά, με αφορμή βιβλίο του τελευταίου, που είχε κυκλοφορήσει. Έγραψε στην επιστολή εκείνη, το Δεκέμβριο του 2019, με τίτλο «Το Νταβός, το κείμενο, ο “συντάκτης”»:

«Κύριε διευθυντά
Τον Φεβρουάριο του 1988 ανακοινώθηκε, στο Νταβός, συμφωνία Παπανδρέου-Οζάλ, που προκάλεσε και τις παραιτήσεις, από τη διπλωματική υπηρεσία, των αειμνήστων πρέσβεων Δημήτρη Σέρμπου και Μιχάλη Δούντα, καθώς και τη δική μου, χωρίς μεταξύ μας προσυνεννόηση. Επί χρόνια δεν γνωρίζαμε ποιος είχε γράψει τη συμφωνία εκείνη. Τώρα, στο βιβλίο σας “Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια”, τόμος Β΄, σελ. 210, διαβάζουμε:

Εγώ [ο Μητσοτάκης] ρώτησα τον Γιλμάζ ποιος έγραψε αυτό το κείμενο και μου είπε:Εγώ [ο Γιλμάζ] το έγραψα. Αλλά αφού αυτοί το δεχτήκανε, τι θες να κάνω εγώ; Να μην το δεχθώ; Αφού τους το έδωσα και το δεχτήκανε”Αισθάνομαι ότι μιλώ και εκ μέρους των πρέσβεων Δούντα και Σέρμπου, εκφράζοντας σας θερμότατες ευχαριστίες. Θέμος Χ. Στοφορόπουλος, Πρώην πρεσβευτής». Για το Κυπριακό ήταν συνεχής η ενασχόλησή του. Έγραφε, μιλούσε, δρούσε.

Υπερασπιστής των δικαιωμάτων του Ελληνισμού

Σε ομιλία του, σε εκδήλωση για το Κυπριακό, στην Αθήνα (Ιανουάριος του 2017), μεταξύ άλλων, ο Θέμος Στοφορόπουλος σημείωνε τα εξής: «Ο κυπριακός λαός, όπως και όλοι οι λαοί του κόσμου, είναι αναγκασμένος να αγωνισθεί κατά των οικονομικά και πολιτικά κυρίαρχων, ντόπιων και ξένων, προσβλέποντας στην ανατροπή της εξουσίας τους και του αντίστοιχου διεθνούς συστήματος. Μια τέτοια ριζική αλλαγή συνιστά προϋπόθεση για μια Κύπρο στην οποία αφέντης θα είναι ο λαός της.

Μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατιωτικές δυνάμεις, χωρίς εγγυητές και προστάτες. Μια Κύπρο χωρίς τις συνέπειες της μυστικής συμφωνίας του ’74 και όσων επακολούθησαν: του πραξικοπήματος, της εισβολής, της κατοχής, της εθνοκάθαρσης, του εποικισμού, της ανακήρυξης ψευδοκράτους και της πολιτιστικής μεταβολής στα κατεχόμενα. Διεθνών εγκλημάτων, που συναποτελούν ένα σύνθετο διεθνές έγκλημα».

Μέχρι την τελευταία στιγμή, ανησυχούσε, αλλά και μαχόταν για το Κυπριακό και ενάντια στις μεθοδεύσεις σε βάρος του Ελληνισμού. Θα πρέπει να σημειωθεί πως έντονη ήταν η δράση του για την απόρριψη του ρατσιστικού σχεδίου Ανάν. Την ίδια ώρα, διετέλεσε και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Υπεράσπισης του Αγώνα για Ελεύθερη Κύπρο. Η δράση του στη Συντονιστική ήταν μέχρι την τελευταία του στιγμή, όπως αναφέρουν φίλοι και συνεργάτες του…

Σημειώνονται, επίσης, οι πρωτοβουλίες στις οποίες συμμετείχε ως ενεργό στέλεχος του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος, και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Ήταν συγγραφέας βιβλίων για τη διεθνή την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι